Spel

Skribent

David Grundström

5 december 2017 | 18:00

Förträng vintermörkret med dessa 5 mysiga tv-spel

Dröm dig bort till varmare klimat och ljusare dagar med dessa fem spel som garanterat hjälper dig att snabbspola förbi vinterhalvåret.
Trots mina norrländska gener är jag inte överdrivet förtjust i vintern och allt som kommer med det. Om jag kunde hade jag helst låst in mig i min lägenhet under vinterhalvåret och bara låtsas som att det egentligen är varmt. Tyvärr är det inte så, men några timmar på kvällen kan jag hitta tid att drömma mig bort till varmare klimat och en lugnare stämning.
 
Det här är några spel som hjälper mig att glömma bort vintermörkret, och som jag tror kan vara något för dig också!
 

5. “Donkey Kong Country” (Super Nintendo)

 
 
Ibland önskar jag att mitt enda problem var att någon stulit mina bananer, som är den huvudsakliga konflikten i klassikern “Donkey Kong Country” till Super Nintendo. Det är lika meditativt som myshärligt att plocka upp detta underbara spel då och då. Enkelt plattformande med charmiga karaktärer som bara vill ta tillbaka sina stulna bananer från krokodilkungen King K. Rool. Om du skaffat en SNES Classic Mini är detta ett perfekt spel att sätta igång för att snabbt glömma det mindre välkomnande vädret utomhus.
 

4. “Steamworld Dig 2” (Nintendo Switch, Playstation 4, PC)

 
 
De Göteborgska utvecklarna Image & Form borde ha “mysigt” som sin officiella slogan. För allt vad de gör och skapar har en tydligt mysig stämning. Så även deras senaste spel, “SteamWorld Dig 2” där du spelar som roboten Dorothy i ett 2D-plattformsspel där du måste gräva dig djupare ner i ett gruvsystem i jakt på skatter och en borttappad vän. Alla mineraler och metaller du gräver fram kan du sedan sälja för att köpa föremål och uppgraderingar som hjälper dig djupare ner i gruvschaktet. Det är ett spel som är väldigt lätt att plocka upp och sedan försvinna i tills du knappt längre vet vad du själv heter, och därför perfekt för dagar du vill snabbspola igenom.
 

3. “Stardew Valley” (Nintendo Switch, Playstation 4, PC)

 
 
 
“Stardew Valley” var länge något jag sänkte timmar i på min PC, och har nu blivit någonting jag sänker timmar i på min Nintendo Switch. Det är ett spel där du ärver en liten farm i staden med samma namn som spelet, och får odla grönsaker eller föda upp djur för att tjäna ihop slantar till nästa utökning till din gård. Du får rensa upp ogräs, hålla koll på vilka grödor som fungerar under vilka årstider och lära dig att maximera vad du hinner göra under en speldag. Dessutom finns det ofanligt mycket att göra utanför själva farmen, såsom att äventyra i en grotta i jakt på metaller, fiska eller försöka charma en av byborna så du till slut kan gifta dig. En av de fyra årstiderna i spelet är såklart vinter, men som tur är finns möjligheten att bara sova igenom hela den kala, ruggiga perioden. Om ändå det var möjligt i verkligheten…
 

2. “Journey” (Playstation 4, Playstation 3)

 
 
 
“Journey” är en upplevelse som få andra spel kommer i närheten av. Du spelar som en liten filur insvept i en röd sjal och får utan några ord veta att du måste ta dig från en stekhet öken till en bergstopp långt borta i fjärran. Längs vägen, om du har kopplat din konsol mot internet, kan du dessutom slumpmässigt möta andra spelare som du endast kan kommunicera med genom små visslande ljud. Varje resa, som tar cirka 2 timmar, blir en unik upplevelse och det är ett spel, eller en vandring, som tåls att göras igen.

 

1. “The Legend of Zelda: Wind Waker” (Nintendo Gamecube, Nintendo Wii U)

 
 
 
Nästan varje jul de senaste 10 åren har jag spelat igenom “Wind Waker”. Det har, med sina paradisöar och mysiga musik blivit mitt julspel, och kandärför inte exkluderas från en lista om att fly vintermörkret. Kort sammanfattat för den som inte har spelat “Wind Waker” är det ett Zelda-spel som utspelar sig i en värld som blivit översvämmad. De forna bergstopparna är nu istället öar där människor och andra väsen lever ett stilla liv. Detta tills seriens onding Ganondorf kidnappar huvudkaraktärens lillasyster och du måste ge dig ut på uppdrag att rädda både henne, och världen. Det är ett spel vars musik på en sekund kan ta mig tillbaka till den första gången jag tog mig igenom spelet, och någonting som suger in mig helt tills det inte finns någon kyla utomhus längre.
 
Vintern kan inte vara över snabbt nog, men innan du försöker ta dig igenom den med spelen ovan rekommenderar jag dig att titta på vilka spel vi kan vänta oss nästa år!
 
Vilka spel plockar du helst upp för att förtränga kylan och mörkret? Lämna gärna en kommentar nedan.
| 5 december 2017 18:00 |