Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

5 oktober 2020 | 09:30

Eftersnack: "The Mandalorian" misslyckas med Han Solo 2.0

Mando behöver tjäna snabba pengar. Till sin hjälp (nåja) har han sin hittills sämsta sidekick. Här är 25 tankar jag hade om det femte avsnittet.
Star Wars kan bara inte hålla sig borta från Tatooine. Hur mycket karaktärerna än vill lämna planeten, hur mycket det än känns som att vi gått vidare nu, måste detta franchise återvända. Denna gång måste Mando laga skeppet, tjäna lite snabba pengar, hitta en ny sidekick, göra blinkningar till filmerna, och i vanlig ordning undvika att bli mördad.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Vi kastas direkt in i ett litet rymdslag utan spänning. Kanske är det för att vi kommer in mitt i det, kanske är det för träffen på Mandos skepp bara får honom och Baby Yoda att rycka till lite grann. Det är kruxet med serier som den här, naturligtvis förstår jag att Mando kommer att överleva ett par avsnitt till, men jag vill fortfarande oroa mig en aning, eller åtminstone känna karaktärernas oro. Dave Filoni jobbat med liknande serier så länge, jag förstår inte varför det här inte fungerar.

2. Men manövern då Mando tvärbromsar och/eller kör baklänges är cool, det får jag erkänna. Även om hans oneliner ”Det där var min replik” efteråt drar ner coolheten minst två snäpp.

3. Skeppet har redan exploderat när mannen i det skriker.

4. Efter att ha spenderat tid på inte-Tatooine i tidigare avsnitt, känns det fint att vara på riktiga Tatooine nu. Tryggt. Hoppas alla gör sig redo för att bli löjligt glada över att se saker de känner igen.

5. Rösten som välkomnar Mando och Baby Yoda är Steve Blum som haft röstroller i "Rogue One", "Star Wars: Rebels" och flera av spelen.

6. Mando hatar verkligen droider. Jag vet att en (förmodligen) dödade hans föräldrar, men det finns väldigt många droider i denna galax, så han får faktiskt ta sig samman lite.

7. Mekanikern Peli dyker upp med ett permanent och outfit som ger lite Ripley-känsla. Skådespelaren Amy Sedaris är en sån där skådespelare som du vet att du känner igen från någonstans men inte riktigt kan placera. Hon arbetade med ”The Mandalorian”-skaparen Jon Favreau i "Elf" och "Lejonkungen"-remaken från härom året.

8.  Okej, tänker de låta Baby Yoda göra något snart? Vill veta mer om krafterna!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
9. Varför har Mando plötsligt så lite pengar att han måste skaffa nytt jobb? Har jag redan börjat glömma handling från tidigare avsnitt?

10. Mando tar oss till baren där Luke och Obi-Wan hittade Han Solo. Droider var inte tillåtna då, och nu är det de som står bakom baren. Tiderna förändras osv.

11. Droidens röst görs av självaste Mark Hamill som spelade Luke i originaltrilogin. 

12. Mandos löpande band av sidekicks fortsätter och det här är den sämsta hittills. Han må sitta med benen korsade på bordet som Han Solo, men jag är inte övertygad. Jag tror även att vi officiellt kommit till punkten då ”avsnittets sidekick dyker upp” är en regel i vårt dryckesspel.

13. Disney måste sluta försöka få Han Solo version 2.0 att hända. Det kommer inte att hända.

14. Min gymnasiespanska kan även meddela att Toro betyder tjur. Behöver jag ens påpeka hur töntigt det är?

15. Lönnmördaren de jagar har också ett djurnamn! Hon heter Fennec, vilket är en ökenräv jag varmt rekommenderar dig att bildgoogla, de är nämligen vansinnigt söta.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
16. Swoop bikes ser ut som choppermotorcyklar som blivit ombyggda till punkten att de inte längre behöver hjul.

