Film

Skribent

Jenny Ahonen

23 september 2015 | 19:00

De (00)7 bästa Bond-låtarna

Vi väljer den bästa musiken från James Bond-filmerna.
När nya Bond-filmen "Spectre" har premiär i slutet av oktober är det den brittiska soulsångaren Sam Smith som framför titelspåret. Han är den 25:e artisten att utföra uppdraget.

Bland tidigare theme songs hittar vi ett gäng bottennapp, men också några riktiga pärlor.

Här är de bästa Bond-låtarna genom tiderna. Klicka på namnen för att lyssna! 

7. ”Nobody Does it Better" (Carly Simon)
Carly Simons huvudtema från "Älskade spion" (1977) blev en stor hit när det begav sig. Det är den första Bond-låten som har ett namn som inte överensstämmer med filmens engelska originaltitel (om man bortser från den ursprungliga Bond-låten) - även om "the spy who loved me" dyker upp som rad i låten. Själva låten är egentligen rätt tråkig, och något tjatig, men det är något med Simons sätt att sjunga den på som får oss att tro att hon verkligen gått och kärat ner sig i James Bond. Thom Yorke, frontfigur i rockbandet Radiohead, har kallat låten "den sexigaste som någonsin gjorts".

6. ”Live and Let Die" (Paul McCartney and Wings)
Paul McCartney återförenades med Beatles-producenten George Martin för att spela in "Live and let die" för 1973 års "Leva och låta dö". Resultatet blev en av hans största hits, post-Beatles. Idag är den en av endast tre - de andra Carly Simons "Nobody does it better" och "Skyfall" med Adele - Bond-låtar som blivit Oscarsnominerade. Den bombastiska rockballaden gavs nytt liv när Guns'n'roses släppte sin cover på den 1991.

5. ”Diamonds are forever" (Shirley Bassey)
"Diamantfeber" (1971) var Sean Connerys sista Bond-film.  För att säkerställa ett pampigt huvudtema anlitades Shirley Bassey, som tidigare utfört jobbet med bravur, för att framföra låten. 1979 återvände Bassey för att spela in temat till "Moonraker", men lyckades då inte riktigt att upprepa magin. Kanye Wests sampling av "Diamonds are forever", på 2005 års "Diamonds from Sierra Leone", introducerade sångerskan för en ny generation.

4. ”Skyfall" (Adele)
När det var dags för regissören Sam Mendes att sätta sig vid Bond-rodret tog producenterna in den brittiska succésångerskan Adele för att framföra titelspåret till "Skyfall" (2012), och bad låtskrivaren Paul Epworth om en dramatisk ballad. Det lyckades han då med. Den oscarsvinnande låten sätter tonen redan med det inledande blåset och passar med sin dramatiska tyngd lika bra i ett Bond-intro som på en begravning. 

3. ”You Only Live Twice" (Nancy Sinatra)
Nancy Sinatra hade just släppt sin genombrottslåt "These boots are made for walking" när hon övertalades att göra theme songen till "Man lever bara två gånger" (1967). Andra låtar på listan må slå låten vad gäller musik och stämningsbygge, men "You only live twice" har förmodligen den vackraste låttexten i Bonds historia. Melodin är egentligen inte så pjåkig, den heller. Robbie Williams-fans känner kanske igen den från hans låt "Millenium". 

2. ”Goldfinger" (Shirley Bassey)
Vad ska man säga om Shirley Bassey? Hon är helt enkelt Bond-låtarnas mästarinna. Hennes ton och aura är perfekt för den där slicka dramatiken man är ute efter i agentfilmernas intron. Sångerskan hade redan några hits i England bakom sig när hon spelade in "Goldfinger" till 1964 års film med samma namn, men låten lanserade hennes internationella karriär.  Till denna dag hennes mest populära nummer, och kanske den absolut mest omtyckta Bond-titelspåret någonsin. 

1. ”James Bond Theme Song" (Monty Norman)
Det allra bästa Bond-titelspåret är så klart originalet, "James Bond theme song". Ända sedan "Agent 007 med rätt att döda" (1962) har stycket varit huvudtemat i filmerna om James Bond. Trots att John Barry, som orkestrerade musiken i de första filmerna, flera gånger har påstått att det är han som har komponerat stycket, har flera domar fastslagit att det i själva verket är Monty Norman som är mannen bakom verket. Inspirationen till den distinkta rytmen i de första takterna fick Norman från sången "Good sign bad sign" ur musikalen "A house for Mr Biswas". Norman hade själv skrivit pjäsen, som är baserad på en roman av den Nobelprisbelönade trinidanska författaren V.S. Naipaul. Melodin i musikalsången, som Norman ses framföra i dokumentären "Inside Dr. No" (2000), är mer eller mindre identisk med den berömda tonföljden i "James Bond theme song".

Hör dem alla på Spotify-listan "Bond-låtar" 


Här har jag samlat låtarna på listan, men också alla andra huvudteman från agentfilmernas historia - tillsammans med andra spår från filmerna, låtar som aldrig kom med i filmerna och musik som på något annat vis har en koppling till Bonds värld.
| 23 september 2015 19:00 |