Film

Skribent

Fanny Degerfelt

4 maj 2020 | 09:00

12 bästa bakgrundskaraktärerna i "Star Wars"-galaxen

Du har kanske glömt vad de heter, men du minns dem ändå! Fanny Degerfelt hyllar "Star Wars"-filmernas bästa bi- och bakgrundskaraktärer.
Star Wars dignar över av intressanta karaktärer. Ibland kan någon som bara syns ett ögonblick i bakgrunden fånga ditt intresse. Eftersom det är Star Wars har de alla bakgrundshistorier, lore och festliga namn. Flera av karaktärerna på listan dyker upp i de animerade tv-serierna, och/eller i den myriad av böcker och serieromaner som finns för den som vill gräva ner sig lite. Listan utgår från filmerna.
 

12. Bea Arthur (i rymden)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: Ackmena
 
Jag vet att jag precis sa att vi skulle utgå från filmerna, men I'm altering the deal, pray I don't alter it any further. "Star Wars Holiday Special" (1978) är kanske inte kanon, och George Lucas gjorde sitt bästa för att begrava det här vansinnet. Men jag måste ändå smyga in denna bartender från Chalmuns Cantina i Mos Eisley. Kanske är det för att Bea Arthur är queen of fucking everything, kanske är det på grund av den charmerande låten och dess awkward koregrafi, kanske för att den är det bästa i hela julspektaklet.
 

11. Flikansiktet

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: Nien Nunb
 
Så Nien är kanske inte den enda smugglaren som blev en del av Rebellalliansen, och han gjorde kanske inte gjorde lika mycket väsen av sig som den där andra smugglaren. Men han är ändå en hjälte som garanterat sitter inne på ett gäng historier. Karaktären har en cool design och hans skratt är roligt. Intressant trivia är att Nien inte talar ett påhittat rymdspråk. Skådespelaren Kipsang Rotich som gjorde hans röst var från Kenya, och talar sin egen dialekt.
 

10. Nopety-nope-troopers

 
 
Riktiga namn: ?
 
I kategorin Stormtroopers med personlighet lutade jag åt att ta med den där Stormtroopern som slog huvudet i jalusinen i första ”Stjärnornas krig” (1977). Ett fantastiskt litet misstag som förhöjer scenen. Men istället för den klassikern valde jag de här två ur ”The Force Awakens” (2015). Det är den ordlösa dynamiken, det är igenkännelsefaktorn. Vi har alla varit i en situation på jobbet då vi känner ”Jag tjänar inte tillräckligt bra för att styra upp det här” och långsamt backar undan.
 

9. Forest Whitaker (i rymden)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: Saw Gerrera
 
En extremistrebell i budgetversionen av en Darth Vader-rustning., som inte står över extrema metoder för att få sina mål. En intressant karaktär som tar hand om unga Jyn Erso och är hennes mentor. När en ser ”Rogue One” (2016) får en känslan av att det på en dammig hårddisk i Disneyvalvet ligger en hel del bortklippt material. Han är en cool bikaraktär jag gärna sett mer av i filmen, men för den intresserade dyker han upp i båda de animerade serierna ”Star Wars: Clone Wars” och ”Star Wars: Rebels”.
 

8. Jedibibliotekarien

 
 
Riktigt namn: Jocasta Nu
 
Det låter statistiskt omöjligt, men bibliotekarier på film är alltid roliga. De är besatta av tystnad och ordning, vet nästan allt, och är ofta lite nedlåtande. Jocasta gör ett snabbt framträdande i ”Episod II: Klonerna anfaller” (2002) där hon understryker att om det inte finns i arkivet finns det inte alls. Vill veta allt om henne, och hennes jobb (så coolt att vara Jedi-bibliotekarie ju!).
 

7. Den griniga roboten i ”Rogue One”

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: K-2SO, eller K-2
 
Majoriteten av karaktärerna i ”Rogue One” lider lite av brist på personlighet. De är allvarliga och inte så minnesvärda. K2 är personligheten vi behöver. Denna omprogrammerade Imperiet-droid, vars personlighet påminner lite om Marvin i ”Liftarens guide till galaxen”, levererar filmens skratt och en allmän förnuftets röst.
 

6. Jabbas creepy tjänare

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: Bib Fortuna
 
Om du stirrar tillräckligt länge på bilden ovan kommer du känna hur den fräter sönder din själ, men det går ändå inte att sluta titta. Jag vill veta mer fast jag absolut inte vill veta mer. Det är inte bara karaktärens design som är obehaglig, det är även hur han rör sig. Han är dessutom en Twi’lek, en art som är mest känd för sina sexiga donnor. Jabba verkar vara en smått labil chef, så lite fint att Bib hållit fast i jobbet så länge (du kan även se honom i ”Episod I: Det mörka hotet”, 1999).
 

5. Deathsticks-snubben

 
 
Riktigt namn: Elan Sel'Sabagno
 
Det här kanske den enda scenen i prequel-trilogin som är rolig med flit. Gud välsigne den. Kort och ljuv. Älskar den lilla handrörelsen. Vad är egentligen deathsticks? Vem vill ens använda nåt med det charmerande namnet? Och vad kom Elan fram till när han gick hem och tänkte över sitt liv? Jag undrar fortfarande.
 

4. Den skrattande råttan

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: Salacious B. Crumb (!)
 
Enligt Wookiepedia är han en Kowakian ap-ödla med en oväntat komplicerad bakgrundshistoria (åh, Star Wars). Designen är så himla Star Wars med där unika designen som känns vagt bekant men också helt främmande. Kanske har han seriens mest irriterande garv också, vilket är en inte oansenlig prestation.
 

3. Den rädda lilla droiden på Dödsstjärnan

 
 
Riktigt namn: MSE-6-series repair droid
 
Det kanske skummaste med Star Wars universum är det faktum att droider har känslor. Vem kommer ens på idén att ge en droid 1) förmågan att bli rädd och 2) möjligheten att vettskrämt pipa? Ingen vet, men här skumma lilla saken får mig alltid att skratta. 
 

2. Den viktiga rebellkvinnan som inte är Leia

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: Mon Mothma
 
Hon är en politiker och rebelledare som håller huvudet betydligt kallare än många omkring henne. Trots att hon är extremt viktig för Motståndsrörelsen och dyker upp i flera filmer, har hon en förhållandevis liten roll.  Det finns mycket information om henne i Star Wars explanderade universum, och jag rekommenderar en djupdykning.
 

1. Den blå gosedjurselefanten

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Riktigt namn: Max Rebo
 
Den bedårande varelse som spelar nån sorts synth/dekonstruerat dragspel. Han är bara med ett ögonblick men det är tillräckligt för att stjäla allas våra hjärtan. Hur hamnade han hos Jabba? Var finns hans planet med resten av hans art för jag vill åka dit genast. Dessutom heter hans band Jizz Wailers, bara en sån sak.
 
Vilka andra favoritkaraktärer i Star Wars har ni förälskat er i? Kommentera nedan.
| 4 maj 2020 09:00 |