Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 juli 2021 | 12:00

De 5 bästa nya svenska tv-serierna från 2021 hittills

När vi nu lämnar första halvan av 2021 bakom oss så har det givetvis blivit dags att lyfta fram de bästa svenska serierna - hittills.
Svenska tv-serier fortsätter att bli allt bättre, för varje år. Svensk film brukar i regel möjligtvis inte imponera så stort på omvärlden, men svenska tv-serier är desto mer populära även utanför Sveriges gränser. Här på hemmaplan finns det däremot fortfarande många som lite slentrianmässigt kritiserar svenska produktioner, samtidigt som man inte ens ger de bästa en chans.
 
Här har jag samlat mina fem personliga favoriter från 2021 hittills. Det har givetvis släppt en hel drös andra svenska produktioner under året, men för den som är ute efter att ge årets bästa en chans så är dessa fem en riktigt bra början.
 
Kom ihåg, det här är en högst personlig lista. Min förhoppning är att du ska hitta någon serie som du har missat under året och ge den en chans. Om du inte håller med eller saknar några av dina egna favoriter, dela med dig av din egen topplista i kommentarerna nedan!
 

"Alla utom vi" (Discovery+)

 
 
Tv-serien om paret Hilma (Alba August) och Ola (Björn Gustafsson) bjöd oss på en känslomässig och ekonomisk berg-och-dalbana i början av året, när vi fick följa deras desperata kamp för att bli gravida med sitt första barn. Gustafsson och Alba kompletterar varandra på ett både underhållande och gripande sätt, som utan tvekan gör serien till en av årets bästa nya svenska produktioner.
 

"Snabba Cash" (Netflix)

 
 
Netflix fortsätter att satsa på svenska originalserier. "Snabba Cash" är en reboot av samma värld som Jens Lapidus byggde upp med sina böcker och som vi fick tre långfilmer av under 2010-talet. Den här gången är det däremot den ensamstående mamman Leya (Evin Ahmad) och gangstern Salim (Alexander Abdallah) som hamnar i fokus. Leya försöker få igång sitt nya startup-företag, kosta vad det kosta vill, medan Salim försöker ta sig ur det kriminella livet - och av olika anledningar så korsas deras liv med varandras.
 

"Snöänglar" (SVT)

 
 
När den fem veckor gamla bebisen Lukas plötsligt försvinner från sitt hem, under ett iskallt snöovänder, så hamnar familjen i chock. När polisen börjar rota i försvinnandet så börjar man däremot ana att det är något som inte stämmer i föräldrarnas historier. Josefin Asplund, Ardalan Esmaili och Eva Melander bjuder på genomgående lysande skådespel, som backas upp av ett riktigt bra och spännande manus.
 

"Thunder in my Heart" (Viaplay)

 
 
Amy Deasismont har både skrivit och spelar huvudrollen i tv-serien "Thunder in my Heart", en slags blandning av hur "Älska mig" och "Euphoria" hade kunnat se ut om man hade slagit ihop dem på finast möjliga sätt. Handlingen kretsar kring Sigge (Deasismont), kärlek och hennes tajta kompisgäng som precis har klivit över 20-årsstrecket.
 

"Tunna blå linjen" (SVT)

 
 
Cilla Jackerts "Tunna blå linjen" började redan i samband med premiären i januari att kallas för årets bästa svenska tv-serie, en titel den enligt många troligtvis fortfarande innehar. Vi får under den första säsongen följa ett antal poliser under deras komplicerade arbetsdagar och liv i Malmö. Hur klarar man av att i sitt jobb dagligen möta våld, hat, utsatthet och smärta och samtidigt förbli en hel och älskande människa?
 

Läs också: De 10 bästa nya svenska tv-serierna från 2020

 
Vilka är dina svenska favoritserier från 2021 hittills? Kommentera gärna nedan!
| 25 juli 2021 12:00 |