Film

Skribent

Patrik Linderholm

1 november 2010 | 10:21

Denna vecka på Cinemateket (v.44)

Nu går vi in i november och den första veckan tillägnas barnen eftersom det är höstlov. Med fokus på lite lagom läskiga filmer ges chansen för hela familjen att besöka Cinemateket. Tycker man att barnfilmer inte är så värst så finns så klart lite av det normala utbudet att beskåda.

Förra veckan bjöd Cinemateket in kompositören Michael Nyman för ett samtal kring honom själv och film i allmänhet, och denna vecka visas några av de filmer han har skrivigt musiken till.

Veckan inleds med en visning av Jane Campion's "Pianot", om en stum kvinna, spelad av Holly Hunter, som tillsammans med sin dotter, spelad av en fenomenal och Oscarbelönad Anna Paquin, flyttar till Nya Zeeland p.g.a. tvångsgifte med en aristokratisk Sam Neill. Väl där inleder hon ett erotiskt förhållande med Harvey Keitels halvinföding som bytt till sig hennes piano. Väldigt vackert och mångfaldigt prisbelönat drama där såväl musiken som fotot spelar en viktig roll.

Nyman komponerade även musiken till Peter Greenaway's "Z00, liv skönhet död", om två zoologistuderande enäggstvillingar besatta av död, förruttnelse och symmetri, som visas på söndag.

Serien om Michael Powell fortsätter även denna vecka. På tisdag och lördag visas hans och Emeric Pressburger's "A Canterbury Tale", gjord som en sorts uppmaning till allmänhet påvisandes det moraliska fallet som orsakades av andra världskriget. En grupp personer dras in i jakten på en fanatiker som häller klister i håret på flickor för att hindra dem från att gå ut med soldater.

Men veckan är som sagt mest tilldelad de yngre besökarna. I efterdyningarna av Halloween visas hela veckan (med undantag för måndag) filmer med tema skräck, i lagom dos då förstås.

På tisdag visas Tim Burtons klassiker "Edward Scissorhands", med Johnny Depp (vem annars?) i titelrollen som den Frankensteins monster-aktiga mannen med sax-händer som dyker upp i en pastellfärgad amerikansk förort och vänder upp-och-ner på tillvaron.

Stellan Skarsgård och Pernilla August dyker upp på onsdag i den svenska "Glasblåsarns barn", baserad på Maria Gripes bok med samma namn, en klassisk sagohistoria om två barn som blir bortrövade till ett slott i Önskestad.

Torsdagen består av en visning av "Trollkarlens lärling", men inte den där Nicholas Cage springer runt och skjuter plasmabollar utan den tjeckiska dockfilmen där en tiggarpojke blir lärling hos en ond trollkarl. En fantastisk bortglömd filmpärla som rekommenderas.

Den klassiska familjen Addams dyker upp i Barry Sonnenfelds regi på fredag. Underhållning för hela familjen med Anjelica Huston och Raul Julia i spetsen på den minst sagt annorlunda familjen.

Animerat blir det igen på både lördag och söndag då det blir visningar av "Coraline och spegelns hemlighet" och "Nightmare Before Christmas", båda i regi av Henry Selick och båda lika underbara animationsverk.

| 1 november 2010 10:21 |