Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 december 2018 | 12:00

De 9 hetaste tv-serierna vi ser fram emot under 2019

Kommer 2019 bli det bästa tv-året hittills?
Med tanke på hur många serier som pumpas ut nu varje år, är det givetvis helt omöjligt att summera allt med en lista på endast nio titlar. Men jag tänker ändå göra ett försök - med min personliga topplista av vad det kommande året har att bjuda på.
 
Med det sagt finns det fortfarande mängder av intressanta serier som inte fick plats på listan, som jag också ser fram emot, trots allt ser fram emot en hel del. "Les Misérables", "Carnival Row", "Good Omens", "Veronica Mars", "Stranger Things", "The Umbrella Academy", "Fleabag", "Black Monday" och praktiskt taget samtliga av Apples kommande serier (som vi fortfarande inte vet när de kommer att släppas), är bara några av alla spännande titlar - värda att hålla extra koll på under året.
 
De serier som jag har valt att samla i listan här nedanför består både av helt nya, men även återkommande, titlar. Den enda regeln är att de återkommande serierna inte får ha släppt någon säsong under 2018.
 

9. "Big Little Lies" (HBO Nordic)

 
 
Få serier är så 2019 som "Big Little Lies". En miniserie som blev så framgångsrik att de tvingades förlänga den med en ytterligare säsong. Fylld till den absoluta bredden av Oscarsvinnare, Golden Globe-vinnare och (efter den första säsongen) en drös Emmy-vinnare.
 
Nicole Kidman och Alexander Skarsgård spelade ett (hemskt) äkta par under den första säsongen så äkta, att de plockade hem samtliga skådespelarpriser i sina kategorier på galorna som följde. Inför den andra säsongen har även Meryl Streep anslutit till casten, som Skarsgårds mamma.
 

8. "Too Old To Die Young" (Amazon Prime)

 
 
Den danska regissören Nicolas Winding Refn har skrivit manus till samt regisserat sin alldeles egna Amazon Original-serie. Med filmer som "Drive", "Only God Forgives", "The Neon Demon" och "Pusher"-trilogin vet vi redan att han har en enorm talang - och gärna gör saker som utmanar.
 
Beskrivningen av "Too Old to Die Young", med Miles Teller och William Baldwin i två av huvudrollerna, är även den härligt utmanande. Vi kommer nämligen att få följa med in i Los Angels kriminella undre värld, och där möta olika kriminella på existensiella resor från att vara mördare till att bli samurajer. Yepp, det här kommer att bli speciellt.
 

7. "The Mandalorian" (Disney+)

 
 
Efter att Disney tog över Lucasfilm och började pumpa ut nya "Star Wars"-filmer var det väl egentligen bara en tidsfråga innan den första live action-serien slutligen skulle få chansen. "The Mandalorian" är precis just det - deras första live action-serie, skapad av Jon Favreaus ("Iron Man").
 
Serien kommer att utspela sig mellan den sjätte och sjunde episoden och handla om en karaktär som kallas för The Mandalorian, en huvudroll som har landats av Pedro Pascal ("Game of Thrones", "Narcos"). Även Carl Weathers ("Rovdjuret"), Werner Herzog ("Grizzly Man"), Giancarlo Esposito ("Breaking Bad") och Nick Nolte har anslutit till Jon Favreaus rymdserie. 
 
"The Mandalorian" kommer också att vara med och lansera Disneys egna streamingtjänst (Disney+) under 2019.
 

6. "Black Mirror" (Netflix)

 
Bild ur avsnittet "San Junipero" från den tredje säsongen av "Black Mirror".
 
"Black Mirror" har blivit en storfavorit för många genom sina, ofta olycksbådande och teknikinspirerade, fristående avsnitt. De två första säsongerna bestod endast av tre avsnitt vardera, men efter att Netflix plockat över seriens skapare till sig (och numera kallar "Black Mirror" för en av sina originalserier) har vi lyckligtvis fått längre säsonger att se fram emot.
 
Många hade hoppats få se en ny säsong redan nu under december, precis som förra året, men det verkar nu som att vi kommer få vänta lite till på nästa säsong. Bland de kommande avsnitten ryktas ett av dem vara gjort på ett sätt som gör att vi tittare själva kommer att kunna vara en aktiv del av berättandet och på så vis bestämma hur avsnittet kommer att sluta - spännande!
 

