Film

Skribent

Gäst

9 december 2015 | 15:00

Förhoppningar och farhågor inför "The Force Awakens"

Några dagar kvar till den stora "Star Wars"-premiären och vi undrar: Vad kan möjligen gå fel?
Med endast några dagar kvar till årets mest efterlängtade filmpremiär är hypen nu högst påtaglig. Vid det här laget har många av oss slukat otaliga trailers, artiklar och intervjuer om vad J.J. Abrams nystart av Star Wars kommer att bjuda på. Mycket ser otroligt lovande ut, men är allt bara positiva indikationer eller finns det även några farhågor?

Design


Large 6c886cf9da72a12657491ce8be1fabe6 d1aa21d6951331c30deb58e38e1b3327 7

Från det som hittills visats upp verkar det som att Abrams bygger vidare på den ikoniska och stilrena designen från originaltrilogin, och det ser väldigt bra ut. Han verkar ha förstått konceptet ”Less is more” och att en designmässig nyckel till Star Wars-universumet är tydlighet och enkelhet. Å ena sidan finns imperiet som står för det stilrena, hårda, svarta och vita. Och å andra sidan rebellerna, som istället representerar en mer nergången, jordig och mänsklig värld.

Farhåga: Att Abrams på något sätt skulle ha smittats av George Lucas designsjuka från prequel-filmerna där allt var överdådigt, skinande blankt och opersonligt.

Story
George Lucas berättade nyligen att han tidigt visade Disney hur han tänkte sig storyn efter Episod VI, men att de helt valde att gå sin egen väg tillsammans med Abrams gällande galaxens öde. Om Abrams främst utgår från originaltrilogin utgörs storyn förhoppningsvis mer av drama, humor och värme än av intergalaktiska parlamentsförhandlingar. Kanske vågar man även hoppas på att den kommande trilogin kan bjuda på någon överraskning som ställer förhållandet mellan de onda och goda på ända. Det bådar iallafall väldigt gott att Abrams har Lawrence Kasdan, tidigare medförfattare på både Episod V och VI, med sig för att föra vidare arvet från originaltrilogin.

Farhåga: Att de nya karaktärernas personliga livsöden ges för mycket utrymme och att de gamla hjältarna endast blir bisittare som ska behaga fansen med sin närvaro.

Effekter och rekvisita
Den här punkten lovar särskilt gott då Abrams visat att det har byggts riktiga dockor och robotar för "The Force Awakens". Mycket av äkthetskänslan i originaltrilogin kom från ILM:s förmåga att använda riktiga miljöer och effekter skapade utanför datorer. Nu finns alla möjligheter att kombinera CGI med riktiga byggen på ett sömlöst sätt och på så vis också visa vördnad för gamla tekniker. Detta skulle kunna ge galaxen precis rätt känsla av liv.

Farhåga: Att det ändå blir för mycket CGI-skapade effekter. Och att det, med de senaste "Star Trek"-filmerna i minnet, finns risk för att det blir för mycket actionscener och att Abrams inte kunnat släppa sitt kärleksförhållande till lensflares.

Karaktärer


Large 6c886cf9da72a12657491ce8be1fabe6 901f81f4f461db0b0fff1df26ecdbefc 17

Att ta sagan framåt genom att blanda nya unga karaktärer med huvudrollerna från originaltrilogin känns väldigt spännande, och som rätt väg att gå. Abrams har en fördel i att kunna bygga vidare på de gamla filmernas starka karaktärer och vad som hände med dem. Samtidigt krävs det nya hjältar och att publiken börjar känna lika starkt för dem som för de gamla. Abrams har också chansen att skapa en mer vuxen story än den vi såg i framför allt "Episod I". 

Farhåga: Att det är lite Darth Maul-vibbar över den nye antagonisten Kylo Ren. Finns det fler starka karaktärer som representerar imperiet? Om inte, klarar då Kylo Ren av att själv axla Darth Vaders image som ondast i galaxen?

Samhällsutveckling
"Star Wars" är den typ av filmserie som är väldigt beroende av att tidsaspekten känns rätt, och det är trots allt inte så många år som passerar mellan varje trilogi. Trots att prequel-filmerna utspelar sig ett par decennier innan originaltrilogin så kändes den världen väldigt avlägsen gällande samhällets uppbyggnad, politik och teknologi. Här gäller det för Abrams att hitta det perfekta förhållandet mellan Episod VI och VII. Det får inte vara för likt, men absolut inte för olikt heller.

Farhåga: Att teknologin inte känns rätt rent tidsmässigt, motsvarande känslan i prequel-filmerna där allt verkade klart mer framstående och utvecklat då, än vad det var några decennier senare.

Hur är era förväntningar på "The Force Awakens"? Kommentera nedan.

Daniel Kämäräinen
| 9 december 2015 15:00 |