trivia

Skribent

Alexander Kardelo

22 september 2023 | 14:00

Så halkade Dolph Lundgren in i filmbranschen av en slump - tacka 007!

"Plötsligt frågade de mig: Hey, do you wanna be in the movie?"
Idag är det biopremiär för "Expend4bles", och Dolph Lundgrens hårding Gunner är givetvis tillbaka vid Stallones sida. Deras vänskap sträcker sig tillbaka till år 1985 då Lundgren fick rollen som ryske motståndaren Ivan Drago i "Rocky IV", filmen som kickstartade Hollywoodkarriären.
 
Men den svenske skådespelaren hann först titta in i en 007-rulle av en ren slump. En erfarenhet som gav mersmak.
 
Som ung sysslade han med martial arts och tog examen som civilingenjör i kemiteknik. Vid 27 års ålder var han tillsammans med dåtidens stora stjärna Grace Jones, som hade fått rollen som May Day i "Levande måltavla" (1985).
 
 
Under en intervju med MovieZine för några år sedan fick Lundgren se tillbaka på sin filmdebut i Bondfilmen:
 
- Det var första gången jag såg en filmkamera. Grace Jones var med i filmen och jag var bara där och stod vid sidan. Så var det någon som inte kom till jobbet, det fattades en snubbe i den där scenen med Chris Walken. Då frågade de mig: "Hey, do you wanna be in the movie?".
 
- Sen stod jag där bara, pulled a gun... Regissören John Glen sa efteråt: "Good job, you should actually be in movies". Jag hade ingen aning om att jag skulle komma in i filmbranschen på det sättet, säger Lundgren.
 
 
Under inspelningen träffade han också Bond-legenden Roger Moore:
 
- Han var jävligt trevlig. Varje dag klockan fyra var det tea time och cigarr. Jag hette Hans på den tiden, och han brukade säga "Hans is larger than Denmark". Han var skön, den där Roger Moore, väldigt rolig.
 
Se Dolphs filmdebut här:
 
| 22 september 2023 14:00 |