Serie

Skribent

Fredrik Adolvsson

22 oktober 2023 | 14:00

Helgens succé på Netflix: Tittarna hyllar ett ovanligt mysterium "som håller dig fastnaglad"

“Bodies” är en ny miniserie från Netflix, ett mordmysterium där samma person hittas dö på i fyra olika tidsperioder. Ett annorlunda koncept - som fungerar.
TV-serien är baserad på serietidningen med samma namn skriven av Si Spencer, och tecknad av fyra olika illustratörer - en för varje tidsperiod. TV-adaptionen är skapad av Paul Tomalin (“Torchwood”, “Shameless”). Det låter som om Tomalin skulle göra den nyligen bortgångne Spencer stolt, för än så länge har filmatiseringen mötts av idel lovord.
 
Radio Times skriver att “Bodies” är så gott som omöjlig att definiera, och det är något av det bästa med serien:
 
“För det mesta är "Bodies" vackert berättad. Ja, det finns twister och vändningar som kommer hålla dig fastnaglad, men den verkliga testet rör skådespelarnas förmågor och huruvida de kan ge den ärligt talat helgalna historien lite hjärta."
 
Det är för övrigt ett hjärta som bland annat bland annat Stephen Graham (“Peaky Blinders”), Kyle Soller (“Andor”), Amaka Okafor (“The Responder”), Jacob Fortune-Lloyd (“The Queens Gambit”) och Shira Haas (“Unorthodox”) ska ge serien. Något The Guardian verkar tycka "Bodies" lyckas med:
 
“Scenerna i nutid är spännande och intensiva. I det förflutna är det fånigt och fejk-historiskt. Men när första avsnittet lider mot sitt explosiva slut, sätter jag omedelbart igång nästa avsnitt. Och nästa, och nästa, och nästa.
 
The Hollywood Reporter menar att "Bodies"" är lite nördig, men det är inte i vägen för de som vill ha en enkel deckare:
 
“Du kan nöja dig med att se serien som ett deckarmysterium och utöver det bara tolerera den långsökta fysiken. Någon är död. Någon gjorde det. Och det gick antagligen inte till riktigt som du förväntar dig.”
 
Att döma av MovieZines Facebook-grupp “Bäst på Netflix”, så är publiken i stort sett på samma bana:
 
“Välgjord men man kan inte sitta och slumra om man vill hänga med i svängarna” - Anders K.
 
“Efter att ha sett första och halva andra avsnittet så har den fångat mig totalt. Väldigt ovanlig dessutom.” - Kristian T.
 
Även alla naturligtvis inte kan tycka samma lika:
 
“Inget för mig. Alldeles för rörigt manus gjorde att jag tappade sugen. Orkade inte ens ett avsnitt.” - Kerstin J.
 
Tycker du ändå det låter lovande och lite lockande? “Bodies” alla åtta avsnitt ligger redan och väntar på dig på Netflix.
 
| 22 oktober 2023 14:00 |