LISTA

Skribent

Jonna Vanhatalo

12 februari 2023 | 12:00

10 filmer där första dejten spårar ur fullständigt

Firar du hellre Alla hjärtans dag med en bra skräckfilm? Jonna Vanhatalo tipsar om de något mörkare filmerna för dig som tröttnat på romantiskt trams.
Vi har nog alla varit där - på en dålig dejt. En dejt som fått oss att med iver uppskatta singellivet, eller tycka att ett tråkigt parförhållande nog skulle vara det bästa någonsin. Låt oss alla boosta lite självförtroende och kika på dessa tio filmer om urspårade dejter och annat romantiskt samkväm gone fullkomligt wrong. Varsågoda! 
 
 

1. Fresh (2022)

 
Om han verkar för bra för att vara sann så är han antagligen det. I ”Fresh” möter Noa (Daisy Edgar-Jones) den snygge och vältalige Steve (Sebastian Stan). Tycke uppstår och pirr i brallan är snart ett oundvikligt faktum. När han så bjuder hem henne på en dejt, finns inte mycket att fundera på, så hon tackar givetvis ja. Sedan händer det grejer, och lite mer grejer… (Disney+)
 
 

2. It Follows (2014) 

 
Kanske skippa det där kvart i tre-ragget efter en blöt utekväll? För man vet aldrig vad som följer med en hem… Att ligga har sedan begynnelsen inneburit en ond bråd död i skräckfilmer. ”It Follows” är inget undantag. Här smyger sig döden på den nyknull*de med sällan skådad beslutsamhet, och denne måste bums ligga med någon ny för att lämna över förbannelsen. Kunskap om detta får en i övrigt hyfsat het dejt att plötsligt kännas som något rätt så iskallt. (HBO Max) 
 
 

3. Midsommar (2019) 

 
Detta är en psykologisk rysare i midsommarmiljö i vilken vi får möta Dani och Christian, ett amerikanskt par med slitsamma bekymmer. För att hitta tillbaka till varandra åker de två till exotiska Sverige för att fira en traditionsenlig midsommar, med, visar det sig, det lilla extra. Väl i de öppna landskapen välkomnas de av ett gäng helt vanliga (nåväl) svenskar och ja, sen spårar det mesta ur. Men räta till blomsterkransen, Queen. Han var ändå inget att ha. (Netflix)
 
 

4. Tillbaka till framtiden (1985) 

 
Dåliga dejter förekommer såklart inte bara i rysliga historier, även om de ofta blir dubbelt så dåliga i dem. I actionkomedin ”Tillbaka till framtiden” för vi se grabben Marty McFly (Michael Fox) åka tillbaka i tiden, och väl där möta sina unga föräldrar, långt innan han själv var påtänkt. Det blir något annat än superbekvämt när Martys mamma oväntat blir förtjust i honom. För att rädda sig själv måste han motvilligt ta ut morsan på dejt och samtidigt se till att hon slutligen väljer den nördiga killen, som måste komma att bli hans pappa när han väl reser tillbaka dit. (Viaplay, Prime Video)
 
 

5. Carrie (1976)

 
I Stephen Kings rysliga ”Carrie”, med Sissy Spacek i huvudrollen, bjuds vi på väldigt mycket och får sedan som grädde på moset en urspårad dejt till skolbalen. En dejt med det där lilla extra. Det extra i sammanhanget består här av grisblod i mängder, ett eldhav och ett gäng mördade ungdomar.  (Sf Anytime)
 
 

6. You’re Next (2011)

 
”Kul att äntligen få åka och träffa pojkvännens familj” sa väl ingen någonsin helhjärtat. Men det var faktiskt, åtminstone lite skoj för Erin, det vill säga tills några maskklädda och mordiska galningar överraskar tillställningen. Här finns nog med tvister, yxor och ett antal andra tillhyggen, för att exakt allt i en rasande fart ska spåra ur, utav bara helvete. (Blockbuster, Sf Anytime)
 
 

7. Get Out (2017)

 
Ännu en mysig helg med svärföräldrarna går fel. Och då menar jag helt åt skogen fel! Ett ungt förälskat par ska åka till hennes föräldrar över helgen. Hon är vit och han svart, vilket såklart får den redan välmående rasismen i familjen att frodas ännu mer. Det som därefter följer är för vissa en mardröm utan några utvägar, med många oväntade och obehagliga turer. (Prime Video)
 
 

8. The Invitation (2015)

 
Du blir bjuden på fest hos ditt ex och hennes nya man, och tar din nya dejt med dig. På vägen dit kör du på ett djur, och borde kanske sett det som ett omen och vänt om. Istället blir det middag i som det heter, goda vänners lag. Men något känns inte helt gott och du funderar på om du borde vänt där på vägen. Sedan spårar allt ur och du funderar snart i ren panik, inte på så mycket alls. (Cineasterna)
 
 

9. Fredagen den 13:e (1980)

 
Det finns inget som triggar en seriemördare, som pilska tonåringars kuckelurande. Framförallt inte om kuckelurandet tar fokus från deras uppgift att vakta de små kollobarnen. I ”Fredagen den 13:e”, dejtas det kanske inte så där superuttalat. Dock spårar de horisontala nakenövningarna rejält ur, när båda parter slashas sönder av en hockeymaskprydd mördarmaskin. (Blockbuster)
 
 

10. Ready or Not (2019) 

 
Tills döden skiljer oss åt. Bokstavligen. I ”Ready or Not” får vi se den ultimata dejten, bröllopet spåra ur fullständigt, inte långt efter att paret sagt "ja". Vi bjuds här på annorlunda familjetraditioner, och den nyss så lyckliga bruden får uppleva ett välkomnande, som hon sent kommer glömma. (Disney+)
| 12 februari 2023 12:00 |