Serie

Skribent

MovieZine

27 december 2015 | 15:00

"Gentlemen & Gangsters" har premiär på årets mesta soffliggardag

På nyårsdagen sänds första avsnittet av Mikael Marcimains miniserie "Gentlemen & Gangsters" på SVT.
Serien bygger på Klas Östergrens två romaner med samma namn och det är även han som har skrivit tv-manuset. Hans genombrottsroman, Gentlemen, släpptes 1980 och har blivit något av en modern klassiker. Uppföljaren, Gangsters, kom ut 25 år senare och blev liksom föregångaren en bästsäljare. Östergren har sagt till SVT att tv-serien ”ska bli den definitiva versionen av den här berättelsen”. Berättelsen är den om en författare med samma namn som Östergren själv, hans möte med de karismatiska bröderna Henry och Leo Morgan och hur han dras in i deras dramatiska liv.

Mikael Marcimains filmatisering av "Gentlemen" kom ut förra året och fick hyfsad kritik överlag. Många recensenter menade dock att filmens problem var att Marcimain hade fyllt den till bristningsgränsen och att den hade tjänat på ett längre format. Så förhoppningsvis lyckas Marcimain bättre när han får bre ut sig över fyra avsnitt á 90 minuter. 

Tv-versionen har filmats parallellt med långfilmen. I rollerna ses bland annat David Dencik, Sverrir Gudnasson och Ruth Vega Fernandez.


Första avsnittet av "Gentlemen & Gangsters" visas på SVT och SVT Play 1 januari, klockan 21.00.

Sara Abdi
| 27 december 2015 15:00 |