Serie

Skribent

MovieZine

9 februari 2015 | 16:47

Bakom kulisserna på "Game of Thrones" säsong 5

Vi summerar den halvtimmeslånga dokumentären "A Day in the Life".
Den femte säsongen av "Game of Thrones" närmar sig med stormsteg. Med endast två månader kvar till premiär har HBO nyligen sänt säsongsspecialen med titeln "A Day in the Life", vilket är precis vad det låter som: ett avsnitt som under 26 minuter tar oss bakom kulisserna för att visa oss hur mycket arbete som under en dag läggs ner utanför kameralinsen i vad produktionschefen Duncan Murdoch kallar "TV i en skala som överträffar allt annat".

Hade du däremot väntat dig att få se nytt material från den kommande säsongen lär du bli besviken, eftersom den här halvtimmen ägnas nästan helt åt att ge beröm till teamet som inte får den uppmärksamhet de förtjänar, för deras roller i arbetet betyder lika mycket som skådespelarnas. De få sekunder som visar nya klipp är dock spoilerfria, men det rekommenderas att hålla sig undan ifall du inte är ikapp med den fjärde säsongen. Om du vill undvika att veta vilka några av karaktärerna är som har turen att fortfarande vara vid liv i några avsnitt till.

Som bekant tar oss "Game of Thrones" fram och tillbaka över en hel fiktiv värld där miljöerna och landskapen förändras för jämnan. Då blir det också helt naturligt att även inspelningsplatserna varierar, då de under den skildrade dagen filmar och förbereder i tre olika länder på en gång: Kroatien, Nordirland och Spanien. Det är två olika inspelningsteam som arbetar samtidigt på olika håll för att täcka så mycket mark som möjligt under en period på 120 dagar. Hade det bara funnits ett arbetslag skulle det ha tagit minst dubbelt så lång tid att filma, och då kanske inte säsongerna hade kunnat komma i den regelbundna basis som de gör nu.

Avsnittet visar oss på flera olika saker på inspelningsplatserna, men vad som kanske är mest intressant var introduktionen av Dornien, som vi fick höra talas om i fjärde säsongen eftersom det är den delen av Westeros där den senaste tittarfavoriten, Oberyn Martell, kommer ifrån. Det låter alltså som att den familjen lägger sig i kampen om järntronen på allvar. Vi får här se en av platserna i fysisk form för första gången, innan scenkonstruktionen har kommit igång (så utseendet kan ha förändrats lite när vi får se det på riktigt i de nya avsnitten). Inspelningsplatsen är det kungliga palatset Real Alcázar i Sevilla i Spanien, som är en av stadens största turistattraktioner med upp till 8.000 besökare varje dag. Delar av området har stängts ner speciellt för inspelningen av de planerade scenerna, vilket aldrig har hänt tidigare.

Andra saker som vi får se är problematiken som uppstår med att få upp alla nödvändiga saker på scen, på grund av att inspelningarna ofta sker i gamla städer med trånga gator, och då går det inte att använda några fordon som transportmedel. Även skräddarna och sminkörerna har mycket att göra, dels för att kostymerna måste se trovärdiga och autentiska ut och dels för att sminkörerna i de olika länderna måste ha ständig kommunikation med varandra så att skådespelarna sminkas på samma sätt när de åker runt mellan länderna. Dessutom bevittnar vi planeringen av ett scenbygge och får faktiskt se själva konstruktionen av ett annat, som utlovas bli en storslagen scen när den sänds på TV.

Inför den här säsongen skickades det in 86.000 ansökningar från hela världen om att få vara statist. Man har filmat i fem länder på 151 olika platser och det är över 1000 personer som har arbetat med serien. Det är ett både stressigt och tidspressat arbete. Det dyker ständigt upp oväntade hinder, vilket gör det viktigt att inte tänka på hur stor produktionen är, utan att framförallt fokusera på att göra allting rätt och se till så att allt fungerar som det ska. 

Trots att det inte alltid är intressant för alla att se hur det är bakom kulisserna är det väl värt att ägna 26 minuter av sin tid för att titta på det här, mycket för att verkligen få en uppfattning om vilket mastodontprojekt "Game of Thrones" verkligen är. För att inte tala om den oförglömliga stunden när Emilia Clarke uppmanas att ryta lite framför kameran.

Hela avsnittet går att se här:


"Game of Thrones" säsong 5 har premiär 12 april och i USA och finns tillgänglig i Sverige på HBO Nordic och C More dagen därpå.

Vad är era förväntningar på de kommande avsnitten? Kan det överträffa tidigare säsonger?

Emeric Carlsson
| 9 februari 2015 16:47 |