Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

18 december 2023 | 17:00

Digitalpremiär: Hela Kiruna rasar i svenska katastroffilmen "Avgrunden"

Påkostade specialeffekter och en stundtals omskakande historia. Nu har filmen som försöker sänka Kiruna äntligen hittat hem.
Svenska katastroffilmer är vi som bekant inte speciellt bortskämda med. Och bra sådana? "Deadline" från 1971, förstås, men sen blir det mer tunnsått. Årets inlägg i genren visar dock att det kan vara på väg i rätt riktning.
 
Tuva Novotny leder ensemblen som Frigga, säkerhetschef i Kiirunavaara-gruvan i Kiruna. Hon försöker balansera familj, en ny kärlek och ett gammalt ex, när makren bokstavligen börjar skaka under dem. Kampen fr att inte dras ner i avgrunden börjar.
 
"Avgrunden" fick ett hyfsat mottagande från den svenska kritikerkåren, vilket vi kan se hos Kritiker.se. Med ett medelbetyg på 2.9 (av 5) hittar vi både högt och lågt men de regelrätta sågningarna uteblir.
 
MovieZines recensent Charlotte Brage tyckte "Avgrunden" spricker lite i kanterna men att det "är rätt och slätt absolut en storslagen katastroffilm, som petar på en hel del klyschor men som ändå brinner för sin egen svenska identitet".
 
Den där lokala förankringen menar Charlotte Brage kommer från att filmen har rötterna i Sverige och det som känntecknas som svenskt: "Det talas bred norrländska (ibland med blandad framgång) och vi får njuta av allt från ungdomar som smygdricker till ett klassiskt svenskt byauppror".
 
Och så påkostade specialeffekter på det. Mer sånt i det här lilla filmlandet, tack!
 
"Avgrunden" går från och med idag att köpa digitalt på SF Anytime.
 
Kolla in trailern här:
 
| 18 december 2023 17:00 |