Film

Skribent

MovieZine

25 december 2021 | 13:00

Detaljen i "Ensam hemma" som förbryllar fans - efter 30 år

Famijen McCallister verkar ha blivit rånade innan inbrottstjuvarna ens anlände. Eller så har de bara dyr smak...
Vi vet ju redan att Kevin McCallisters pappa måste vara stenrik. Hur har man annars råd med det där jättehuset, plus en julsemester i Paris för hela familjen?

Det visar sig att karln inte heller snålar när det kommer till hämtmat. En liten men ack så viktig detalj i den 30 år gamla julklassikern "Ensam hemma" har skapat debatt bland svenska fans på självaste julafton. I vår Facebookgrupp MovieZine VIP uppmärksammar en läsare ett förbisett mysterium - de svindyra pizzorna som levereras i inledningen:
 
 

"Chockad av priset på pizzorna"

 
"Kollade på Ensam Hemma och blev ärligt talat nästan chockad av priset på pizzorna de köper till hela tjocka släkten i början. $122,50 för tio pizzor" skriver Anton F.
 
"Med inflation (filmen kom 1990) är det $260,50. Det är visserligen hemkörningsavgift (antar jag) och så är det s.k. deep-dishpizzor (tänk Pizza Hut) som är dyrare än "vanliga", MEN ÄNDÅ. Hand upp alla som skulle betala 2379 kr för hemkörning av tio pizzor?"
 
 

Frågan har fått flera kommentarer som engagerar sig i pizzamysteriet.

 
"Vi tänkte på samma sak när vi såg om filmen igår. 12 dollar för en pizza redan då? Helt hutlösa priser!" - skriver Lina Å.

"Haha, fantastisk poäng! Men, det är ändå en familj som uppenbarligen bor i en exklusiv, närliggande förort till Chicago, en av de dyraste städerna i världen när vi snackar fina villor (...) Så vi får anta att deras ekonomiska situation är minst sagt "trygg", så rimligen torde de inte välja det billigaste alternativet för sin Foodora-beställning." - Niclas C.
 
"På den tiden var ju dollarn inte värd 10kr å andra sidan, mer 5-8kr i regel. Plus vad du får för pengarna här mot där har alltid varit annorlunda." - Robert O.

"Är i Vegas just nu, och en 18-inch pizza från en bra icke-kedja pizzeria kostar cirka $25." - Dennis E.

"Jag köpte två familjepizzor i måndags. Det blev 410 spänn…" - berättar Emil D.

"Det här är det bästa inlägget jag läst idag. Du förtjänar en FANTASTISK jul!" - svarar Oliver F.
 
 

Men vad kostade McCallisters pizzor - egentligen?

 
Det är kanske värt att påpeka att en amerikansk dollar julen 1990 motsvarade under 6 kronor. Så de tio pizzorna var nog billigare än man kan tro.

Priset på $122,50 skulle på den tiden motsvara 732 kronor (om vi räknar med 6 kr per dollar), vilket med inflation blir 1288 kr idag. Fördelat på tio pizzor är styckpriset 129 spänn - fortfarande något dyrare än bakis-capricciosan på din lokala pizzeria, men kanske inte konstigt?
 
Det är hur som helst kul att en 30 år gammal film än idag kan överraska (nåja) med nya detaljer. Har du någonsin märkt något udda med inredningen i huset i "Ensam hemma"?
 
 

 

 
Har du också reflekterat över pizzapriset i "Ensam hemma"? Eller har du, till skillnad från oss andra, ett liv? Kommentera nedan.
| 25 december 2021 13:00 |