SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

26 februari 2017 | 20:00

Eftersnack: Allt står på spel i säsongsavslutningen av ”Taboo”

Det är mycket som står på spel nu när den här säsongen av ”Taboo” ska rundas av. James är fortfarande fängslad i Towern, hans förtvivlade kompanjoner har ingen aning om hur de ska sätta hans planer i verket och Ostindiska kompaniet och kronan tror att de har vunnit. Ändå har James en hållhake på Stuart Strange.
Redan den inledande scenen sätter ton på säsongsavslutningen. Zilpha begår självmord. Efter att ha blivit avvisad av James förra veckan ser hon inte längre någon anledning att fortsätta leva och hoppar från en av broarna i London där hon troligtvis drunknar. 

Huruvida hon faktiskt dör eller inte är till en början oklart då det sista vi får se av henne är när hon hoppar i vattnet. James själv säger att han inte kan känna av att on är död och med tanke på allt hokuspokus han brukar syssla med finns det rimliga anledningar att tvivla till att hon är borta. Ändå sörjer han, och ändå får han senare i avsnittet en syn där hennes döda kropp flyter under ytan.

Hela händelsen blir så ambivalent att det är omöjligt att avgöra vilket hennes öde är. Det mesta pekar dock på att vi aldrig får se henne igen då James nu har seglat iväg från London för att aldrig återvända.

Zilphas självmord markerar också en vändpunkt för serien, för det är första gången som en huvudkaraktär försvinner. Genom säsongens gång har några återkommande karaktärer dött, varav Zilphas make Thorne Geary varit den viktigaste (men ska vi vara ärliga hade han det kommande). Helt plötsligt är det här inte längre en lek för våra karaktärer. Det har blivit blodigt allvar. När slutet närmar sig kan vem som helst dö, och vem som helst dör också.

Large 7847a14bd4eff0bb06ecc19473f1777a stuart 20strange

James utpressar Stuart Strange för att ta sig ut ur sin fångenskap och det dröjer inte länge innan folk dör som flugor. Framförallt överlistar han alla som kan tänkas stå i hans väg, varav de tre högsta hönsen i Ostindiska kompaniet mördas innan de får för sig något nytt fuffens som kan sätta stopp för James planer. När ett krig bryter ut på Londons gator är det bara en tidsfråga innan fler dödsfall inträffar. Mot slutet av avsnittet har i stort sett över halva skådespelarensemblen förlorat sina jobb. Lite värre än ”Game of Thrones”, om jag får säga det själv.

De som står kvar på benen är Brace, som lämnades kvar i London, prinsen och hans rådgivare, som nog vore svåra att göra sig av med utan att starta ett fullskaligt krig mellan britterna och amerikanerna, samt James och de fåtal överlevare som lyckades segla iväg med honom. Därutöver har James på något konstigt höger fortfarande Nootkasundet i sin ägo, även om han ännu inte lyckats få monopol över tehandeln.

Lever ”Taboo” upp till förväntningarna?


Huruvida serien levde upp till förväntningarna eller inte beror helt på vilka förväntningar man hade från första början. ”Taboo” är definitivt en välgjord serie som minst sagt nådde sin största potential i säsongsavslutningen, men likt James Delaney när han är skadad haltar den emellanåt fram till sitt mål. Samtidigt som skådespelarna gör mer än vad man kan vänta sig av deras jobb, manuset är välskrivet och hela produktionen i ren allmänhet är sjukt välgjord i det skitiga London i början av 1800-talet, lider det av ett frustrerande dilemma.

”Taboo” är en serie som varken har några tydliga hjältar eller skurkar. Den lever i en gråzon där de flesta karaktärer för det mesta saknar moraliska värderingar och enbart agerar efter deras egna vinningar. Mitt i en mörk atmosfär i en ganska färglös miljö är kanske den största kontrasten Lorna Bow som lyckas sticka ut med sitt rödflammande hår och röda klänningar, även om hon personlighetsmässigt inte skiljer sig nämnvärt från de andra. Problemet blir att det saknas en antagonist som man sympatiserar med, trots att den tidigare kallhjärtade James blev bättre på att visa sina känslor inför andra under andra halvan av säsongen.

Large 7847a14bd4eff0bb06ecc19473f1777a james 20delaney

Det som ändå lyckas hålla intresset uppe under de här åtta avsnitten är intrigerna och den mystik som vilar kring flera av karaktärerna, i synnerhet James Delaney själv. Det hjälper också att Tom Hardy spelar som om han vore född för rollen. Han besitter en viss galenskap som vi har sett småbitar av i några av hans tidigare roller, men det har aldrig känts lika komplett som nu när han får chansen att visa det genom hela sitt kroppsspråk.

Däremot är hans karaktär kanske lite för mystisk, då vi knappt vet någonting alls om hans bakgrundshistoria och vad han har upplevt i Afrika. Det mesta får vi veta genom ryktesvägen och det är inte ens säkert att allt vi får höra är sant. Framförallt är det galenskap, kannibalism och att han är djävulen själv som står fokus. Galen vet vi redan att han är, kannibalismen fick vi ett smakprov på i andra avsnittet (att utveckla den egenskapen skulle ha haft stor potential, men den tappades bort kort därpå), och ryktet att han skulle vara djävulen är inte taget ur tomma luften med tanke på vilja ritualer vi ser honom syssla med emellanåt.

Tom Hardy har själv sagt att han planerar för hela sju säsonger av ”Taboo”. Om vi får se en fortsättning hoppas jag, nu när karaktärerna är etablerade, att de tar tillfället att fördjupa alla.  Lyckas de med detta kan det här mycket väl bli bland det bästa som går på TV just nu. Jag utforskar mer än gärna den här världen ytterligare, tillsammans med James Delaney och hans ikoniska hatt och kappa.

Se alla avsnitt av "Taboo" på HBO Nordic.


Vad tycker ni om ”Taboo” än så länge? Ser du gärna att fler säsonger produceras eller är ni nöjda?
| 26 februari 2017 20:00 |