Film

Skribent

Oskar Möller

14 juli 2023 | 10:30

Skådespelare och manusförfattare har inte strejkat ihop på 63 år

Det amerikanska skådespelarfacket SAG-AFRA bestämde sig enhälligt för att gå ut i strejk när förhandlingarna med branschledande filmbolag strandade igår.  Här är en förklaring till konflikten.
Det finns en stor risk att filmfantaster kommer få se framtida filmprojekt försenade framöver.  Igår deklarerade nämligen de amerikanska skådespelarnas fackförbund SAG-AFRA (via sin ordförande Fran Drescher) att deras förhandlingskommitté rekommenderar en landsomfattande strejk för sina medlemmar.
 
Motparten AMPTP (produktionsbolagens organisation som representerar (Amazon, Disney, Netflix m.fl) har inte erbjudit villkor som skådespelarnas fackförbud kan acceptera i dagsläget. SAG-AFRA är en gigantisk organisation som uppskattas till över 150 000 medlemmar. Förutom skådespelare är även professionella sångare, artister, radiopersonligheter, nöjesjournalister och influencers en del av organisationen.
 
I USA är alla skådespelare med en solid karriär fackanslutna - SAG-AFRA är en maktfaktor och i stort sett alla stora filmproduktioner är anslutna till deras kollektivavtal. Filmstudiorna har gått med på att fackanslutna skådespelare ges företräde till roller. Men trots att facket har en tung position vid förhandlingsbordet finns det vissa i organisationen som tycker att man är för mjuk vid förhandlingarna med stora filmstudior - de två fraktionerna "Unite For Strenght" (mjukare) och "Membership First (hårdare) har dock bägge enats om att vilja se Fran Drescher som sin företrädare.
 

Manusförfattare och skådespelare har inte strejkat ihop på 63 år

 
Redan i juni rapporterade vi om att skådespelarna var beredda att gå ut i strejk (med ett rungande 98% procent för i en omröstning för berörda) om förhandlingarna med AMPTP inte når en tillfredställande uppgörelse. Nu ser det alltså ut att bli verklighet. 
 
“The Association of Motion Picture and Television Producers’ (AMPTP),” svar på våra viktigaste förslag i har har varit förolämpande och respektlösa gentemot vårt väsentliga bidrag till filmdustrin" har Drescher uttalat sig på fackförbundets hemsida.
 
Konflikten handlar dels kring den klassiska ersättningsfrågan - skådespelare har krävt mer i royalties medan de klassiska filmbolagen har sett biobesöken krympa när allt fler i publiken vänder biograferna ryggen för att streama hemifrån. Streamingtjänsterna å sin sida hamnar i clinch med skådespelare över sin affärsmodell - medan den gamla sortens tv-serier erbjöd skådespelare en långvarig anställning har nutida serier ett betydligt kortare format vilket ökar konflikten kring vinstmarginalerna för skådespelare enligt New York Times.
 
Båda parterna har dessutom intagit en aggressiv ståndpunkt angående den nya AI-teknologin och vad den innebär för branschens framtid. Liksom manusförfattarnas organisation Writers Guild ser SAG-AFRA tecken på att filmstudiorna planerar att ersätta sin anställda talang med stela datorprogram utvecklade av techbolag.
 
Manusförfattare och skådespelare har inte gått ihop i en landsomfattande strejk på 63 år - så vi ser en en historisk händelse utvecklas inför våra ögon. Senaste gången de två grupperna aktivt strejkade ihop var under en tid när Ronald Reagan fortfarande var en skådespelare (och SAG-AFRA odförande) snarare än president. Vad som kommer ske härnäst är svårt att förutsäga - men bägge parter har mycket att förlora på en utdragen strejk.
 

Hur kommande film och seriesläpp påverkas av strejken

 
Årets serie och filmsläpp kommer inte att påverkas av den kommande strejken då allt ligger klart eller i post produktion. Det finns dock anledning att tro att kommande års släpp blir försenade - men senareläggningen är omöjlig att försutspå i dagsläget. Det är möjligt att vissa projekt blir nedlagda beroende på omfattningen av kommande strejk även om det är ett utfall ingen vill se.
 
Den pågående författarstrejken har redan nu påverkat produktionen av populära tv-serier som "Stranger Things" och "Yellowjackets" - vid det här tillfället är det ännu omöjligt att fastställa hur mycket kommande säsonger kommer att senareläggas på grund av strejken. Räkna med att det kommer fler besked om försenade släpp framöver och att det gäller såväl filmer som tv-serier.
 
Vad tycker ni om att skådespelarna har bestämt sig för att gå ut i strejk mot filmbolagen?
| 14 juli 2023 10:30 |