SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

6 juni 2016 | 23:10

Eftersnack: En oväntad storyline tar upp halva "Game of Thrones"-avsnittet

Säsongen är fortfarande inne i ett lugn innan stormen och det är allt tydligare att stormen närmar sig.
Skådespelaren Ian McShane som sedan tidigare var officiell att spela i ett avsnitt har nu gjort sitt korta inhopp och spekulationerna som uppstod efter att han berättade spoiler på spoiler om sin roll har i samma veva bekräftats. 

Precis som jag skrev förra veckan är det ett lugn som behövs. Säsongens första halva var så intensiv att fanns en risk för att det inte skulle hålla i längden. Handlingen hade gått fram för fort och med tanke på hur många karaktärer vi får följa samtidigt skulle deras resor kunna bli för röriga.

Något som förvånade i det senaste avsnittet är hur mycket av speltiden som spenderades åt att introducera en helt ny storyline. The Hound har tidigare bara varit en sidokaraktär i Sansas och Arya resor och plötsligt ägnades nästan ett halvt avsnitt åt honom, uppdelat i olika stycken. Det upplägget är väldigt annorlunda gentemot vad vi har sett i andra avsnitt, som på ett sätt var lite konstigt att titta på för att det inte är något som jag är van vid, även om det i det långa loppet inte påverkar omdömet.

I övrigt verkar intrigerna ha lugnat ner sig på flera håll. Det händer inte mycket i King's Landing där vi fortfarande väntar på Cerseis rättegång, som har utlovats ska sluta i en tvekamp där The Mountain slåss på drottningens sida. En populär teori är att han kommer att drabba samman med brodern The Hound. Tyrion har inte setts till på flera veckor och Theon är fortfarande på flykt, även om min misstanke om att han är på väg till Meereen har bekräftats. Jaime håller en hittills händelselös belägring. Ja, resten kan ni läsa om nedan. Nu behövs verkligen en gnista som kan sätta fart på alla resor för att intresset inte ska svalna. Det är farligt att inte ens kunna ana hur handlingen kommer att fortsätta under säsongens resterande avsnitt (med undantag för Arya och Jon Snow), eftersom det behövs ett mål för att hålla intresset på topp och orka fortsätta titta.

Jon Snow har en liten armé
Det stundande slaget om Winterfell ser mörkt ut. Få hus väljer att hålla alliansen med familjen Stark intakt, och de som har råd att avvara sina soldater har inte mycket att ge bort. Det är drygt tvåtusen män, som förbereder sig att anfalla Boltons ungefärliga femtusen. Man känner deras vemod genom TV-rutan och det blir inte bättre av att det uppstår konflikter mellan de nya männen och det fria folket.

Deras enda hopp ligger hos Sansa och meddelandet som hon sannolikt skickar till Littlefinger. Det har fortfarande inte avslöjats hur stor hans armé är och han skulle aldrig erbjuda sig att hjälpa till om den inte vore av betydelse för framtiden. Den stora frågan som går att ställa sig istället är huruvida den eventuella alliansen mellan Jon Snow och Littlefinger kommer att se ut. Sansa är uppenbart omedveten om att han fortfarande manipulerar henne och han har alltid något skumt i kikaren. Hur långt kommer han att lyckas gå i jakten på järntronen och vad är han beredd att göra?

Arya är dödligt sårad
Vi har nu fått det bevisat att hon definitivt är redo att återvända hem. Eller nej, låt mig ändra det där. Hon VAR redo att återvända. En lömsk attack från The Waif gjorde henne dödligt sårad och nu är hon inte längre i skick att åka någonstans. Det var lite förvånande att hon inte såg attacken komma, med tanke på att hon mutade sig till att få ett skepp att avsegla två dagar tidigare än vad som var tänkt måste hon ha haft bråttom att resa, vilket ledde mig till slutsatsen om att hon var medveten om att de ansiktslösa var ute efter henne och att hon därför borde ha varit mer på sin vakt. Typiskt att bli förtrollad av hemlängtan när det är som minst lägligt. Enda stället hon har att ta vägen nu är hos teatersällskapet och att döma av The Waifs belåtna min lär de ansiktslösa tro att hon är död nu. Hon är alltså inte längre någon måltavla och kan resa hem i lugn och ro, men med tanke på att nästa avsnitt heter "No One" kan vi ändå räkna med någon form av uppgörelse.

The Hound lever
En till populär teori har bekräftats: The Hound lever. Nästan halva avsnittet är tillägnad den tidigare förmodad avlidna Sandor Clegane, där vi får lära oss hur han har levt sedan han lämnades att dö i fjärde säsongens sista avsnitt. Fast bestämd att lämna allt våld och lidande bakom sig levde han fridfullt bland en mindre grupp fredliga människor i en tillfredsställande miljö. Undan för undan skalas alla hans lager bort för att visa ångern över hans handlingar genom åren, även om ilskan fortfarande lyser igenom styrkan när han svingar yxan för att hugga ved. Det är tydligt att han inte vill återvända till sitt gamla liv, men när hans läger massakreras påminns han om hur grym världen egentligen är. Den symboliska slutscenen behövde inte mer för att göra poängen tydlig. Sandor Clegane suckar, blicken mörknar, han greppar yxan och kliver utanför bilden innan kameran klipper till eftertexterna. Det är lugnet före stormen och stormen närmar sig. The Hound är på krigsstigen.

Se nya avsnitt varje måndag på HBO Nordic.


Vad tyckte du om The Hounds återkomst?
| 6 juni 2016 23:10 |