Film

Skribent

Thomas Linnaeus

6 juni 2023 | 12:01

Nu hotar skådespelarna med strejk i Hollywood

Fackförbundet SAG-AFTRA, som representerar skådisarna i Hollywood, har nu fått tillåtelse att utlysa en strejk för yrkesgruppen.
Efter sex veckor av strejk från manusförfattarna i Hollywood, kan det nu vara dags för skådespelarna att också ansluta. Enligt TV Line kommer kontrakten som fackförbundet SAG-AFTRA har med AMPTP, som i sin tur representerar produktionsbolagen, gå ut den 30 juni och därefter väntar omförhandling mellan bägge parter.
 
Men innan förhandlingarna börjar, har nu fackförbundet SAG-AFTRA röstat om att godkänna en strejk för sina medlemmar. 97,9% av alla deltagare röstade ja, vilket innebär att fackförbundets styrelse kan utlysa en strejk ifall det inte blir någon överenskommelse i förhandlingarna.
 
- Jag är stolt över alla som röstade och de som stöttade omröstningen, även om de inte kunde närvara på plats. Alla hade en viktig roll i detta. Tillsammans är vi enade och ska få en uppgörelse som motsvarar vårt bidrag till denna enastående bransch, meddelar SAG-AFTRA:s ordförande Fran Drescher, som tidigare syntes som skådespelare i bland annat “The Nanny”.
 
Beslutet från SAG-AFTRA kommer kort efter att regissörernas fackförbund, DGA, kommit överens med branschen om nya villkor, skriver Variety. Regissörerna har blivit lovade högre löner och en ökning på 76% av internationella royalties.
| 6 juni 2023 12:01 |