Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

14 maj 2024 | 16:30

MovieZine tar pulsen på filmfestivalen i Cannes

Så var det dags igen. Filmfestivalen i Cannes har rullat ut sin röda matta och som vanligt är MovieZine på plats!
Under festivalens 12 dagar kommer femtiotal filmer från världens alla hörn ha sina världspremiärer på croisetten och av dem ska till sist koras som den allra bästa.
 
Bland årets tävlingsbidrag återfinns Magnus von Horns ”Flickan med nålen” och ”The Apprentice” av Ali Abbasi, två regissörer som håller den svenska flaggan högt även i år.  
 
”The Apprentice” är redan vida omtalad och Abbasi ses som något av en festivalfavorit sedan hans tidigare succéer här rivieran med ”Gräns” och ”Holy Spider”. ”The Apprentice” handlar om en ung Donald Trump som spelas av Sebastian Stan som också kommer hit.
 
Konkurrenterna i år är dock flera, och bland dem hittar vi legender som exempelvis Francis Ford Coppola. Regissören är här med sin senaste film ”Megalopolis”, 50 år efter att han vann sin första guldpalm med ”Avlyssningen”. Den framgångsrika regissören gör således vid fyllda 85 år något av en comeback och förväntningarna är skyhöga.
 
Också Yorgos Lanthimos nya drama ”Kinds of Kindness” är med och fajtas om den prestigefyllda palmen. Den grekiske mästaren är alltså redan tillbaka i filmfestivalsammanhang och med sig har han återigen Emma Stone. De två följer upp förra årets enorma succé ”Poor Things” som både sexchockade och förförde publiken på Venedigs filmfestival 2023. Emma Stone får sällskap av bland andra Jesse Plemons, Williem Dafoe och Hunter Schafer i det nästan tre timmar långa skruvade eposet om ödets nycker. 
 
Juryn som har i uppgift att kora vinnaren bland alla alster, består av eminenta skådespelare och regissörer, som Lily Gladstone, Omar Sy, Hirokazu Kore-eda och Eva Green. Arbetet leds av ordförande tillika ”Barbie”-skaparen Greta Gerwig. 
 
Utanför själva huvudtävlingen hittar vi flera andra spännande titlar, till exempel ”Furiosa - A Mad Max saga” med Anya Taylor Joy i huvudrollen. Regissören George Miller återvänder till Cannes med detta storslagna äventyr, som enligt förhandssnacket ska vara minst lika bra som hans tidigare ”Fury Road”. Även Kevin Costners western-epos ”Horizon” med bland andra Sienna Miller och Jena Malone får glitterpremiär på festivalen.
 
Filmerna har såklart huvudrollerna i detta festivaldrama, som utspelas med svajande palmer i bakgrunden. Dock har även birollerna, som spelas av diverse digniteter i branschen, en viktig funktion. Stjärnor som Meryl Streep, George Lucas, Richard Gere, Cate Blanchett och Chris Hemsworth är på plats för att förära röda mattan sin närvaro och samtidigt hylla filmen som konstart och påminna oss i dessa streamingtider om att film faktiskt är bäst på bio.
 
Filmfestivalen pågår mellan 14 och 25 maj. Följ MovieZine på vår sajt och i våra sociala medier för alla senaste filmnyheter och recensioner från världens mest glammiga filmfestival.
| 14 maj 2024 16:30 |