Film

Skribent

Alexander Dunerfors

12 november 2014 | 09:00

Frågorna som "Interstellar" lämnar obesvarade

Astrofysikern Neil deGrasse Tyson har en del problem med Christopher Nolans rymdfilm.
I helgen var det succépremiär för "Interstellar", en ny episk filmresa signerad Christopher Nolan. Men för varje biobesökare som kliver ut lyrisk, finns det några med rejäla frågetecken över huvudet. En av dem är den respekterade rymdforskaren Neil deGrasse Tyson. 

I fjol tog han till Twitter för att ifrågasätta ett och annat i Alfonso Cuaróns "Gravity". Nu är han tillbaka för att dissekera "Interstellar" och sätta ord på sånt som flera av oss funderat kring. Varning för spoilers!

- Mysterium i "Interstellar": om man kan peta genom en tesseract och vidröra böcker, varför inte bara skriva en lapp och skicka den igenom?

- Vem i hela universum kunde ens känna till titlarna på sina böcker, bakifrån på en bokhylla?

- Hur kan en pickup-truck köra med punktering genom ett tätt majsfält högre än bilen?

- Om maskhål finns bland våra planeter, varför öppnas inte ett nära Jorden istället för Saturnus?

- Jag måste säga det: Mars (alldeles intill oss) verkar betydligt säkrare än någon av de där nya planeterna som de reste till. 

- Om du kan knäcka sönder din rymdhjälm och ändå fortsätta slåss så kan inte planetens luft vara så dålig för dig. 

- Kan inte föreställa mig en framtid där det är bättre att fly från Jorden än att fixa Jordens problem.


Christopher Nolan har jobbat nära forskaren Kip Thorne för att allt med maskhål och tidsresor i rymden ska kännas så "jordnära" som möjligt. Nolan verkar inte heller ta åt sig att hans fans och publik gärna letar fel och logiska luckor i filmen. Man får dock anta att nedanstående kommentar inte syftar på herr deGrasse Tyson utan oss vanliga dödliga:

- Jag har läst många tweets från folk som bara har sett filmen en enda gång. Men för att verkligen ta in vetenskapen i filmen måste man ge den mer tid, och även läsa Kip Thornes bok, säger regissören till Daily Beast.


Vad har ni för frågor och funderingar efter "Interstellar"? Kör loss i kommentarsfältet nedan, kanske kan ni hjälpa varann att reda ut några av problemen.
| 12 november 2014 09:00 |