Skribent

Mats Karlsson

30 juni 2013 | 20:01

"De hotade att ta livet av mig efter sågningen"

Våra tidigare skribenter minns tillbaka på sin tid på MovieZine. Idag pratar vi med Oskar Smulski om hans mest minnesvärda upplevelser.

När skrev du för MZ?

- Jag skrev för MovieZine från tiden att det var en liten och okänd sajt tills dess att det blev ett riktigt välkänt aktiebolag med många läsare. Jag är en av de få som hängde med och såg utvecklingen från början och var med och skapade en stor del av innehållet. jag var aktiv åren 2004 till 2009, allt som allt sex år, däribland ett år som jag recenserade från London. Jag var med på otaliga filmvisningar och gjorde en hel del spännande intervjuer för sajten.

Du blev minst sagt väldigt kritiserad för en del av dina recensioner, bland annat för "Max Payne", "Rec" och framför allt för"Taken"? Kom det som en överraskning eller var du beredd på det?

- En sak ska man komma ihåg - responsen när jag skrev många av de här recensionerna var inte alls så synlig som idag när man har inkorporerat idéer från sociala sajter som Facebook på MovieZine. Förr var sajten mycket enklare programmerad och fokuserade mer på ren text, mindre på användarnas sociala liv. Jag märkte främst av reaktionerna via min mail. I början av min karriär som recensent fick jag oftast underhållande klagomål på min sågning av den svenska filmen "Pistvakt" med Lennart Jähkel. Folk gick i taket, särskilt norrifrån, men jag står fortfarande fast vid att det var grov och osofistikerad buskishumor från en TV-serie som jag inte såg charmen i.

- Med "Taken" blev det mycket mer personligt och aggressivt - liksom de kvinnliga skribenterna i "Uppdrag Granskning" blev jag näthatad och mordhotad, vilket antagligen för en filmkritiker får ses som någon form av framgång. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att någon skulle kunna reagera såpass primitivt på min text men där var det - två fulla killar som ringde mitt privatnummer på kvällen, sa en del barnförbjudna saker och hotade med att ta livet av mig. Efter det var jag tvungen att skaffa hemligt nummer men jag övervägde aldrig någonsin att backa från min recension. Texten i efterhand låter visserligen ganska negativ men observationerna i den är fullständigt korrekta än idag. Jag hade förmodligen levererat betyget mindre torpedaktigt, men avslutningen är mycket träffande.

- "Max Payne" var jag förberedd på att få en del respons på eftersom jag de här åren var en av de regelbundna frilansarna på Sveriges storsta TV-spelstidning Super Play (SP i folkmun). Det var inte särskilt dramatiskt i jämförelse med det som följde på  "Taken" där fanboysen gick över alla gränser, jag och TV-spelsfolket kom bra överens eftersom jag alltid varit en del av communityt, en spelare liksom de själva.
 
Vilka recensioner är du stoltast över?

- Det är väldigt många som är bra skrivna när jag tittar i efterhand även om jag stör mig på små redigeringsfel som jag vill korrigera. Jag satt i timtals med mina texter och lade ner väldigt mycket tid på varje recension, skrev om, lade till och strök, vilket märks på texterna. En som jag är väldigt nöjd med är "The Dark Knight". En annan "The Bourne Ultimatum", recensionen av Lukas Moodyssons "Mammut". Många recensioner jag gillar är av riktigt smala filmer som mest ses av filmkritiker och cineaster som Philip Kaufmans "Synecdoche, New York".

- Jag är också nöjd med att ha förutsett Rachel Weisz Oscar för "The Constant Gardener" och skrivit recensionen för MovieZines (och Imdbs) ultimata superhjältefilm. Låt oss vara ärliga - Nolans avslutande del av Batmantrilogin är inte alls lika bra som andra filmen i serien.
 
Vilka betyg önskar du att du kunde ändra på såhär i efterhand?

- Det vet både du Mats och Alexander. Jag ångrar överbetyget till "War of the Worlds", MovieZines i särklass längsta filmrecension. Det havererade lite där men jag minns att marknadsföringsfolket blev extatiska och lyfte min recension så mycket det gick. Jag saknar faktiskt betygshalvorna mycket - av recensenterna utnyttjade jag dem flitigast genom åren eftersom många filmer pendlar mellan en trea och fyra och två och tre exempelvis. Men det är rätt bra att de togs bort med tanke på att jag gett några filmer betyget 4,5 och det ligger för nära full pott. "The Dark Knight" är exempelvis snarare än fyra än ett mästerverk.
 
Ditt roligaste minne från MZ-tiden?

- Många roliga minnen, särskilt från alla intervjuer och festivaler. Det var häftigt att vara på presskonferensen till "Mamma Mia!" och höra Meryl Streep briljera inför pressen som inför ett andäktigt hov (Colin Firth var såklart så tillbakalutat awesome som man kan tänka sig). Sen hade jag en mycket givande resa till Köpenhamn för att träffa gänget bakom filmen "The Boat that Rocked" - Bill Nighy är en helt sjukt trevlig, ödmjuk och underbart underhållande person. Några andra möten jag minns med glädje är fantastiskt vackra Marion Cotillard innan hon vann sin Oscar för "La Vie en Rose - Berättelsen om Edith Piaf" (en klumpig svensk titel för övrigt).
 
Blir det lika mycket film nu som när du jobbade på MovieZine?

- För mig handlar livet om film och kommer alltid handla om film. Min familj och bakgrund är inom filmbranschen, så jag är född in i det - det är som att andas för mig. Även om jag inte har tid att gå på många pressvisningar så är min filmkonsumtion en oföränderlig och intensiv kärlekshistoria.

Vilken är den bästa filmen du har sett senaste året?

- Svårt, det växlar med intrycket från den senaste filmen man sett som fastnat i huvudet.
 
Vad gör du nuförtiden?

- Jag arbetar som språkkonsult och inom undervisning.

| 30 juni 2013 20:01 |