Reportage

Skribent

Andreas Samuelson

23 oktober 2022 | 17:00

Dinosaurier, stunts och filmstudios på Malta

Inför bluray-släppet av ”Jurassic World: Dominion - Extended Cut” bjöd Universal på en exklusiv vecka av stuntträning, intervjuer och visning av inspelningsplatser på Malta.
Livet som filmskribent är sällan - eller aldrig - så glamoröst som många skulle gissa. Det är inte så mycket dricka skumpa på röda mattan med filmstjärnor och mer svettas framför en dator inför en hög med deadlines.
 
Men ibland erbjuds en lyxig möjlighet som låter för bra för att vara sann - i detta fall när Universal bjöd på resa till Malta inför att de skulle släppa extended cut-versionen av "Jurassic World: Dominion” på bluray.
 
Visserligen var det ingen arbetsfri solsemester som stod på agendan, och inte heller någon slump att det var just Malta som var resmålet. Den sjätte ”Jurassic”-filmen tar delvis plats på ön och det var även där inspelningen tog plats i samarbete med Maltas filmkommission. Så nu var man del av en lycklig skara som skulle få uppleva Maltas filmvärld, specifikt den som skildras i senaste ”Jurassic World”.
 
Redan vid ankomst i huvudstaden Valletta är det tydligt att denna pressträff är betydligt mer generös och påkostad än vad man som liten, svensk filmskribent är van vid. Vi det flådiga hotellet Phoenicia Malta är det mingel med öppen bar och snittar med ”Jurassic World”-logotyper.
 
 
Dagen därpå får vi först besöka torget St. George’s Square där motorcykeljakten med Chris Pratt är filmad. Scenen har blivit så pass ikonisk för staden att man upprättat en staty av dinosaurien Blue mitt på torget där vi får filma våra introduktioner.
 
 
Därefter börjar det riktigt roliga. På Malta Maritime Museum, där de filmat takjakten med Bryce Dallas Howard, får med hjälp av filmens stuntkoordinatorer återskapa just denna sekvens. Först i ett noggrant koreograferat slagsmål i studio med en stuntkvinna som agerar stunt double för skurken Soyona (spelad av Dichen Lachman i filmen).
 
Helt i form är man inte och inte blir det mindre svettigt av Maltas intensiva, nästan fyrtiograders värme. Men förvånansvärt nöjd med resultatet även om ens skådespelartalanger lämnar en del att önska...
 
 
Andra delen av sekvensen är en ännu mer fysisk sådan på taket där vi ska springa och hoppa som karaktären Claire, och låtsas att vi jagas av hungriga dinosaurier. Med filmklippningens magi ser det faktiskt inte så tokigt ut.
 
På kvällen bjuds vi på en magnifik middag på Upper Barrakka Gardens, med fantastisk utsikt över hamnen och avfyrning av kanoner. Johann Grech, chef för Maltas filmkommission, håller tal och filmens regissör Colin Trevorrow gör oss sällskap under middagen.
 
Nästa dag är det dags för intervjuer med Trevorrow, Grech, Howard och DeWanda Wise (som spelar Kayla). Intervjuernas görs på video och utomhus vilket är ultimat för alla som någonsin velat svettas som en gris inför en kamera.
 
 
Efter en halv dag av lång väntan på väldigt korta intervjuer (vi är trots allt en relativt stor grupp) så får glädjen att besöka Maltas filmstudios. ”Jurassic World: Dominion” är nämligen inte första och knappast sista Hollywood-produktionen som utnyttjat Maltas fantastiska miljöer.
 
Här har de sedan starten 1963 filmat delar av titlar som ”Midnight Express”, ”Älskade spion”, ”Captain Phillips”, ”World War Z”, ”Troja”, ”Alexander” och ”Mordet på Orientexpressen” (remaken). Det får dock ofta vara stand-in för andra platser och detta är första gången Malta får vara Malta i en sådan stor film.
 
 
 
 
Maltas filmstudios är inte någon begränsad lokal utan en rundtur med buss där vi får se både hur man med vind- och regnmaskiner skapar en storm till sjöss i en enorm vattentank. Det kanske mest imponerande är dock 1600-talsfortet Risacoli där man känner igen miljöer från såväl ”Game of Thrones” som ”Gladiator”. Det hela är lite mer äkta och autentiskt än exempelvis Universals egna studios...
 
Även denna dag avslutas med fin middag, denna gång i medeltida staden Mdina (”den tysta staden”) där vi får både festmåltid och fest på Bacchus. Restaurangens barock-stil kompletteras av skådespelare som i tidsenliga kläder presenterar kvällen och framför medeltida stycken.
 
 
Sista dagen är enbart nöje, som om man skulle behöva någon belöning för veckans ”hårda arbete”. Dagen spenderas på en båt som kör ut mot klipporna där man njuter av sol, bad och drinkar. Lyxkänslan är på en nivå som troligen aldrig kan uppnås igen. Som en annan skribent utryckte det: ”en måndag för Elon Musk”.
 
 
På kvällen har man anordnat en stor middag vid hotellets poolbar, som låter mer blygsam än den är. Allt är i ”Jurassic”-tema, från musiken som spelas i högtalarna på väg in till snittar som liknar dinosaurieägg. Filmens logga projekteras på en enorm vägg och det är flera dinosaurier utställda i området. Vi njuter av mat, drinkar och dans, och är eniga om att ibland är livet som filmskribent ganska härligt. Tack till Universal och Maltas filmkommission för en fantastisk upplevelse.
 
"Jurassic World: Dominion" släpps på bluray den 24 oktober.
| 23 oktober 2022 17:00 |