Spel

Skribent

Anders Eklöf

9 januari 2022 | 12:00

De 8 bästa spelen att skaffa till din nya Playstation 5

Har du nyligen fått tag på en Playstation 5? Då har vi tips på vilka spel du ska köpa.
Fick du möjligtvis en splitterny Playstation 5 i julklapp eller har du nyligen lyckats få tag på en konsol? Sedan konsolen landade i butikerna i slutet av 2020 har det hunnit komma en hel del intressanta spel, så därför vill vi på MovieZine hjälpa till att välja vilka spel som du ska sätta tänderna i först. 
 
Playstation 5 kan även spela Playstation 4-spel, men listan innehåller endast titlar eller versioner till den aktuella konsolen eller spel som inte finns till Xbox eller Nintendo Switch. 
 
 

"Returnal"

 
 
Gillar du filmerna "Måndag hela veckan" och "Alien"? Då är spelet "Returnal" kanske något för dig, som nämligen blandar suggestiv rymdaction med en tidsloop som påverkar både handlingen och spelmekaniken.  
 
Spelet handlar om rymdpiloten Selene som kraschlandar på en mystisk planet fylld till bredden med slemmiga monster som vill döda henne. Ganska snabbt inser hon att hon redan har blivit dödad ett antal gånger och att hon är tvingad att fortsätta traggla på efter varje dödsfall. Med en blandning av tät atmosfär, existensiell ångest och tajt och utmanande spelmekanik leverar "Returnal" ett riktigt unikt äventyr - som dessutom är väldigt snyggt. 
 
Släppdatum: 2021
Genre: Action
 

"Ratchet & Clank: Rift Apart"

 
 
"Ratchet & Clank"-serien har roat spelare ända sedan Playstation 2-tiden med sin snabba action, charmiga karaktärer och variation, men "Ratchet & Clank: Rift Apart" tar serien till nya nivåer - åtminstone när det gäller på den grafiska fronten.
 
Det spektakulära rymdäventyret med Ratchet, Clank och duon Rivet och Kit från en annan dimension är en tekniskt imponerande upplevelse som får vem som helst att tänka "det här ser ut som en Pixar-film". Trots att relativt lite har hänt sedan Playstation 2-spelen på den spelmekaniska fronten, är resan en bombastisk visuell upplevelse strösslad med humor och starka känslor som får mig att tappa hakan stup i kvarten.
 
Släppdatum: 2021
Genre: Action, plattform
 

"Astro's Playroom"

 
 
Det bästa med "Astro's Playroom" är att du inte behöver betala en krona för att spela det, då det är förinstallerat på din Playstation 5 och redo att avnjutas så fort du tar fram den ur lådan. Det som väntar är ett sprudlande plattformsäventyr där ingen bana är lik den andra, med innovativa mekaniker som framförallt visar vad den nya handkontrollen Dualsense har att erbjuda med verklighetstrogna vibrationer som känns som regndroppar och de adaptiva avtryckarna som anpassar sig efter vad den lilla roboten gör på skärmen. 
 
När eftertexterna hade rullat suktade jag genast efter mer, så jag hoppas att Team Asobi arbetar på en fullskalig uppföljare. Vill du få en riktig "det här är framtiden"-känsla med din nya konsol, är det här helt klart det första du ska spela. 
 
Släppdatum: 2020
Genre: Plattform
 

"Deathloop"

 
 
"Deathloop" korades till årets bästa spel 2021 av undertecknad, så det här är helt klart ett spel du inte vill missa. Här följer du protagonisten Colt i ett tidsresande och actionpackat pussel där han måste lista ut den rätta vägen för att döda åtta specifika personer på rätt tid och rätt plats innan dygnet är slut. Med en härlig 60-talsestetik, kul spelmekanik, humoristisk dialog och klockren bandesign som ramas in med ett unikt koncept hänförde det mig hela vägen till eftertexterna. 
 
