Serie

Skribent

Patrik Jonsson

8 mars 2018 | 21:00

5 skådespelare som blivit dödshotade på grund av sina tv-roller

Vissa borde verkligen lära sig skilja på verklighet och fiktion...
Att många fanatiker blir oerhört engagerade i karaktärers liv och leverne i tv-seriernas värld är förmodligen inget ovanligt alls. Titta bara på mig, jag är definitivt en av de skyldiga. För vissa kan det dock ibland gå "lite" över gränsen. Möjligtvis kan man väl acceptera att tittare skickar kärleksbrev och andra hyllningar till karaktärerna (läs skådespelarna). Men då det går så långt att det mynnar ut i rena dödshot, då har bägaren runnit över.
 
Här nedan följer fem stycken stackars skådespelare som på den senaste tiden gjort lite mindre angenäma roller i populära tv-serier. Uppenbarligen har de gjort det så pass bra att de stundom fått frukta för sina liv.
 

Bertie Carvel (som Simon Foster i "Dr. Foster")

 
 
Det mycket hyllade brittiska relationsdramat "Dr. Foster" såg vi senast på SVT i höstas då seriens andra säsong rullade. I just den säsongen var dock stämningen aningen nedtonad, desto värre var det år 2015 då serien visades för första gången. Carvel gick då ut i media och berättade om att en massa galna tv-tittare var ute efter Fosters blod. Ofta handlade det om rena dödshot, men det hände även att folk ville se honom kastrerad.
 
Dr. Simon Foster må i serien varit otrogen och betett sig illa mot sin familj, men kom igen, stackars Bertie Carvel är helt oskyldig.
 

Vanessa Morgan (som Toni Topaz i "Riverdale")

 
 
Dundersuccén "Riverdale" må ha skördat enorma framgångar, mer ofta än sällan kan man läsa om kritikers (och tv-tittares med för den delen) bultande kärlek för serien. Det är dock inte helt utan ett slags pris, fråga bara Vanessa Morgan som gör rollen som Toni Topaz.
 
Nu vet jag vad ni tänker: Toni dök ju upp först i den andra säsongen. Det stämmer och just därför är just detta "fall" lite annorlunda. Vanessa Morgan fick nämligen utstå dödshot redan innan den andra säsongen hade börjat, innan hon ens gjort rollen. Helt galet. Anledningen? Tokiga fans tog för givet att Toni skulle förstöra och skapa osämja mellan favoriterna Betty (Lili Reinhart) och Jughead (Cole Sprouse).
 
Här kan man definitivt snacka om att gå händelserna i förväg och sedan fortsätta långt, långt bortom alla gränser. 
 

Hugh Bonneville (som Lord Grantham i "Downton Abbey")

 
 
Ja det stämmer; även om det handlar om en lite mer städad och anrik tv-serie som självaste "Downton Abbey" skapas det ändå väldigt starka känslor bland tv-tittarna. En tittarskara jag ärligt talat trodde var av den lite mer harmlösa sorten, men icke, jag hade tydligen väldigt fel där.
 
Minispoiler: I ett avsnitt av "Downton Abbey" ledde Bonnevilles karaktär Lord Granthams val av medicinska råd till att hans dotter Sybil (Jessica Brown Findlay) avled. Man skulle alltså, i absolut värsta fall, kunna säga att han indirekt dödade henne. Detta spelade dock mindre roll för vissa rejält upprörda fanatiker, Sybil var död och nu skulle någon betala; Lord Grantham! Ja, eller stackars Hugh Bonneville då, som inte endast fick ta emot hatmail och dödshot, han fick till och med ett par-tre bombhot!
 
Jisses, vad säger man? Själv är jag rätt mållös men härlige Bonneville valde att se positivt på det hela. Han menade på att alla dessa rabalder visade på att de hade en mycket engagerad publik. Ja, så kan man ju också kalla dem...
 

Josh McDermitt (som Eugene Porter i "The Walking Dead")

 
 
Här har vi dock en herre som fått "nog av skiten", av allt vad galna tv-seriefanatiker heter. Då McDermitts karaktär Eugene Porter i "The Walking Dead" valde att ställa sig på den ondskefulla Negans (Jeffrey Dean Morgan) sida bröt helvetet lös bland de mest investerade fansen, vilket i sig resulterade i en kraftig radda dödshot.
 
McDermitt laddade dock kort därefter upp en video online där han uppmande de skyldiga att lägga av med deras beteende och att han tänkte anmäla hela skiten hos polisen: "Ni kan hata på Eugene, det bryr jag mig inte om. Tyck vad ni vill. Men då ni säger att ni hoppas och ber om min död, då vet jag inte längre ifall ni talar om Eugene eller Josh, vilket gör att jag måste anmäla skiten. Så snälla, tänk efter och var inte ett rövhål". Väl rutet!
 

Brenock O'Connor (som Olly i "Game of Thrones")

 
 
Att stackars Brenock, som enligt många tittare, kritiker och undersökningar därtill, gjorde rollen som den mest hatade tv-seriekaraktären någonsin, vidrige Olly i "Game of Thrones", fått utstå en hel del hat kanske inte kommer som någon överraskning? Tänkte väl det.
 
Jag tycker dock det ändå är beklagligt att någon ska få ta emot så pass mycket hat och hårda ord. Inte endast O'Connor blev hotad, hela hans familj blev faktiskt mer än en gång indragen. Sedan endast 16 år ung på allt detta. För en roll i en tv-serie, en roll han självklart istället ska hyllas för. Enligt rykten ska dock den unge Brenock ha visat en enorm tolerans och styrka och väldigt enkelt ruskat av sig allt hat. Han kallade till och med tittarnas beteenden för "ganska så roliga".
 
Att skilja på verklighet och fiktion verkar vara väldigt svårt för många tv-tittare. Detta är dock inget nytt fenomen. Redan på "Dallas" tid fick gamle Larry "JR" Hagman ta emot en hel del hat. På den tiden fanns dock inte internet, det är förmodligen mycket mer intensivt och påtagligt nuförtiden.
 
Har ni själva exempel på några klassiska "hat-karaktärer"? Och vad tycker ni om tv-tittare som går så långt att de dödshotar skådespelare? Språka gärna av er nedan!
| 8 mars 2018 21:00 |