17. Det här är det första avsnittet av "The Mandalorian" då jag känner att jag kan se att de bara har en greenscreen (eller förlåt mig, en sjukt avancerad LED-skärm) i bakgrunden. Det är som en nagel i ögat, någonting är bara inte helt rätt. Det är inte tillräckligt integrerat, sanden som yr ser inte ens nästan riktig ut. Kanske är det för att de åker på Swoop bikes vilket ger känslan av qudditchmatcherna i första Harry Potterf-ilmen (inspelad 2001, herregud, vi är alla uråldriga).

18. Sandfolket dyker upp och Mando kan prata teckenspråk med dem. Intressant att någon har en artigt förhållningssätt till dem. Det behöver inte handla om överfall eller en massaker. Ibland räcker det med en kikare.

19. She’s got the high ground! 

20. Okej, låt oss ta tjuren vid hornen och prata om Toro. Han är nämligen det här avsnittets stora problem. Han bara passar inte in. Han känns inte Star Wars. Det är som att han var i inspelningslokalen bredvid och var en bad boy i en sån där tonårsfilm där alla skådespelare är i tjugofemårsåldern, men så råkade han gå in på "The Mandalorian", någon antog att han skulle vara med i avsnittet, och det vore för jobbigt att erkänna att allt var ett misstag. Det är inget fel på karaktären i sig – jag gillar konceptet att Mando måste hjälpa en kaxig, ung prisjägare som inte vill något hellre än att gå med i det skrå Mando själv flyr från – men Jake Cannavale i rollen funkar bara inte.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
21. Slagsmålet mellan Fennec och Toro känns mesigt också. Hon är en skicklig lönnmördare som behöver rädda sitt eget skinn – tycker att hon borde slåss lite fulare.

22. Fennec spelas av Ming-Na Wen. Hon är hittills den enda som lyckats med Disneys hattrick då hon dels var tecknade Mulans röst (hon har även en cameo i den nya filmen), dels hade en roll i Marvels "Agents of S.H.I.E.L.D", och nu även är med i Star Wars. Hon hade gärna fått ta upp lite större del av det här avsnittet, jag gillar hur hon skärskådar den här oerfarna killen och på nolltid lyckas vända honom mot den person som hjälpt honom. Hon är inte tillräckligt bra på att göra det för att överleva, men man kan inte vinna alla slag.

23. Toro har en ondskefull monolog som bara varar några sekunder som ändå lyckas vara alldeles för lång.

24. Peli nämner Beggar’s Canyon som en plats att dumpa ett lik. Det var också en plats där Luke och hans kompis Biggs åkte runt på sina speeders för att så småningom bli piloter.

25. Mando och Baby Yoda flyger igen. Kommer vi få se vem som precis upptäckte Fennecs kropp? Kommer Baby Yoda visa sina krafter igen nån jäkla gång? Kommer de upptäcka ännu en sandplanet? Den som lever får se.
 

Sammanfattning avsnitt 5

 
Avsnitt tre och fyra var utmärkta, fyllda med både action och karaktärsutveckling, men här var det som att seriemaskineriet likt Mandos Razor Crest fick lite motorproblem. 
 
Dave Filoni som regisserade det första avsnittet är tillbaka. Det är även det första avsnitt som inte skrevs av seriens skapare Jon Favreau, vilket kanske förklarar att det inte riktigt flyter som innan.

Det finns mycket bra råmaterial men genomförandet klickar inte. Det går inte att skylla allt på Mandos senaste sidekick/frenemy Toro, men han är det största problemet. Han är nog inte en usel skådespelare, men han bara passar inte in i Star Wars.

Avsnittet hade gott omblinkningar till det förflutna. Själv tycker jag mestadels om sånt, men jag kan bara tänka mig hur de som blev skitsura över alla blinkningar i "The Force Awakens" kände över detta. Nehej, ingen nämnvärd ilska skakade internet? Skumt det.

Nästa vecka kommer ännu en sprillans ny regissör som även han skriver eget manus med hjälp av en Marvel-veteran. Det ni.
| 5 oktober 2020 09:30 |