Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 augusti 2023 | 17:30

Därför fanns inte Bruce Willis med i rollistan till Tarantinos 90-talsfilm

Actionstjärnan medverkade i Quentin Tarantinos del i antologin ”Four Rooms” men fanns inte med i eftertexterna. Anledningen har med SAG att göra.
Det finns gott om skådespelare som inte nämnts i rollistan till filmer de medverkat i. Men i Bruce Willis fall i ”Four Rooms” har det en speciell, SAG-relaterad anledning, skriver NME. 1995 gjorde Tarantino tillsammans med Allison Anders, Alexandre Rockwell och Robert Rodriguez den Roald Dahl-inspirerade antologin ”Four Rooms”.
 
Willis hade precis fått en mindre comeback med Tarantinos ”Pulp Fiction” året innan och medverkade i dennes del, ”The Man from Hollywood”. Historien som avslutade filmen bygger på Dahls novell ”Man from the South” och handlar hur filmens huvudperson, piccolon Ted (Tim Roth), besöker hotellrummet till en excentrisk regissör (Tarantino).
 
 
Willis spelar en av regissörens festande vänner och tog rollen som en tjänst till Tarantino. För att spara på budgeten så gjorde han rollen utan att ta betalt vilket går emot Screen Actors Guilds regler. Han fick därmed inte stå med i eftertexterna.
 
Den stjärnspäckade filmen med bland annat Madonna, Jennifer Beals, Antonio Banderas och Marisa Tomei blev oavsett en sågad flopp som anses en skamfläck i Tarantino och de andra regissörernas meriter.
 
Willis gick som bekant nyligen i pension på grund av sin diagnos afasi medan Tarantino jobbar på sin tionde och eventuellt sista film, ”The Movie Critic”. Regissören har sagt att han gärna vill ha med Willis i en liten roll i filmen. Återstår att se om de gamla kollegorna återförenas en sista gång - och om Willis denna gång tar betalt och får stå med i eftertexterna.
| 30 augusti 2023 17:30 |