Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

4 september 2017 | 01:00

De 10 bästa nya karaktärerna i årets "Twin Peaks". Håller du med?

David Lynch och Mark Frost har bjudit oss på en hel drös av nya (men välskrivna) karaktärer under säsongens gång. Vilka har du gillat bäst?
En fantastisk säsong av tv-magi ligger nu snart bakom oss. Under natten mellan söndag och måndag sänds säsongsfinalen av "Twin Peaks: The Return". Årets upplaga av "Twin Peaks" har haft en bit över 200 skådspelare involverade i produktionen - en nästan ofattbart stor satsning från Showtimes sida.
 
David Lynch och Mark Frost fick frihet att skapa vad de ville, vilket de verkligen ser ut att ha fått göra. Inför säsongen betonades gång på gång bedriften i att ha lyckats få nästan samtliga av seriens originaluppsättning, att komma tillbaka i sina gamla roller. De kära återseendena har varit många, men välgjorda och smakfulla.
 
I den här artikeln vill jag däremot lyfta fram de nya karaktärerna, som vi lärt känna nu först under årets "Twin Peaks"-upplaga. Med de 200+ karaktärerna har det funnits gott om nykomlingar att välja mellan... Kyle MacLachlans "Dougie Jones" väljer jag dock att bortse ifrån, eftersom Kyle (i allra högsta grad) var en del av de två tidigare säsongerna.
  

10. Tammy Preston

 
 
Tammy har såhär 16 avsnitt in på säsongen känts aningen underanvänd. Det verkar också som att hon delat "Twin Peaks"-fansen i två olika läger, där ena halvan vill se mer av henne (där har ni mig) - medan den andra fullständigt hatar henne.
 

9. Candie

 
 
"Candie! Candie!! Candie!!!" - till en början visste jag inte om jag hatade eller älskade Candie. Men låt oss enas om att det är (minst sagt) något "speciellt" över henne och hennes karaktär. 
 

Hutch och Chantal

 
 
Tim Roth och Jennifer Jason Leigh bjöd på show redan i Quentin Tarantinos "Hateful Eight", men frågan är om inte David Lynch fångat en ännu mer underhållande prestation ur duon - i "Twin Peaks: The Return". 
 

7. Woodsman

 
 
"Got a light?"
 

6. Detectives Fusco

 
 
Bröderna (och poliskollegorna) Fusco har smittat mig med sina skratt både en och två gånger under säsongens gång.
 

5. Richard Horne

 
 
Karaktären jag älskat att hata. Extra kul var det när teorin jag tog upp redan efter ett par avsnitt av säsongen visade sig stämma.
 

4. Rebecca "Becky" Burnett 

 
 
Den här scenen gjorde på egen hand att Amanda Seyfrieds karaktär, "Becky", var given en plats på listan. Nästan ingen annan av säsongens nya käraktärer känns och osar lika mycket "Twin Peaks" som Seyfried - hon var född att spela en roll i den här serien.
 

3. Diane

 
 
Diane må ha funnits med, i bakgrunden, i de två första säsongerna av "Twin Peaks". Men det är i denna säsong som vi äntligen har fått lärt känna henne. Laura Dern är fantastisk som vanligt. 
 

2. Janey-E Jones

 
 
Naomi Watts har njutit sig genom säsongen med en uppgraderad make á la Dougie Cooper. Kuriosa: när Watts läste manuset visste hon inte att Dougie skulle spelas av Kyle MacLachlan, eftersom inget i hennes egna repliker (dem enda hon fick läsa) tydde på att Dougie hade något med Cooper att göra.
 

1. Bröderna Mitchum

 
 
När jag inför säsongen kollade igenom listan av skådespelare som var knutna till "Twin Peaks: The Return", hade jag aldrig kunnat gissa att Jim Belushi ("Jims värld") och Robert Knepper ("Prison Break") skulle få mig att falla hårdast.
 
Det är själva kombon av bröderna Mitchum tillsammans (gärna med Candie i närheten), som har visat sig vara en oslagbar matchning.
 
Även fast vi med största sannolikhet inte får någon ytterligare säsong av "Twin Peaks" - så hade jag inte tackat nej till en kasino-spinoff med bröderna Mitchum!
 

Slutet är nästan här

 
Gör er nu mentalt redo att ta farväl av våra kära "Twin Peaks"-karaktärer, gamla som nya. För om bara några timmar sänds säsongsfinalen. Lyckligtvis bjuds vi på ett dubbelavsnitt som avslutning... skickar en styrkekram till er alla - och håller tummarna för att David Lynch och Mark Frost sätter landningen inatt.
 
 
Vilka är dina favoriter bland våra nya "Twin Peaks"-karaktärer? Håller du med om mina placeringar på listan? Kommentera gärna med dina rangordningar nedan!
| 4 september 2017 01:00 |