SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

27 februari 2016 | 01:00

Eftersnack: För många sidohistorier i veckans "Vikings"

Säsongens andra avsnitt levererar mindre av det goda.
Veckans avsnitt av "Vikings" har landat, och eders trogne bänkade sig återigen framför dumburken för att kolla in vikingarnas senaste eskapader och allt vad det innebär. 

Medan säsongen fortsätter att leverera bra kvalité när det kommer till action, skådespeleri, scenografi, osv så var detta avsnitt ett kliv nedåt för fjärde säsongen. Det kändes som att det var för många sidohistorier som det skulle vecklas av inom loppet av 40 minuter. Det brände aldrig riktigt till någon gång, utan det kändes mest förhastat och oslipat. Som t.ex slaget i Mercia där man försöker att döda drottning Kwenthrith. Det var ju såklart snyggt filmat och koreograferat, men oengagerande. Detsamma gäller Björn som har dragit ut i vildmarken. Det var inte direkt så spännande. Mest trist. Sedan fanns det ju såklart lite oklarheter också. Nämligen hur Helga och Flokes dotter dog, det fick man aldrig något svar på. 

Med det sagt så fanns det fortfarande höjdpunkter, och det var framför allt en som gjorde avsnittet sevärt. Och det var nämligen det att... 

Helga hjälpte Floke att fly! 


Återigen är det mest spännande när Floke och Ragnar delar scenen med varandra. Deras vänskap är det som utgör seriens hjärta och själ, för mig i alla fall. I första avsnittet arresterades han för mordet på Athelstan. Redan i början av det andra avsnittet har Floke rymt, och det var ingen mindre än hans lojala fru Helga som hjälpte honom att rymma. När Ragnar fick reda på det, så förväntade jag mig en rejält explosiv reaktion från hans sida. T.ex att han skulle tortera Helga eller kidnappa deras dotter. Nu bidde det inte det, utan Ragnar var tvärtom väldigt fort med att visa förståelse till varför Helga gjorde det. Först gjorde det mig ganska besviken eftersom jag anser som sagt att Floke och Ragnar är det som gör serien så bra. Jag förväntade mig en betydligt större reaktion från Ragnar, och blev besviken över det som hände. 

Men... 

Floke lyckades inte vara på fri fot så speciellt länge. Han tillfångatogs efter ungefär halva speltiden. Det förväntade jag mig inte alls. Jag trodde att Floke skulle hålla sig gömd i ett avsnitt eller två, kanske t.o.m lifta sig ombord på ett långskepp och ansluta sig till Rollo i Paris, för att verkligen göra det hela spännande. Samtidigt hade det ju inte varit så logiskt då Rollo och Floke inte har dragit jämnt alla gånger. I synnerhet inte nu när Rollo är kristen och en hertig. Frankisk dessutom. Kort sagt, det gick väldigt fort alltihop.Jag satt och bet i naglarna när Floke fördes tillbaka till Ragnar fastbunden. Hela tiden tänkte jag: ”vad ska hända nu?”. Jag fullkomligt älskade att Ragnar började med att förolämpa Floke inför folkmassan. Scenen fick sig också en emotionell törn när Ragnar obönhörligt försöker få Floke att erkänna att mordet på Athelstan var i avundsjukans namn. Inget annat. Fast återigen så vägrade Floke att erkänna, han höll fortfarande fast vid att det var gudarnas önskan att Athelstan skulle dö. Man vet att det kommer att gå riktigt illa till när Ragnar berättade för Floke att han har planerat ett evighetslångt straff. Det straffet var såklart att Floke fick hänga halvnaken i en mörk och fuktig grotta. Lyxigt värre... 

När Ragnar senare gick in i huset så blev han konfronterad av Drottning Aslög, som ställde den, i Ragnars öron, dumma frågan om varför Floke bestraffades. Floke dödade trots allt bara en kristen man. Att Ragnar förlorade besinningen och slog till Aslög var riktigt bra, tyckte jag. Det gav ännu mer spänning till hela segmentet. 

Som sagt, jag verkligen längtar efter att få se de kommande avsnitten, för om det fortsätter i denna riktning så kan det bli riktigt, riktigt bra. Så länge fokuset hålls på Ragnar och Floke. Som sagt, ett steg neråt för fjärde säsongen efter detta avsnitt, men håller fortfarande förväntningarna uppe.


Vad tyckte ni om ”Kill the Queen”? Tyckte ni att det var lika bra som första avsnittet? Vad tror ni kommer att hända med Floke? Kommentera där nedan i fältet. 
| 27 februari 2016 01:00 |