"Deathloop" levererar en tajt helhet där nästan alla aspekter som världsbygget, smygandet, det tajta skjutandet, det mystiska berättandet, humorn och konceptet med loopen är oerhört välgjort. Även det här använder sig av Dualsense-kontrollen på intressanta sätt, som att varje steg Colt tar känns i händerna och att vapnen kan låsa sig. 
 
Släppdatum: 2021
Genre: Action, förstapersonsskjutare
 
 

"Kena: Bridge of Spirits"

 
 
"Kena: Bridge of Spirits" är det första spelet av Ember Lab, som gjorde sig kända genom att göra en populär animerad kortfilm på Youtube baserad på spelet "The Legend of Zelda: Majoras Mask". Spelet vi fick känns helt klart inspirerat av spelserien av Nintendo, vilket verkligen inte är någon dålig inspirationskälla. 
 
I spelet följer du den själsliga guiden Kena som hjälper oroliga andar att ta sig vidare till efterlivet. När onda andar börjar sprida mörker över världen, tar hon hjälp av de gulliga figurerna "the Rot". Det som målas upp på skärmen är otroligt välgjort och ser ut som något ur en Dreamworks eller Pixar-film, samtidigt som det bjuder på kluriga pussel och spännande action.
 
Släppdatum: 2021
Genre: Äventyr
 

"Final Fantasy Remake Intergrade"

 
 
"Final Fantasy VII Remake" släpptes visserligen ursprungligen till Playstation 4, men den här versionen är utan tvekan den ultimata versionen. Med snyggare grafik som flyter på i 60 bilder i sekunden och det helt nya tillägget "INTERmission" där vi får följa ninjan Yuffie är den här utgåvan värd att spela även för den som redan utforskat Midgar tidigare. 
 
Precis som i Playstation-originalet från 1997 följer vi den tidigare legosoldaten Cloud och motståndsgruppen Avalanche, som kämpar mot det lömska företaget Shinra som sakta men säkert tömmer planeten på dess energi. Med grafik som får mitt tioåriga jag som älskade originalet att svimma, riktigt tajta strider och en snygg tolkning av den klassiska berättelsen är det här en härlig remake både för nya och gamla fans.
 
Släppdatum: 2021
Genre: Action, rollspel
 

"Marvel's Spider-Man: Miles Morales"

 
 
Även "Marvel's Spider-Man: Miles Morales" finns tillgängligt på Playstation 4, men det är på Playstation 5 som upplevelsen når sin fulla potential. Som en kortare uppföljare på "Marvel's Spider-Man" från 2018 följer vi den yngre Spindelmannen Miles Morales, som måste skydda och svinga sig igenom New York när Peter Parker är bortrest.
 
Spelet erbjuder svindlande nätsvingande mellan hustaken, häftiga konfrontationer med coola skurkar kända från serietidningarna och inte minst riktigt snygg grafik på Playstation 5. Har du inte spelat föregångaren finns även en förfinad version av det på konsolen, som är värd att spela innan det här. 
 
Släppdatum: 2020
Genre: Action
 

"Demon's Souls"

 
 
När "Demon's Souls" släpptes till Playstation 3 för över tio år sedan var det en nischad men hänförd publik som gillade det, men sedan uppföljaren "Dark Souls" släpptes har From Software levererat svåra och minnesvärda spel som säljer miljontals exemplar. Med remaken av spelet där allt började visar Bluepoint Games att det fortfarande håller. 
 
Efter att den makthungriga kungen i landet Boletaria väckte en uråldrig demon är riket insvept i en grå dimma, fullt av mardrömslika monster och lagt i spillror. Det som väntar dig är ett utmanande men indragande äventyr där du kommer dö lika många gånger som du blir häpen av den vrålsnygga grafiken.
 
Släppdatum: 2020
Genre: Action, rollspel
 
 
Vilket är det bästa spelet till Playstation 5 enligt dig? 
| 9 januari 2022 12:00 |