Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

22 augusti 2012 | 20:01

Dolph Lundgren: "Man käftar inte med Stallone"

Actionstjärnan hyllar Sly, ratar Bulgarien och listar sina favoriter för en svensk version av "The Expendables" i en exklusiv intervju med MovieZine.se.

Tidernas största actionhjältar har laddat om för en andra actionfest. Även denna gång har Stallones svenske Rocky-motståndare en plats i teamet i rollen som galne Gunnar. Vi träffade en trött Dolph Lundgren under det sista - och såklart det bästa - stoppet på pressturnén för "The Expendables 2".

Vad säger du om den planerade "Expendables"-filmen med kvinnliga actionhjältar?

- Ja, jag hörde något snack om det. Skulle visste heta "Expendabelles" (skratt). Det finns en MMA-tjej som har gjort en film med Steven Soderbergh, Gina Carano. Hon borde passa. Det ska ju vara brudar som har lite egna fysiska förmågor. Annars tar man ju de mest kända, som Angelina Jolie, och femton stuntmän. Men det är kul om de kan göra lite själva också.

Det finns inte många motsvarigheter till er, som hängt med sedan 80-talet.

- Nej, det finns ju inte det. Kvinnliga actionfilmer började väl med Tarantinos "Kill Bill". I Hongkong finns det en massa brudar, men dem känner jag inte till. Det blir ett rätt litet team.

Skulle det funka med en svensk "Expendables"?

- Haha, ja, då får jag väl vara med igen då. Det blir väl Persbrandt och, vad heter de andra. Skarsgård, Sauk, alla som spelat Hamilton och jag. Jag blev tillfrågad om att spela Hamilton för en massa år sen, så det skulle passa bra.

Men åter till er film. Ni är många starka personligheter i en och samma film, var det svårt att hålla sams?

- Nej, man är ju där och jobbar. Det är seriöst och man gör sitt jobb. Finns inget utrymme för att käfta emot. Stallone är chef så det är bara att lyda order.

Hur pass bra är Stallone som chef?

- Han är väldigt bra. Han är jävligt bestämd, och man förstår att han har gjort mer film än alla andra i Hollywood, förutom kanske Clint Eastwood som gjort mest action av alla. Han är jävligt erfaren. Man kan åtminstone lära sig lite om man är smart. Det är ingen idé att käfta med honom.

På tal om Clintan, som sägs vara aktuell för "The Expendables 3", vilka hoppas du få med i den filmen?

- Jag har hört det men det pratas så mycket. Till den förra hörde man talas om Sean Connery, Antonio Banderas och Nic Cage också. Drömmen vore Wesley Snipes, honom gillar jag. Han är en bra fighter. Och varför inte Steven Seagal? Han är lite av ett wild card, men sevärd och stor. Som du sa, Clintan vore grymt om han ville vara med och skjuta lite folk med en Magnum-revolver. Det funkar helt klart.

Är det klart med en tredje film?

- Det är inte klart, men jag har hört talas om den."The Expendables 2" öppnade precis i USA, trots bombhot någonstans så gick den ganska bra. Går den bra, finns det väl en risk för att vi gör en till. Men helst någonstans varmt. Det skulle vara trevligt. Det var jävligt jobbigt ute i Bulgarien, det är inte bara kallt men också ett lite efterblivet land. Kombinationen är inte så bra. Sverige på vintern är ju helt okej. Där var det bara hårt, äkta Östeuropa. Det pratas om Thailand. Stallone gillar ju Thailand och har gjort ett par filmer där, som "Rambo"... Det kunde vara kul.

Men du är med utan tvekan?

- Nja, det beror på manus. Den här filmen ville jag först inte vara med i. Jag tyckte karaktären var så dålig, det fanns ingenting att spela. Nu har Stallone hittat rätt. I första filmen skulle jag egentligen dö, men vaknar upp där igen i slutet. Det var Slys idé. Den här gången var det tråkigt, men han skrev om rollen och la till lite repliker, det blev en jävligt publikfriande roll helt enkelt. Det gillar jag, det har jag inte gjort tidigare.

Snart syns du också i nya "Universal Soldier: Day of Reckoning". Vad kan vi vänta oss av den?

- Ja, den är färdiginspelad. Jag var bara med i två veckor så det är en mindre roll. Det är en jävligt intressant film. Fruktansvärt våldsam, mycket mer blod än i "The Expendables". Jävlar, vad brutalt alltså. Jag gillar John Hyams, regissören, vi ska kanske göra en annan film också. Den här är i 3D vilket också var speciellt. Den första 3D-filmen jag har gjort.

Är ni goda vänner, du och van Damme?

- Jadå, jag är mer goda vänner med Stallone. Stallone bor i LA och Van Damme bor i Hongkong, men nu har han köpt hus i LA så man kanske får se honom lite oftare.

Vad gör ni när ni ses?

- Vi umgås då och då, Sly och jag. Vi har käkat middag några gånger och jag var på hans födelsedagsfest förra månaden. Det handlar mest om jobb, men det blir lite personligt någon gång då och då. Vi är inte polare som jag och mina karatekompisar, men för Hollywood är vi ganska nära vänner. Alla de där gubbarna har sin klan. Schwarzenegger har sin, Chuck Norris och Statham likaså. Men jag och Stallone har känt varann så länge, så det blir lite speciellt.

Vem kom på Gunnars replik med den svenska maträtten?

- Haha, ja, det var hans påhitt. Han drog en massa olika varianter och vi tog sen den värsta. Han är rolig, Stallone, och väldigt fyndig med ord. Många av de där replikerna hittade han på själv. Det är inte många som skriver såna där repliker. "This belongs in a museum." "Yeah, we all do."

Till slut, en kommentar på Bondfilmen "Levande måltavla"?

- Åh fan. Det var första gången jag såg en filmkamera. Grace Jones (dåvarande flickvän) var med i filmen och jag var bara där och stod vid sidan. Så var det någon som inte kom till jobbet, det fattades en snubbe i den där scenen med Chris Walken. Då frågade de mig: "Hey, do you wanna be in the movie?". Sen stod jag där bara, pulled a gun... Regissören John Glen sa efteråt: "Good job, you should actually be in movies". Jag hade ingen aning om att jag skulle komma in i filmbranschen på det sättet. Då träffade jag också Roger Moore, han var jävligt trevlig. Varje dag klockan fyra var det tea time och cigarr. Jag hette Hans på den tiden, och han brukade säga "Hans is larger than Denmark". Han är skön, den där Roger Moore, väldigt rolig.

"The Expendables 2" har biopremiär idag. "Universal Soldier: Day of Reckoning" kommer i vinter.

Ladda upp med att se första "The Expendables" på Film2home.

| 22 augusti 2012 20:01 |