Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

7 juni 2017 | 15:00

Efter detaljen i eftertexterna har en intressant "Twin Peaks"-teori fått liv

Med ytterligare en del av David Lynch och Mark Frosts skapelse tillgänglig, är det fortfarande i princip omöjligt att ens börja fundera på var "Twin Peaks" tredje säsong kommer att sluta. Men för den som var extra vaksam under eftertexterna, gick det i alla fall att hitta en intressant detalj - som börjat ge liv åt en ny spännande teori.
Varning för möjliga spoilers gällande allt som har haft med "Twin Peaks" att göra sedan 90-talet fram tills avsnitt fem på säsong tre.
 
Det femte avsnittet av "Twin Peaks" har kommit och gått. Kritikerkåren kliar sig i huvudet över vad som faktiskt har hänt under avsnittets gång... hur ska man sammanfatta vad det egentligen är som har hänt och vad det kan tänkas innebära för kommande avsnitt?
 
Nej, det här är helt enkelt inte en sån serie. Lynch säger ju själv att det är en film uppdelad i delar och inte en serie - kanske kan vi inte bryta ner "Twin Peaks" som med allt annat på tv? Istället börjar vi med att kungöra det mest uppenbara, för att sedan djupdyka i en intressant teori som dykt efter det femte avsnittet!
 

Amanda Seyfried är perfekt

 
 
Det mest uppenbara efter att ha sett klart det femte avsnittet/den femte delen är att: Amanda Seyfried är som skapad för att vara en del av "Twin Peaks"-världen!
 
Becky, är avsnittets höjdpunkt för mig. Även om det inte är helt bekräftat så verkar det onekligen som att Shelly är Beckys mamma, hon har i vilket fall lånat ut pengar till henne tidigare.
 
När herr och fru Kokain kör iväg med sin bil och låten "I Love How You Love Me" spelas, samtidigt som Seyfried vänder blicken upp mot skyn. Där och då uppstår den typ av magi som är så speciell för Lynch och "Twin Peaks" - scenen betyder både allt och ingenting på samma gång. Så. Seyfried behövde få nämnas innan vi gick in på det jag hintat om i rubriken till den här artikeln - men nu går vi vidare!
 

Då kör vi teori-delen:

 
 
Någonstans under Dougies alldeles för stora kostymer döljer sig vår gamle Agent Cooper. I veckans avsnitt är Dougie/Cooper lika kär i sitt kaffe som vanligt men åtminstone två nya ord verkar bekanta: "Agent" och "case-files". Frågan är vad som krävs för att han ska minnas allt - en hel fras kanske? Något i paritet med "kossan hoppade över månen"...
 
Det återstår också att se hur lång tid Naomi Watts karaktär kan fortsätta intala sig att Dougie fortfarande är Dougie. I veckans avsnitt började en tår att rinna nedför Coopers kind medan han såg på sin son i bilen. Det återstår att se hur reaktionen över teorin, som börjat cirkulera efter veckans avsnitt, kan tänkas bli om den skulle visa sig vara sann. Vi börjar från början:
 

"Kom ihåg... Richard och Linda"

 
 
Redan i det första avsnittet för säsongen fick Cooper ett meddelande från jätten - "Kom ihåg Richard och Linda". I det femte avsnittet för säsongen så introducerades äntligen en Richard, även om det krävdes ett vaket öga för att upptäcka det.
 
Det är den mystiske och till synes instabila unge mannen i baren, som står i fokus för vår teori. Ja, cigarettmannen ni vet. Först smugglar han in någon form av betalning i ett cigarettpaket - för vad vet vi inte än. Droger? Sex? Guldpläderade skitspadar? Svaret på det återstår att se. Sedan våldför han sig på en ung kvinna, som inte hade en aning om vem hon hade att göra med.
 
Men det har kanske vi! Efter en närmare titt i eftertexterna går det i alla fall att lista ut vad cigarettmannen heter: Richard Horne.
 
