Film

Skribent

MovieZine

14 november 2014 | 17:00

Dokumentär om Laleh på bio 28 november

Kolla in trailern till "Jag är inte beredd att dö än".
Regissörerna Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm har under två år följt artisten Laleh Pourkarim och hennes arbete. Filmen "Jag är inte beredd att dö än" är ett försök att förstå den kreativa processen i en kreativ själ under resan genom världen och musiken. Filmen innehåller specialskriven musik och intima musikaliska scener med Laleh som du aldrig sett henne förut. Bland annat ett oväntat möte med Benny Andersson. 

Som liten klädde Laleh ut sig till prinsessa, för att vänta på den räddande prinsen. Då sa hennes mamma: ”Nej Laleh, det är du som är prinsen, du räddar dig själv”. Laleh följde mammas råd och har under sin karriär tagit hand om hela processen själv. Hon är en av få som är både låtskrivare, producent och artist. 

Houshang och Atefe Pourkarim hade levt under jord i tre år i Iran när dottern Laleh föddes. De gick i exil och flykten tog familjen via Sovjet och Tyskland, till Sverige. Laleh växte upp i Hammarkullen, Göteborg och resten är historia. I filmen berättar Laleh öppenhjärtigt om livet och döden, om musiken och karriären. Om att vara tjej i ett mansdominerat yrke, om att komma till Sverige som flyktingbarn, om föräldrarnas liv och död. Och om gåvan hon fick av dem och ansvaret att förvalta den. Sitt liv och sin frihet.

- När jag gör musik så får jag skapa min egen värld, tid och plats, jag får möta hopp och höjder. Men under inspelningen av den här filmen fick jag istället återskapa verkligheten och möta mig själv, säger Laleh i ett pressmeddelande.


"Jag är inte beredd att dö än" får biopremiär 28 november.
| 14 november 2014 17:00 |