EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

29 december 2021 | 22:55

Eftersnack: 20 tankar om första avsnittet av "The Book of Boba Fett"

En av Star Wars populäraste karaktärer har äntligen sin egna serie! Levererade första avsnittet? Här är vad som hände, easter eggs, och lösa tankar. Oändligt många spoilers förstås!
Boba Fett har länge spelat andra kloo horn, men nu är det äntligen hans tur. Efter att ha varit en framträdande karaktär i den senaste säsongen av "The Mandalorian" ska han nu etablera sig själv som brottsyndikatschef (Disneys ord, inte mitt). Hur levererade första avsnittet, och missade du något easter egg?

Först och främst några ordningsfrågor.
 
Vem är Boba Fett? Han var en hyfsat viktig biroll i originaltrilogin och blev snabbt en fanfavorit. Det var han som frös ner Han Solo i karbonit och levererade honom till Jabba the Hutt. Han förmodades död, men eftersom han var så populär återupplivades han. Han var en viktig karaktär i andra säsongen av “The Mandalorian” där han hjälpte Mando ta tillbaka Baby Yoda, men den här säsongen verkar kunna ses fristående.

När är vi? Vi Precis där andra säsongen av “The Mandalorian” slutade, dvs ett par år efter “Jedins återkomst”. Eller 9ABY.

Var är vi? På Tatooine. Mest känt för att vara Lukes hemplanet - som han inte kunde komma ifrån snabbt nog.
 
Redo? Redo.
 
Large 4f2072231f648da7acab5c7ad9949d06 star wars the book of boba fett episode 1 easter eggs
 
1. Byggnaden vi befinner oss i är den enorma snigeln Jabba the Hutts (nästan) övergivna palats. Som ni säkert minns mötte han sitt öde i “Jedins återkomst” då prinsessan Leia i (en guldbikini vi definitivt inte glömt bort) ströp honom med kedjan han låst fast henne med. Eventuellt den mest tillfredsställande döden i hela franchisen.
 
2. Boba Fett (spelad av Temuera Morrison, som haft rollen sedan prequel-trilogin) ligger i en så kallad baktatank, som ni definitivt känner igen från filmerna, då Darth Vader också brukar hänga i en sån, och Luke gjorde det efter sin närkamp med snömannen på Hoth. Det är helt enkelt en vätska som gör att man läker snabbare/lindrar smärta. Vanligtvis brukar folk ha något som täcker näsan, men Boba ska alltid göra det svårt för sig. Han använder sin tid i tanken för att återuppleva diverse trauman. Jag är inte emot att han har trauma från vad han varit med om, jag tycker det är ett intressant sätt att fördjupa hans karaktär, men det är beroende på hur det används i fortsättningen. Om det är något bakomliggande i framtida avsnitt, eller om det bara är något för att hjälpa publiken minnas.
 
3. Jag är inte ett fan av att börja en film eller tv-serie med flashbacks, men jag antar att Disney oroar sig för att vi skulle ha glömt vem Boba är. Först får vi se honom som barn under slaget på Geonosis, där han som liten håller sin fader Jango Fetts hjälm (eventuellt med faderns avhuggna huvud fortfarande i?) efter att ha blivit halshuggen med Samuel L Jacksons lila ljussabel i “Klonerna anfaller”.
 
4. Vi får även se Boba inifrån Sarlaccens mage för första gången, denna säkra död han lyckades undkomma. Vi får dock inte se det ovärdiga sättet han gled ner i varelsens mun, vilket jag personligen tycker är en förlust, men jag antar att det tagit ifrån honom för mycket av hans coolhet. Men jag minns, Disney, jag minns.
 
Men hur tog han sig ut?! Han sköt sig ut med sina armeldkastare förstås. Boba slår upp näven genom sanden på samma sätt vi tusen gånger sett zombies slå sig upp från gravar, vilket jag tyckte var fint. Borde vara död, men hakar sig vidare.
 
