Film

Skribent

Jakob Åsell

23 juli 2020 | 18:00

Framtidens biografer ser ut som den Galaktiska senaten

Nog att vi gillar biomörkret. Men är det en Sithlord som varit arkitekten här?
Coronapandemin har fått hela film- och biografbranschen att tänka om kring framtiden. Nyligen rapporterade vi att man i Kina endast kommer tillåta filmer med under två timmars speltid när biograferna återöppnas i vissa städer, för att minska publikens exponering för varandra.
 
Men vissa tar smittskydds-åtgärderna längre än andra, kanske till och med lite väl långt? Ta en titt på dessa planer för en ny biograf i Paris vars nyskapande design osökt för tankarna till den Galaktiska republikens senat i Star Wars prequel-triologi.
 
 
Det franska företaget Ōma Cinema, som hoppas omdefiniera sättet som vi ser film på, har delat med sig av en konceptskiss för "en ny era för biograferna", visualiserat av arkitekten Pierre Chican. En vertikal biosalong med avskiljda tefats-formade balkonger, motiverade av behovet att hålla säkert avstånd från varandra.
 
5a0c352ad62fd63eea89932f31d836bf star wars galactic senate
 
Ett läckert koncept, absolut. Men likheten till de svävande farkosterna som utgör maktens korridorer i bland annat "Star Wars: Episod I - Det mörka hotet" är minst sagt slående, närmast kuslig. Man kan undra om det inte är Palpatine som ligger bakom det hela. Ōma säger sig lova en filmupplevelse som är "intim, spektakulär och uppslukande, där varje säte är salongens bästa," Biografen ska även vara utformad för att erbjuda tittarna en exceptionell ljud- och bildupplevelse mitt framför duken. Utöver allsmäktig makt över galaxen får gästerna tillgång till VIP-bås, bordsservering och en exklusiv lounge och bar.
 
Vad säger ni? Är det värt att "gambla" med galaxens framtid för en schysst bioupplevelse?
 
| 23 juli 2020 18:00 |