SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

5 mars 2016 | 15:00

Eftersnack: Björn fajtas med en björn i "Vikings"

Ett mediokert avsnitt med ett par intressanta vändningar. Nu vet vi var björnen från "The Revenant" tog vägen...
"Vikings" rullar på som vanligt med det tredje avsnittet, ”Mercy”. Förra veckan klagade jag på att det var mycket som hände, och att intresset var lågt. Dessvärre är det mitt klagomål även denna gång. Den fjärde säsongen av Vikings fortsätter sin nedåtgående spiral. Återigen är det mycket som ska vecklas av, men det finns inga fördjupningar eller någon spänning. Mest besviken är jag över riktningen som Rollos historia har tagit. Scenerna i Paris där han förgäves försöker att lära sig franska är bara onödiga, känner jag. Rollos scener känns bara som en påminnelse att han fortfarande finns kvar i handlingen, men som sagt det leder ingenvart. Tråkigt, men det är tyvärr så jag känner.

Finns det scener som hade kunnat vara intressanta? Absolut. Efter att Kung Egbert visade sin sanna natur i tredje säsongen så vill man ju veta mer vad han har i kikaren. Dessvärre så utvecklades det inte alls denna gång heller, fast det kommer ju fler avsnitt. Vad mer hade kunnat vara intressant att utveckla? Judiths förälskelse i Athelstan känns fortfarande väldigt oklar, och vad sonen Alfred kommer att ha för betydelse i de kommande avsnitten.

Å andra sidan så fanns det lite i avsnittet som gjorde det hela någorlunda spännande. Listar de sakerna där nedan...

1. Björn fajtas med en björn! 
Som vi alla vet så var det Björns beslut i första avsnittet att ge sig ut i vildmarken, och vi har fått se små glimtar av hans resa. Fast i detta avsnittet så fick vi se mycket, och det gillade jag verkligen. Nu vet jag inte om det bara var jag, men det var oerhört starka The Revenant-vibbar. Det natursköna fotot, och framför allt när Björn ylar mot natthimlen. Fast det som verkligen tog hem priset var Björns många slumpartade möten med björnen från The Revenant (det var oundvikligt). Till en början hände det ju inte så mycket emellan de. Fast spänningen steg i takt med alla björnfällor som dök upp titt som tätt. Allt urartade till slut i ett välgjort, brutalt, men kortvarigt slagsmål som fick mig att jubla och sitta med käften öppen. Däremot så gillade jag inte att det var så kortvarigt, det kändes som att det gick alldeles för lätt till. Det tog mindre än en minut för Björn att hugga ihjäl björnen, och senare använda pälsen som något värmande.

Fast kan, som sagt, inte förneka att det var avsnittets absoluta höjdpunkt. Samt kul att björnens karriär har tagit fart!

2. Ragnar frigjorde Floke!
Som ni alla vet så är ju Floke och Ragnar mina absoluta favoritkaraktärer, och deras vänskap utgör ju som sagt seriens hjärta och själ. Floke verkade nå sin absoluta brytpunkt i detta avsnitt, och det var väldigt fint att se Helga göra honom sällskap i grottan. Vi fick se Ragnar komma in ett fåtal gånger, och det var dags att berätta de hemska nyheterna för Floke. Nämligen att dottern har dött av feber. När Floke fick reda på beskedet och när man fick se hans reaktioner, det gjorde det utan tvekan till säsongens än så länge mest känslosamma ögonblick. Återigen var det kortvarigt, men det gjorde inte så mycket faktiskt. Det var tillräckligt kraftfullt för att rättfärdiga den korta scenen.

Fast det tog en helt annan vändning när Ragnar mot slutet av avsnittet kom tillbaka till grottan, och frigjorde Floke. När han kom in med yxan i högsta högg så trodde jag direkt att Flokes tid var kommen, men nej, utan han lives to fight another day. Nu undrar man ju ännu mer vad som kommer att hända. Har Ragnar förlåtit Floke för Athelstans mord? Ska bli mycket spännande att veta mer!

Sammanlagt fanns det både bra och dåliga saker med ”Mercy”, dagens avsnitt. Det bra var björn-fighten och Flokes frigörelse. Fast det negativa var händelseförloppet och brist på utveckling. Jag hoppas verkligen att Vikings kommer att ta sig i kommande avsnitt.


Vad tyckte ni om det senaste utbudet? Håller ni med om det som jag tar upp? Är ni av andra åsikter? Kommentera där nedan!  
| 5 mars 2016 15:00 |