Film

Skribent

Alexander Dunerfors

23 augusti 2012 | 15:30

FFF sätter fokus på kvinnliga regissörer (och vampyrer)

Amy Heckerlings vampyrkomedi "Vamps" och Filminstitutets VD Anna Serner inviger Fantastisk Filmfestival.

Den 18:e upplagan av Fantastisk Filmfestival i Lund lägger fokus på kvinnliga regissörer inom fantastisk film. Årets invigningsfilm är "Clueless"‐regissören Amy Heckerlings vampyrkomedi "Vamps" med Alicia Silverstone och Sigourney Weaver i rollerna, och 28 procent av de 100 filmerna som får sin premiär på festivalen har regisserats av kvinnor.

- Att Heckerlings film inviger årets festival passar utmärkt eftersom vi i år lagt stort fokus på kvinnliga regissörer inom fantastisk film, d.v.s. skräck, sci-­fi, animationer och fantasyfilm, säger festivalens styrelseordförande Lars Diurlin.

Man har sökt runt hela världen för att hitta de där unika genrefilmerna med kvinnor bakom rodret.

- Precis som samhället formar oss olika på grund av vårt kön, formas olika berättelser som ett resultat av detta. FFF har ett ansvar att presentera så många olika berättelser som möjligt.

För första gången invigs också Fantastisk Filmfestival av Svenska Filminstitutets VD. Anna Serner är på plats i Lund för att klippa bandet den 20:e september. Sedan tidigare är det också klart att zombiemästaren George A. Romero gästar årets festival och fler av filmerna hittar du här.

| 23 augusti 2012 15:30 |