5. Sen ser vi hur jaworna (de korta varelserna med lampögon om ni minns, de hade under en kort period även C-3PO och R2-D2 i sin ägo i första filmen) fick sina tassar på Bobas ikoniska rustning vilket varit ett frågetecken i “The Mandalorian”. De knep den när han var nere för räkning förstås. Och när han börjar vakna till liv slår en honom medvetslös med sin gevärskolv. Så mycket för karaktärens värdighet.
 
Large 4f2072231f648da7acab5c7ad9949d06 03 boba fett trailer stills uhd t r709 211010 69c1b538
 
6. Eftersom vi måste gå igenom precis varenda varelse vi känner igen från Tatooine så att alla som sett den första filmen känner sig som hemma, blir han sen kidnappad av Tusken Raiders (grymt-ylande varelser som bland annat slagit Luke medvetslös och mördats av Anakin under hans första psykbryt). Han tvingas även gå efter en ullig mammut med horn (även känd som Bantha) en bra stund och jag kan inte låta bli att tänka att hela processen gått snabbare om de bara slängt honom över dess rygg. 
 
7. En röd Rhodian (ni minns säkert Greedo, varelsen som Han Solo definitivt sköt först) är också fångad. Boba får den stryk av ett gäng barn, och har en märklig brist på blåmärken och sår efter allt det här. 
 
8. Vi tas tillbaka till nutiden av Fennec, Bobas kompanjon. Hon är en lönnmördare som skickades efter Mando i femte avsnittet av första säsongen av “The Mandalorian”.

Boba återupplivade henne, gav henne lite mekaniska delar, och de har varit oskiljaktiga sen dess. Fennec spelas av Ming-Na Wen, som var den första som gjorde det eftertraktade Disney-hattricket genom att vara med i en renodlad Disneyfilm (Mulans röstskådespelare och hade en cameo i live action-filmen), hade en roll i Marvels "Agents of S.H.I.E.L.D", och nu även med i Star Wars. 
 
9. När Boba Fett klär på sig under musik som är så dramatiskt att det blir en smula komiskt, och det känns som första gången vi anar regissören. Robert Rodriguez är en regissör med ett eklektiskt CV. Här finns både musikvideor åt popdivor, “Sin City”, “Spy Kids”, “Alita: Battle Angel” och förstås ett avsnitt av “Rhe Mandalorian.” Han har varit både hyllad och sågad. Men han har ett sinne för humor, och för camp som märks i denna lilla scen.
 
Large 4f2072231f648da7acab5c7ad9949d06 bobabook
 
10. Det verkar som att Boba Fett kommer vara maffiaserie (in spaaace). Det är förstås bra att Disney försöker göra lite olika saker med Star Wars, men vi får väl se hur lyckad den här kombinationen är. Är inte helt såld på konceptet, men de måste göra något för att skilja den här serien och “The Mandalorian” åt, även om jag tror att de kommer smälta ihop till en klump i folks minne ändå.
 
11. Det kommer in en ödleman (bättre känd som Trandoshans) med en päls jag är 99 procent säker på är en wookie, då de två raserna starkt ogillar varandra. Är tacksam över att huvudet inte sitter kvar, som på en sån där creepy räv- eller hermelinpäls tjusiga personer brukade ha på sig förr i världen. Ödlemannens röst görs av  Rodriguez himself.

12. Borgmästaren orkade inte komma i person, så han skickar en underordnad twi'lek (en art som kanske är mest känd för sina sexiga, blå damer men som även kan vara rejält obehagliga) med titeln majordomo. Om ni minns hade Jabba en anställd twi’lek med orangea ögon vid namn Bib Fortuna, som tog över efter Jabbas död och sedan mördades av Boba och Fennec i slutet av förra säsongen av “The Mandalorian”. Även Bib hade titeln majordomo och det här är definitivt inte ett sammanträffande. Borgmästarens majordomo spelas av David Pasquesi som är fantastisk, verkar ha väldigt roligt med rollen som inställsam budbärare. Håller tummarna för att han är en återkommande karaktär.
 
