Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 december 2019 | 18:00

De 5 bästa serierna från Amazon Prime under 2019

Efter ett år av påkostade och imponerande produktioner har det blivit dags att sammanfatta vilka fem serier som blev de allra bästa hos Amazon Prime.
Det har varit ett riktigt bra år för tv-serier, särskilt för Amazon Prime som verkligen brutit igenom på allvar under året här i Sverige. När det nu har börjat bli dags att sammanfatta året med olika listor känns det därför inte mer än rätt att börja med de bästa originalserierna som Amazon Prime har bjudit på i år. 
 
Vi har dessutom fortfarande premiärerna av den tredje säsongen av "The Marvelous Mrs. Maisel" och den fjärde av "The Expanse" fortfarande framför oss under december. Med tanke på Rachel Brosnahans grymma skådespel som Mrs. Maisel i de två första säsongerna, kan det mycket väl visa sig att även den tredje säsongen hade förtjänat en plats listan över årets bästa serier. Men i så fall lyckas serien säkert slå sig in på någon annan topplista innan årets slut!
 
Här nedan har jag lyft fram de 5 bästa serierna som Amazon Prime släppt under året, där "Too Old To Die Young", "Modern Love", "Hanna", tredje säsongen av "Goliath" och andra säsongen av "Jack Ryan" alla hade kunnat ta den sista placeringen på listan.  
 

5. "Good Omens"

 
 
Michael Sheen och David Tennant ger liv åt Neil Gaimans och Terry Pratchetts bok om jordens stundande undergång, från 1990. "Good Omens" var under våren ett bevis för att Amazon Prime verkligen valt att satsa ordentligt på årets utbud av serier, som alla ser väldigt påkostade ut och alltid känns som om de lika gärna hade kunnat visas på en enorm bioduk.
 

4. "Carnival Row"

 
 
I en viktoriansk fantasyvärld fylld av feer, bockmänniskor och andra övernaturliga ting, levandes sida vid sida av människor, får vi följa polisutredaren Rycroft Philostrate (Orlando Bloom) när han löser en rad hemska mord. Parallellt får vi följa en fé vid namn Vignette Stonemoss (Cara Delevingne), som hade en hemlig romans med Rycroft under kriget och inte tänker låta någon människa bestämma över hennes öde.
 

3. "Undone"

 
 
Skaparen bakom "BoJack Horseman" har skapat en av årets mest surrealistiska och spännande upplevelser tillsammans med Rosa Salazar och Bob Odenkirk i huvudrollerna. Efter en bilolycka kan Alma (Salazar) plötsligt se sin döda pappa, som påstår att han mördades - och att hennes nya "upplåsta krafter" inte bara kan hjälpa honom att ta reda på vem som låg bakom mordet, utan stoppa det helt och hållet.
 

2. "The Boys"

 
 
Amazon Prime har tidigare under året avslöjat att "The Boys" blivit streamingtjänstens tittarmässigt mest framgångsrika tv-serie någonsin. Efter att ha skrivit om Amazon Primes olika serier under ett par år nu, efter att tjänsten lanserades i Sverige, känns det även som att "The Boys" har fått många fler svenskar att prova Amazon Prime än tidigare.
 
Serien handlar om en fiktiv verklighet där superhjältar finns på riktigt, men blivit en miljardindustri med filmer, leksaker och avtal om att beskydda vissa specifika städer. På grund av de enorma pengarna hjältarna drar in har de tillgång till några av världens främsta PR-människor och advokater... vilket innebär att "hjältarna" kommer undan med en hel del tvivelaktiga och rent kriminella beteenden.
 

1. "Fleabag"

 
 
Den andra säsongen av Phoebe Waller-Bridges "Fleabag" har av många redan hunnit hyllas som en av årets allra bästa serier. Till skillnad från de andra superpåkostade serierna på listan är hemligheten bakom "Fleabags" framgång helt och hållet beroende av Waller-Bridges fantastiska och annorlunda manus.
 
Under den andra säsongen får vi följa Waller-Bridges huvudkaraktär, spelad av henne själv, när hon faller för den heta prästen som ska viga hennes pappa och framtida styvmor. Men själva handlingen gör sig nog bäst desto mindre du vet om den i förväg - så gör er själva en tjänst och ge underbara säsongen en chans!
 

Läs också: "Sagan om Ringen" är redan klar för en andra säsong hos Amazon Prime

 
Vilka tv-serier hos Amazon Prime har du gillat mest under 2019? Kommentera gärna nedan!
| 1 december 2019 18:00 |