EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

14 december 2015 | 09:00

”Evil Ed” återuppstår, 20 år senare

Exklusivt klipp: se hur en svensk splatterkomedi blir till.
Året var 1995 då Sverige fick sin kanske första och enda riktiga splatterkomedi. ”Evil Ed” handlar om den fromme filmklipparen Edward, som motvilligt tar på sig jobbet att redigera ut allt våld och snusk ur en serie populära skräckrullar… ett jobb som sakta men säkert driver honom till vansinnets rand.

”Evil Ed” premiärvisades på Stockholms filmfestival hösten 1995, och gick upp på bio våren 1997. Filmen blev naturligtvis sågad jämte fotknölarna av den samlade kritikerkåren, men hittade också sin skara fans, inklusive undertecknad. 

Förra veckan blev jag inbjuden till att se en nyrestaurerad version som går under namnet ”Evil Ed - Special ED-ition”. Till 20-årsjubileet har filmskaparna Anders Jacobsson och Göran Lundström fräschat upp såväl bild och ljud med planer att ge ut filmen på nytt. Dessutom har man satt ihop en bakom-kulisserna-dokumentär, som under tre härliga timmar går igenom allt och lite till kring hur en blodig och väldigt rolig independent-rysare blir till. 

Vi har fått loss ett bakomklipp exklusivt för MovieZines läsare, hugg in!


Hur beskriver man ”Evil Ed” för någon som inte sett filmen? Tänk dig Peter Jacksons tidiga splatterrullar som ”Braindead” eller ”Bad Taste”, där en enorm filmskaparglädje väger upp för den låga budgeten. Här finns massvis med kreativa, praktiska specialeffekter, avsiktligt dåliga oneliners och ett snyggt foto. Såhär 20 år senare får filmen en extra charm av den här VHS-looken från tidigt 90-tal; då slafsiga splatterfilmer hade sin storhetstid.

Att skådespelarinsatserna lämnar en del att önska, det är filmmakarna medvetna om. Regissör Anders Jacobsson säger:

- Jag tycker väldigt synd om skådespelarna som fick lida under den här inspelningen. Jag var mest intresserad av bild, klippning och effekter, och väldigt lite intresserad av hur det gick för skådespelarna. Bara de sa sina repliker och inte snubblade på orden - kanon!

Skådespelaren Johan Rudebeck (filmens Ed) avslöjar att hela den sista akten kom till i efterhand.

- När filmen var klar så upptäckte man att den a) var för kort, och b) hade för lite action. Så det behövdes kompletteras med lite mera våld. Ska det vara splatterrulle så måste det vara lite mer splatter. 

I slutscenerna på Roslagstulls sjukhus medverkar bland annat Gert Fylking som hård general:

- Det var otroligt roligt att vara med om inspelningen av ”Evil Ed”. Det var roligare att spela in än att se filmen. Därför att jag tyckte filmen var så fruktansvärt obehaglig, berättar Fylking i en ny intervju i klippet ovan.


Här är filmens trailer:


Har ni sett "Evil Ed"? Om inte, blir ni sugna eller avskräckta? Lämna en kommentar.
| 14 december 2015 09:00 |