13. Vem är den verkliga brottssyndikatschefen (det här är översättningen Disney använde för “crime lord” och ni kan hoppa upp och sätta er på att jag kommer använda det hädanefter)? Är det de faktiska brottslingarna eller är det *flämt* politiker? Utifrån sett laglydiga individer med makt? Misstänker att vi kommer få reda på det under seriens gång.
 
14. Boba skonar två Gamorreans som ser ut som gröna strongmen-deltagare med vildsvinshuvuden pga såna kan vara bra att ha. De två är sitt namn och färg till trots inte besläktade med den gröna kvinnan i "Guardians of the Galaxy" vad vi vet.
 
15. Om det verkar som att droiden 8D8 (är det jag som är gammal eller ser nån annan bara en antingen väldigt glad eller väldigt ledsen emoticon med solglasögon?) blir besviken över att det inte blir någon tortyr under Bobas styre är det för att han brukade tortera droider i en scen som 1) gav mig mardrömmar som barn och 2) fick mig att undra vad poängen var med att ge droider känsliga fötter. Hans röst görs av Matt Berry från bland annat “What We Do In the Shadows”.
 
16. MAX REBO BAND! Inget kan toppa denna cameo med den lilla blå gosedjurselefanten som spelar nån sorts badringssynt. Var han etta på min lista över Star Wars-filmernas bästa bakgrundskaraktärer? Naturligtvis. Och han spelar med en bith från the Cantina Band (kanske till och med grundaren Figrin D'an!). Det här gjorde mig lycklig.
 
17. Jag tror att det här är första gången vi ser en sexig, halvklädd manlig twi’lek? Bra för… jämställdheten?
 
Large 4f2072231f648da7acab5c7ad9949d06 05 boba fett trailer stills uhd t r709 211010 3ce1ef66
 
18. Jennifer Beals-twi’lek! Hon är känd från bland annat “Flashdance” och “The L-Word.” Star Wars brukar försöka undvika igenkännbara ansikten - en tradition som går hela vägen tillbaka till den första filmen - kända personer tenderar att gömmas under smink eller rustningar (tänk till exempel på Daniel Craigs cameo som Stormtrooper i “The Force Awakens”).  Nu är Beal knappast Will Smith, men det är ändå ett undantag värt att notera. Vill också ta en paus för att beundra stylingen. Klänning, smycken, eyeliner är *chef’s kiss*
 
19. En fight uppstår på öppen gata, den är lite trött men det passar berättelsen. Boba är trots allt en lite äldre man vid den här tidpunkten, och skådisen Temuera Morrison fyllde 61 för bara några dagar sen. Det Boba inte har i snabbhet och smidighet tar han upp för. Jag gillade användningen av energisköldarna. Den efterföljande ninjaparkour-sekvensen var underhållande.
 
20. Boba är skadad och tas tillbaka till sin baktatank där han får fler flashbacks till sin tid som fånge hos Tusken Raiders. Jag hade hoppats att ordet “youngling” gått i graven som så mycket annat, men de envisas. Boba och röda-Greedo gräver efter nån sorts bollar som innehåller vatten i sanden, och attackeras av ett enormt monster som ser för löjligt ut. Boba dödar det genom att strypa på det i en scen som liknar den tidigare nämna där Leia dödar Jabba, så det var nice.
 
Sammanfattning:
Avsnittet var väldigt mycket setup och flashbacks, förhoppningsvis kommer vi igång med handlingen i nutiden i nästa avsnitt. Jag hoppas inte att återblickarna är en allt för stor del av berättelsen, det finns alltid en risk att det blir som “Solo” och avmystifierar en cool karaktär för mycket. Men det känns åtminstone som bra setup även om jag personligen inte är så förtjust i media om brottssyndikat. Men jag vill absolut se mer parkour ninjor och få reda på vad Borgmästaren är. Framåt!
 
Nya avsnitt av "The Book of Boba Fett" släpps varje onsdag på Disney+. Vad tyckte ni om premiären?
| 29 december 2021 22:55 |