BERLIN FILMFESTIVAL 2018

Skribent

Viktor Jerner

15 februari 2018 | 15:00

De fem hetaste titlarna på årets upplaga av Berlin filmfestival

Årets program innehåller mycket lovande projekt på både film- och tv-fronten.
Idag drar den 68:e upplagan av Berlinale, Berlin International Film Festival, igång och MovieZine finns självfallet på plats och rapporterar om de purfärska filmer och tv-serier som visas. I årets program bjuds det i vanlig ordning på verk från planetens alla hörn som får sina exklusiva världspremiärer under de kommande tio dagarna. Nedan har vi valt ut de fem filmer som vi ser fram emot lite extra mycket, följt av ett gäng spännande bubblare: 
 
 

"Isle of Dogs"

 
Årets öppningsfilm är inget mindre än Wes Andersons nya stop motion-projekt och redan på pappret känns det som ett säkert kort på i princip alla plan. "Fantastic Mr. Fox" visade att den typen av animation passar den perfektionistiska Anderson som handen i handsken och nu har det blivit dags för människans bästa vän att stå i centrum istället för ett gäng rävar. Den makalösa listan över röstskådespelare inkluderar namn som Scarlett Johansson, Greta Gerwig, Bryan Cranston, Frances McDormand, Edward Norton, Tilda Swinton, Ken Watanabe, Yoko Ono, Bill Murray, Jeff Goldblum och Harvey Keitel. Addera sedan ett smörgåsbord av underbara asiatiska influenser och succén borde vara ett faktum. Svensk biopremiär: 4:e maj. 
 
 

"Unsane"

 
Efter Sean Bakers imponerande och inspirerande "Tangerine" är det nu Steven Soderberghs tur att ge sig på utmaningen att filma en biofilm med en iPhone. Med filmer och tv-serier som "Contagion" och "The Knick" har han cementerat att han är en av världens främsta filmskapare när det gäller digitalt foto, så jag har fullt förtroende för att han kan göra underverk inom den ramen. Berättarmässigt går han mer åt "Side Effects"-hållet och skildrar hur en ung kvinna (Claire Foy) spärras in på ett mentalsjukhus mot sin vilja (eller?). Väl där börjar hon ifrågasätta sin verklighetsuppfattning och vare sig hon är gravt psykiskt sjuk eller inte. En mardrömsliknande och fullkomligt skräckinjagande premiss som jag tror att Soderbergh kan lyfta till en ljuvligt obehaglig nivå. Svensk biopremiär: 20:e juni. 
 
 

"Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot"

 
Fenomenala Joaquin Phoenix spelar huvudrollen i denna sanna berättelse om serietecknaren och musikern John Callahan och hans turbulenta liv. Redan i sin ungdom började han missbruka alkohol för att dämpa ljudet av sina inre demoner, något som sedan förvärrades när han vid 21 års ålder blev förlamad till följd av en bilolycka. Gus Van Sant skildrar här hans kamp för att komma tillbaka till stabilitet och nyheterhet. Utöver Phoenix dyker även Jack Black, Jonah Hill, Rooney Mara och Udo Kier upp i biroller. Med tanke på att det är Amazon som distribuerar så är det oklart om vi får se den på bio i Sverige, men om inte annat lär den landa på VOD framåt hösten. 
 
 

"Utøya 22. juli"

 
Erik Poppes spelfilm om det fruktansvärda terrordådet på Utøya i Norge där Anders Behring Breivik år 2011 dödade 77 personer och skadade över 300 personer. Nykomlingen Andrea Berntzen (bilden ovan) spelar filmens huvudroll, 18-åriga Kaja, som vi möter bara minuter innan Breivik inledde sin demoniska plan. Samtliga karaktärer i filmen ska vara fiktiva, av respekt för offren och deras familjer. Mycket mer än så vet vi inte om berättelsen då inspelningen har varit mycket hemlighetsfull och Poppe själv har inte gjort någon form av intervjuer eller liknande kring projektet. Hur som helst lär det bli en mycket stark om omskakande filmupplevelse. Svensk biopremiär är ännu inte satt. 
 
 

"Unga Astrid"

 
"När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta". Så lyder den officiella synopsisen till "Unga Astrid", som man kan anta handlar om hur ogifta Astrid i 18 års ålder fick sitt första barn och valde att inte gifta sig med barnets pappa, trots påtryckningar från alla håll. Regin står danska Pernille Fischer Christensen för och talangfulla Alba August gör titelrollen. Svensk biopremiär den 1:e september. 
 
 
Bubblare: Måns Månssons och Axel Peterséns "Toppen av ingenting" (bilden ovan) ser vi givetvis också väldigt mycket fram emot, likaså bröderna Zellners "Damsel" med Robert Pattinson, Christian Petzolds "Transit" och José Padihlas "7 days in Entebbe" med Rosamund Pike och Daniel Brühl. På tv-fronten kommer förhandsvisningar av exempelvis "The Looming Tower", "The Terror" och "Picnic at Hanging Rock" hållas, vilket också bäddar för en riktigt innehållsrik festival. 
 
Håll utkik här på MovieZine och på Patrik Linderholms twitterkonto för de senaste recensionerna, nyheterna och intervjuerna från Berlin. Redan ikväll kommer recensionen av "Isle of Dogs", missa inte det! 
| 15 februari 2018 15:00 |