Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 december 2015 | 18:00

Återupplev 6 av de värsta filmjularna (och slipp ångesten inför din egen)

Dags för seg julmiddag med tjocka släkten? Se valfri av dessa julfilmer och din egen julhelg är en välsignelse i jämförelse.
Julafton kan innebära både stress och tristess beroende på tillställning. Stora släkten eller familjen, högljudda barn, pratglada gamlingar, överförfriskade släktingar, påtvinglad glädje, tryckt stämning…

Men är julen verkligen så hemsk? Speciellt i jämförelse med många julfilmer där inte bara ofta går åt helvete - utan mycket värre. Inbrottstjuvar, kidnappare och gröna monster, för att nämna några ingredienser. Här är de ultimata julfilmerna att se för att din egen ska kännas bättre.

Tomten är far till alla barnen


Att en kvinna samlar sina ex-män och deras nya familjer på julafton är kanske från början inte en lysande idé. Addera fylla, skvaller, sex, otrohet, svartsjukegräl, en full misshandlad tomte samt ett graviditetsavslöjande i kombination med en hemlig kastration. Ingen sann jul utan att vråla “Dö tomtejävel!” inför ett gäng gråtande barn.



Ett päron till farsa firar jul


Clark Griswold, farsornas farsa. Frun och barnen är mer uthålliga än familjen i “Family Guy”. När julen ska firas blir det inte oväntat kaos. Varför köpa en gran när man kan hugga ner en som är större än vardagsrummet? Varför diskret juldekoration när man kan linda in huset i så mycket ljus att det orsakar kortslutning? Avlutas med en kidnappning och polisrazzia. Skål!



Absolut gisslan


Man kan tänka sig att en beväpnad inbrottstjuv som tar sig in i ens hem och håller en gisslan vore en rätt dålig jul. Fast i detta fall så är det mest synd om tjuven (Denis Leary) när paret han hamnar hos är ett evigt tjafsande, bråkande Kevin Spacey och Lucia-besatta Judy Davis. Och det är bara början, innan de släkten ringer på...



Gremlins


Att få det gulligaste av alla påhittade djur - Gizmo - i julklapp är en rätt bra start på helgfestligheterna. Att det sedan ynglar av ett gäng våldsamma monster som löper amok och dödar din lärare, granne och en rad andra tar smått kål på den glada stämningen.



Ensam hemma


Åtta år gammal, ensam hemma med hela huset för sig själv och få möjligheten att tortera korkade bovar - grymt! Att med risk för att utnämnas till Årets värsta förälder glömma sin egen son på julafton, sätta sig på ett plan till Paris och sedan lifta med John Candys polkaband från helvetet innan man kommer hem och finner huset i den värsta tänkbara röran - not so much.



Jack Frost


Nej, nej, inte Disney-filmen med Michael Keaton (som visserligen är ett julhelvete att plåga sig igenom). I den här B-skräckisen förvandlas en seriemördare till en snögubbe (!) och slaktar invånarna i en liten småstad. Om du trodde snögubbar var harmlösa, vänta bara tills du får se Jack F våldta “American Pie”-stjärnan Shannon Elizabeth till döds i ett badkar.



Vilken filmjul skulle du inte vilja uppleva? Kommentera nedan.
| 7 december 2015 18:00 |