SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

30 maj 2016 | 19:00

Eftersnack: En populär fanteori bekräftades i "Game of Thrones"

En välbehövlig lugn fas i veckans avsnitt, "Blood of my Blood".
Chocken från förra veckans avsnitt har till slut lagt sig och vi har kommit in i ytterligare en lugnare fas innan säsongens slutgiltiga klimax, vilket behövdes. Fler dramatiska händelser och avslöjanden i samma kaliber som Hodors dödsfall skulle vara svårt att hantera med så kort mellanrum. Jag räknade till noll bortgångar under hela avsnittet och det gör det till den första dödslösa timmen i år. Istället trappas konflikten upp på andra sätt, där handlingen förs framåt på flera olika ställen i världen med nya politiska intriger och hopplösa situationer.

Genom Brans syner fick vi oss ett nytt stycke viktig historia, ett som inte involverade Ned Stark, utan den galne kungen. Vi fick korta skymtar om hur han var beredd att bränna ner King's Landing och blev nerhuggen av Jaime Lannister. Ser gärna att Bran fortsätter att utforska de händelserna närmare. Dels för att de är intressanta, dels för att det hade varit en härlig twist om han dessutom försöker påverka det förflutna på samma sätt som han oavsiktligt orsakade Hodors handikapp.En ny överraskning, för de som inte har läst böckerna, är att Benjen Stark fortfarande lever. Eller är han halvdöd? Halvlevande? Jag fick aldrig riktigt något grepp om han hann dö eller inte innan skogens barn räddade honom. För oss som läst böckerna var det redan en populär teori om att den mystiska karaktären Coldhands, som är Brans eskort till Three-eyed Ravens boning, är just Benjen. Beskrivningen av Coldhands utseende stämde till stora delar överens med Benjens maskerade utseende. Det var en teori bekräftad. Kan vi få R+L=J bekräftat nån gång snart, tack?

En helt onödig scen var hela sekvensen med Daenerys. Den var förvisso mäktig och den där draken börjar bli läskigt stor, men den berättade absolut ingenting nytt för oss. Vi visste redan att hon är på väg för att erövra Westeros, även om hon är mer besluten än tidigare. Vi visste redan att hon saknar skepp. Vi visste redan att hon kan rida på draken. Hon behövde inte hålla tal för att övertala dothrakierna att följa henne, eftersom de redan gjorde det. Dessutom brast specialeffekterna lite när hon satt på Drogon, då hennes ställning vid ett flertal tillfällen såg ganska lustig ut. Tråkigt, eftersom animationerna är felfria i övrigt. Ett liknande fall var när hon red på Drogon förra säsongen då ljussättningen skar sig i förgrund och bakgrund. Jag är medveten om att det är svårt att få det perfekt, men det är ändå lite störande för ögat när allt annat ser så bra ut.

Det är synd om Sam


Sam har knappt varit med alls den här säsongen, mycket på grund av att det för tillfället inte finns mycket att berätta då han enbart reser söderut på en ofarlig resa. Det går inte heller att säga hur mycket mer han kommer att synas i år då mycket kan förändras, men troligtvis inte mer än ett eller två avsnitt till. Hans scener hittills har inte gett något nödvändigt för handlingen, även om vi nu äntligen har fått se med egna ögon hur hans relation till familjen ser ut och skrapar upp svärta och gamla sår. Randyll Tarlys stränga personlighet skapar en skarp kontrast mot Sams empati och osäkra självförtroende.Vi har inte sett honom på det sättet sedan den första säsongen och den här scenen visade att trots allt som Jon har jobbat för kan han fortfarande brytas ner i fel sällskap. Man tycker synd om honom när han sitter hopkurad vid middagsbordet, oförmögen att sätta sig upp mot faderns skoningslösa hån och angrepp. Efter att ha väntat på att Sam till slut skulle få nog och sätta ner foten var det tacksamt att han åtminstone hade förmåga att hämnas lite genom att stjäla svärdet, som kan komma att bli en viktig pusselbit i det kommande kriget mot White Walkers.

Situationen förvärras i huvudstaden


Veckans chock är vad tusan som händer i King's Landing? Har fanatikerna verkligen vunnit över Kung Tommen och Drottning Margaery till sin sida? Eller har Margaery till slut lyckats överlista High Sparrow och planerar nya rackartyg? Olenna Tyrell verkade vara övertygad om att hon var besegrad, och om någon som hon, som kan genomskåda varenda lögn hon ställs inför, tappade modet måste det ändå stämma. En allians mellan religionen och kronan förändrar läget i huvudstaden helt och hållet och förminskar Tyrells och Lannisters makt avsevärt.Förlusten av Tommen verkar ha sammanfört Cersei och Jaime på nytt efter en svacka i deras förhållande, och Cersei har såklart fortfarande svårt att acceptera att hennes makt minskar allt mer. Nu väntar hennes rättegång och om hon går segrande ur striden får hon friheten att vidta drastiska åtgärder för att vinna tillbaka allt hon förlorat. Om hon besegras är det ingen större förlust för någon annan än Jaime. Vad som är än viktigare, i alla fall för mig, är att Jaime reser iväg igen. Denna gång till Riverrun, precis som Brienne. Två gamla vänner möts och det här luktar Lady Stoneheart på långa vägar.

Arya svävar i fara … eller?


Arya är fortfarande en karaktär som är komplicerad att förstå. Det är omöjligt att veta vad hon tänker och varje gång man tror att man har ringat in hennes beteendemönster ändrar hon tankegångar och man får börja om från ruta ett. Jag hade länge mina tvivel om att hon skulle avsluta utbildningen i det svartvita huset, men hon har på kort tid gjort så stora framgångar att det ändå såg ganska ljust ut för henne. Ett litet tag i alla fall. Nu är hon på flykt för femtioelfte gången sedan hon lämnade Winterfell.

Det är svårt att avgöra vad det var som fick henne ändra inställning och rädda Lady Cranes liv. Om det var hela grejen med att ta ett oskyldigt liv som blev för mycket då det strider mot vad hon står för, eller om pjäsen och samtalet med nämnda offer fick henne att fatta tycke för människan och att det helt enkelt blev för svårt att göra det. Nu när The Waif är ute efter henne svävar hennes liv i fara mer än någonsin. Aryas träning är trots allt fortfarande ofullbordad och hon har ännu aldrig lyckats besegra The Waif i en tvekamp…

Äsch, jag ska skippa skitsnacket. Om Arya skulle råka dö i Braavos har hennes resa inte tjänat något syfte överhuvudtaget. Det är alldeles för uppenbart att hon har en roll kvar att spela i Westeros och det gör henne alldeles för viktig för att dö just nu. Å den dramaturgiska spiralens vägnar är The Waif chanslös nästa gång de möts, även om hon kommer sätta upp en god match. Däremot ser jag fram emot när Arya konfronterar Jaqen H'ghar. Där har vi eleven mot mentorn. Arya kommer förstås att vinna, men det kan bli en sammandrabbning utan dess like.

Se nya avsnitt av "Game of Thrones" varje måndag på HBO Nordic. Där sänds även talkshowen "After the Thrones".


Vad tyckte ni om veckans avsnitt? Kommentera nedan.
| 30 maj 2016 19:00 |