Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 oktober 2017 | 09:30

Därför tackade David Fincher nej till att regissera "Star Wars"

"Jag kan inte föreställa mig vilken inre styrka man måste ha för att klara pressen", säger filmskapaen.
David Fincher var en av dem som fick träffa Lucasfilm inför den nya "Star Wars"-trilogin. För Empire berättar regissören om sitt möte med producenten Kathleen Kennedy, och varför jobbet inte var något för honom:

- Det är ett eftertraktat uppdrag. Men jag vet inte vad som är värre: att vara George Lucas på den allra första inspelningen, där ingen vet vad Alderaan är och alla skrattar år en? Eller att följa upp succén med de senaste två filmerna?

- Jag kan inte föreställa mig vilken inre styrka man måste ha. Dels för att stå ut med Harrison Ford och Carrie Fisher, dels leva upp till intäkter på en, en och en halv miljard dollar. Det är en helt annan press.

Spontant låter det lockande att tänka sig hur auteuren Fincher skulle skildra Star Wars-universumet. Men han gjorde säkert helt rätt val när han nobbade chansen. Fincher, känd för kyliga thrillers som "Seven", Gone Girl" och senast den hyllade serien "Mindhunter", är inte riktigt killen att ringa för ett kul och familjevänligt äventyr i rymden. Hans första och enda försök med en franchise - "Alien 3" - blev också en tråkig erfarenhet där han styrdes för mycket av studion.
 
- Man måste vara säker att det är vad man vill göra. Det är två år av ens liv, 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan, säger Fincher.
 
Istället gick "Star Wars: The Force Awakens" till J.J. Abrams, och ingen hade väl kunnat göra det bättre. Gareth Edwards gjorde ett hyfsat jobb med spinoffen "Rogue One" förra vintern, och nu väntar fans med spänning på Rian Johnsons "Star Wars: The Last Jedi" i december.
 
Hade du velat se en "Star Wars"-film i Finchers regi? Kommentera nedan.
| 20 oktober 2017 09:30 |