Film

Skribent

Oskar Möller

16 juli 2023 | 11:00

Final Destination-stjärnan fick inte ett öre för sin cameo i femte filmen

De amerikanska skådespelerna har gått ut i strejk för bättre löner och villkor. En som vet hur det är att medverka i en film utan att få ersättning - eller ens att få reda på att han är med i filmen- är Devon Sawa.
Devon Sawa spelade huvudrollen som Alex Browning i den första "Final destination som handlade om ett gäng tonåringar som undkom en säker död på ett flygplan för att dö senare under oväntade och hemska omständigheter. Tongue-in-cheek rysaren som kom ut 2000 blev en sådan publikframgång att den fick fyra uppföljare (en femte var på gång innan strejken).
 
När "Final Destination 5" kom ut 2011 hade biobesökarna fått reda på att Sawas karaktär dött off screen tidigare - men trots det återanvände filmbolaget honom i en högkomstsekvens. Sawa som bjöds på premiären hade ingen aning om att han ens skulle medverka i filmen. I en sedermera raderad tweet har skådespelaren sagt:
 
"Jag fick aldrig ett rött öre för Final Destination 5. De berättade inte ens för mig att jag var med i den när de bjöd in mig till premiären. I det första kontraktet för del ett var det en sektion som fastställde att de ägde rätten till bilderna och kunde använda dem i framtiden. Jag antog att det var för pressen - jag hade fel" sammanfattar Screen Rant tweeten.
 
Skådespelaren klargjorde att han inte hade en beef med femmans upphovsmän. "Jag älskade helt ärligt Final Destination 5 och jag ser mycklet fram emot att få se sexan" avslutade han sin tweet med.
 
Även om Sawa inte har ett problem med hur han användes i filmen i efterhand visar exemplet på den verklighet som många skådespelare just nu fruktar: att filmbolagen som företräds av sin intresseorganisation AMPTP ska fota och filma varje skådespelare och ha tillgång till deras digitala avbild för all framtid - utan att ge ny ersättning för medverkan i kommande filmer. 
 
Den moderna tidens AI-teknologi, liksom streamingbolagens ekonomiska modeller är de två stora stötestenarna i de strandade förhandlingarna mellan filmbolagen och skådespelarnas fack SAG-AFTRA. Fall som Sawas fast med mer framträdande filmroller är ett hot på horisonten som skådespelarna inte kan bortse från just nu.
 
Ser ni fram emot en sjätte del av "Final Destination"? Och är det rätt att använda någon i en cameo för att man får det enligt ett kontrakt? Skriv vad ni tycker nedan!
| 16 juli 2023 11:00 |