 
Okej, så vi kan ha hittat jättens Richard. Men för trogna "Twin Peaks"-tittare är det såklart efternamnet Horne som är mest intressant. Är han möjligtvis någon av hotellgubbarna Ben och Jerry Hornes avkomma? Nja, det är såklart inte en omöjlighet - men de flesta verkar ändå sätta sina pengar på att det är "Twin Peaks"-favoriten Audrey som gått och blivit mamma till åbäket.
 

Men vem är Richards pappa?

 
 
Tv-kritikern Joanna Robinson hos Vanity Fair har varit i farten igen och tagit teorierna ett steg längre än sina kollegor. Efter att ha lyckats ro hem ett gäng teorier kring "Westworld", "Game of Thrones" och flera andra serier har hon blivit lite av ett tv-orakel som förtjänar att lyssnas på.
 
Enligt hennes teori är det inte helt osannolikt att Richard Horne är Evil Coopers son. Som ni kanske minns var Audrey Horne galet betuttad i Cooper under seriens första säsong - men blir vänligt nekad av honom på grund av deras ålderskillnad.
 
Enligt Sherilyn Fenn som spelade Audrey var det Kyle MacLachlans flickvänn, Lara Flynn Boyle som spelade Donna i serien, som övertygade Kyle att det skulle ha sett dåligt ut om han dejtade Audrey i serien - på grund av ålderskillnaden på deras karaktärer. Vilket resulterade i att de istället tog in Heather Graham som Kyles kärleksintresse. 
 
Joanna Robinsons resonemang här är helt enkelt att när Cooper fastnat i the Black Lodge och Evil Cooper fått fria tyglar att göra vad han vill, så är det inte svårt att tänka sig att Audrey och Evil Coopers vägar kunde komma att korsas igen - men med ett annat utfall på Audreys närmanden. 
 
Om du fortfarande har det sista avsnittet av säsong två färskt i minnet kanske du invänder med att vi inte vet om Audrey ens lever - sist vi såg henne var hennes liv minst sagt i fara i och med explosionen på banken. Men hennes karaktär är bekräftad för den nya säsongen och hennes öde efter finalavsnittet finns beskrivet i Mark Frosts bok "The Secret History of Twin Peaks".
  
 
Om man radar upp Richards och Evil Coopers båda, förskräckliga, scener där de är våldsamma mot unga kvinnor så finns det nästan något besläktat mellan dem. Ondskan faller inte långt från trädet? 
 
Vanliga Cooper är som bekant fortfarande inte riktigt sig själv - i Dougies kostymer. Både i form av sitt nya alterego Dougie och i form av sig själv så vore ett möte mellan en oförstående Cooper och Audrey väldigt spännande - speciellt om hon tror att han är pappan till hennes unge. Evil Cooper lär väl knappast varit med och stöttat på BB, utan det lär i så fall finnas en hel del ont blod karaktärerna mellan.
 
 
Slutligen, jag hittade också en intervju i Glamour med Sherilyn Fenn inför den nya säsongen. I vilken hon på en fråga både nämner förhållandet med Cooper och att hon blev positivt överraskad av vad Lynch åstadkommit för hennes del i den nya säsongen. Jag har försökt mig på en egen översättning nedan:
 
Hur hoppades du att Audreys karaktär skulle utvecklas under de två första säsongerna av "Twin Peaks"?
 
- Jag tror nog att det är allmän känt att jag hade hoppats på att Audrey och Agent Cooper skulle ha fått ihop det, med det hände aldrig. David (Lynch) har överraskat mig positivt - han är en konstnär. Det David har kokat ihop är väldigt intressant. De kommer att bli magiskt, läskigt, och alla möjliga trevliga saker.
 
Alla skådespelare har svurits till tystnad gällande sina scener och de flesta har bara fått läsa sina egna repliker i manuset - att Sherilyn är positivt överraskad kanske inte betyder ett dugg med andra ord. Men personligen tror jag att det kan finnas något här!
 
Eftersom vi bara är fem avsnitt in på säsongen så får vi helt enkelt vänta och se huruvida teorin stämmer. Kanske är den bara delvis sann? Att det är Audreys son men att Evil Cooper inte är pappan... eller så stämmer det helt och hållet. Vad tror du?
| 7 juni 2017 15:00 |