Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 april 2016 | 12:00

13 spökrysare du missat

Tur att nya "Ghostbusters" kommer snart med tanke på alla ruggiga filmspöken som finns där ute. Har du redan sett de klassiska spökrullarna kommer här 13 läskiga tips från MovieZine.
Mördare och aliens får ursäkta - andliga väsen är troligen de filmmonster som skrämt mest och bäst på bio. Från klassiska hemsökelser som i “Det spökar på Hill House” och “Poltergeist” till moderna rysare som “Paranormal Activity” och “The Conjuring”.

Alla har vi det där filmspöket som skrämde skiten ur oss som barn. Personligen började jag böla efter inledningsscenen med biblotekarien i “Ghostbusters”. Men med de mer etablerade filmerna åt sidan, är du fortfarande sugen på att bli skrämd av spöken på film så har du här 13 mindre kända men desto mer sevärda spökrysare.

"The Awakening" (England, 2011)
Stora hus förr i tiden är alltid tacksamma miljöer för både spöken och skräckfilmer. Det tog den här välspelade, läskiga pärlan tillvara på. Utspelas under 1920-talets England då en författare (Rebecca Hall) känd för att avslöja övernaturliga fenomen som bluffar hamnar på en internatskola hemsökt av döda barn.

"I demonernas våld" (Hong Kong, 1987)
En ung man som reser landet runt för att samla in skulder bosätter sig i ett övergivet, hemsökt tempel där han förälskar sig i ett spöke. En udda, skamlöst bortglömd kultfilm som lyckas kombinera skräck, humor, action, vild fantasi och hejdlösa specialeffekter i form av slingrande jättetungor (!) och flygande huvuden.

"Dead Birds" (USA, 2004)
Under inbördeskriget på 1800-talet tvingas en grupp bankrånare övernatta i ett stort, övergivet hus på grund av en storm. Väl där börjar de en efter en uppleva otäcka syner som vänder dem mot varandra. Underskattad liten rysare med obehaglig stämning och flera effektiva skrämselscener.

"Dead End" (Frankrike/USA 2003)
Ibland är ju mindre vi vet och ser desto mer skrämmande. Det har skaparna av den här annorlunda, lilla indierysaren fattat. En familj är på väg till den årliga julmiddagen men tar en genväg genom en skog där diverse spöken lurar. Ray Wise (Laura Palmers pappa i “Twin Peaks”) och Lin Shaye (“Insidious”-filmerna) spelar föräldrarna.

"De infernaliska" (USA, 1962)
En kvinna överlever en bilkrasch och flyr staden för att jobba i en kyrka i Salt Lake City. Men hon finner sig snart förföljd av en spöklik figur samtidigt som hon mystiskt dras till en paviljong vid vattnet. En bortglömd, kuslig kultfilm (inspelad på extrem lågbudget) med gott om atmosfär och en twist i slutet stulen av flertal, kändare filmer.

"De oskyldiga" (1961, England)
En av de första och bästa filmatiseringarna av Henry James klassiska spökhistoria “Skruvens vridning”, med filmmanus av självaste Truman Capote! Deborah Kerr är strålande som guvernant i viktorianska England som misstänker att de två föräldralösa barn hon tar hand om är besatta av onda andar.

"The Devil’s Backbone" (Spanien/Mexico, 2001)
Guillermo del Toros tredje film (fyra år efter Hollywood-debuten “Mimic”) är en ruggig rysare som lyckas inkludera politiska faktorer och en skildring av krigets etterskörd. Här är det en ung pojke som efter att fadern dött i spanska inbördeskriget hamnar på ett barnhem med hämndlystna spöken.

"Hämnd ur det förflutna" (Kanada, 1979)
En kompositör (den mäktige George C. Scott) förlorar sin familj i en bilolycka och flyttar in i ett gammalt hus i Seattle. Väl där får han kontakt med en död pojke som mördades i huset och nu är ute efter hämnd. Intelligent rysare bygger sakta men säkert upp stämningen till några riktigt ruskiga scener - den där rullstolen är inte att leka med.

"Legenden om djävulshuset" (England, 1973)
Richard Matheson (“I Am Legend”) skrev manus efter sin egen roman till den här originella skräckisen med gott om twistar - och en riktigt elak katt. En forskare, hans fru och två medium övernattar i ett hemsökt hus - alltid en bra idé - för att undersöka påstådda spöken och dödsfallen de orsakat.

"The Pact" (USA, 2012)
En kvinna (Caity Lotz, från “Arrow”) återvänder till sin avlidna mammas hem för att leta efter sin försvunna syster men medan hon kämpar med att bearbeta sitt förflutna så inser hon att huset är hemsökt. Oförutsägbar och effektiv lågbudgetspänning vars förlösande humor inte är i vägen för några riktigt kalla kårar.

"Shutter" (Thailand, 2004)
Glöm den amerikanska remaken - originalet är en av 00-talets mest skrämmande och obehagliga skräckfilmer. En fotograf och hans flickvän kör på en kvinna och smiter från brottsplatsen. Snart börjar mystiska figurer dyka upp på deras fotografier och en någon från andra sidan verkar vara ute efter hämnd.

"Skuggor i natten" (England, 1945)
En grupp främlingar samlas i en stuga på landet för att berätta varsin spökhistoria som inkluderar en hemsökt likvagn, ett spökande barn, en mystisk spegel, ett spöke på en golfbana (!) samt en levande buktalardocka. En av de första och mest inspirerade skräckantologierna med minnesvärda historier och ett numera klassiskt slut.

"A Tale of Two Sisters" (Sydkorea, 2003)
Efter “The Ring” kom en rad asiatiska rysare med läskiga kvinnor i långt hår - det här är en av de absolut bästa. Två systrar återvänder till sin pappa och elaka styvmor efter vistelse på mentalsjukhus och upptäcker att deras hus är hemsökt. Eller? Ett vackert, stämningsfullt drama som dock stundtals är riktigt skrämmande.
| 24 april 2016 12:00 |