5. "The Witcher" (Netflix)

 
 
Netflix är, precis som alla andra, på jakt efter nästa "Game of Thrones". "The Witcher" är kanske mest känd som en tokhyllad tv-spelsserie, men den bygger faktiskt på ett gäng böcker av den polske författaren Andrzej Sapkowski. Serien kommer att handla om den muterade monsterjägaren Geralt (Henry Cavill), som kämpar för att hitta sin plats i en värld där människorna ofta visar sig vara värre än de riktiga odjuren.
 
När vi pratade med den svenska regissören Charlotte Brändström, som kommer att få tackla två av säsongens avsnitt, berättade hon att Netflix uttryckligen sagt att de hoppas att detta är serien som ska ersätta "Game of Thrones".
 

4. "True Detective" (HBO Nordic)

 
 
Den första säsongen av "True Detective" anses av många vara en av de bästa fristående säsongerna av tv som någonsin har gjorts. Vilken sedan följdes upp av en något framstressad andra säsong, som blev en riktig vattendelare efter att många tittares höga förväntningar inte levdes upp till. Det verkade länge som att den andra säsongen skulle bli seriens sista - men lyckligtvis har HBO redan nu i januari en tredje säsong åt oss.
 
Denna gången är det Oscarsvinnaren Mahershala Ali som har landat huvudrollen, som en polisutredare vars hemska fall vi ska få djupdyka i. Säsongen utspelar sig i tre olika tidslinjer och är helt klart något utöver det vanliga. Jag har redan fått ta del av den första halvan av säsongen. Faktumet att serien har letat sig in på listan här får väl tala för sig - eftersom ett embargo hindrar mig från att officiellt svara på huruvida den tredje säsongen lever upp till kvaliteten av den första.
 

3. "Devs" (FX)

 
Alicia Vikander och Alex Garland under inspelningarna av "Ex Machina".
 
Det är alltid intressant att se serier som både har skrivits och regisserats av en och samma person. Då vet man med säkerhet att visionen kommer att komma till liv, att alla karaktärer får det utrymme de behöver och så vidare. "Devs" är skriven, regisserad och exekutivt producerad av manusförfattaren, författaren och regissören Alex Garland.
 
Sedan han bestämde sig för att börja regissera, efter att länge levererat grymma manus och böcker, har det resulterat i de utsökta filmerna "Ex Machina" och "Annihilation". Hans nästa projekt är alltså miniserien "Devs", som han själv valde att pitcha för den amerikanska kabel-tv-kanalen FX - som är synonyma med kvalitetsserier.
 
Vi kommer att få följa en dataingengör som börjar undersöka en hemlighetsfull avdelning på företaget hon arbetar för, eftersom hon misstänker att de ligger bakom hennes pojkväns försvinnande.
 

2. "Watchmen" (HBO Nordic)

 
 
Både "Watchmen"-filmen av Zack Snyder och seriealbumet den baserades på har hyllats som mästerverk. Varför behövs det då en tv-serie? Det gör det givetvis inte. Ett faktum som seriens skapare Damon Lindelof ("The Leftovers", "Lost") själv påtalade, de första tre gångerna han fick frågan om att adaptera "Watchmen", eftersom han var är ett så stort fan av originalet.
 
Efter att ha bestämt sig för att inte göra en ny adaptering av vad vi redan har sett, utan istället en slags fortsättning på den värld och de händelser som målades upp i seriealbumet - men denna gången inspirerade av vår tids politiska läge (på samma sätt som originalet inspirerades av sin). Faktumet att Lindelof dessutom ligger bakom "The Leftovers", en av mina absoluta favoritserier, och att det här är hans första nya serie efter det mästerverket bådar också gott!
 

1. "Game of Thrones" (HBO Nordic)

 
 
Ingen kan förneka att "Game of Thrones" är det största som har hänt tv-branschen på väldigt länge. Utan de enorma framgångarna hade vi definitivt inte sett Amazon spendera miljardtals kronor på en ny "Sagan om Ringen"-serie, eller Netflix storsatsning på "The Witcher". Alla distributörer letar efter "nästa" Game of Thrones - men frågan är om någon faktiskt kommer att lyckas.
 
Oavsett vilket är den sista och avslutande säsongen av "Game of Thrones" givetvis den serie vi mest ser fram emot under 2019. Om så bara för att se ifall seriens skapare lyckas leva upp till de nästan orimligt höga förväntningarna.
 
Vilka tv-serier ser du mest fram emot under 2019? Kommentera gärna nedan!
| 16 december 2018 12:00 |