Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 juni 2020 | 12:00

11 skådespelare som inte nämnts i rollistan

Då och då ser du en bekant skådespelare i en film men lyckas inte hur du än vrider och vänder hitta denne i rollistan. Detta huvudbry kan bero på att beslut tagits att inte nämna skådespelarens namn av valfri anledning. Här är elva skådespelare som dök upp oanmälda på film.
Du som gillar MovieZine kan nu bli stödmedlem! Backa vår journalistik med 20 kr i månaden och få VIP-förmåner. Läs mer här…
 
Fåfänga, som att bitterhet att inte få stå ovanför titeln. Rädsla att förvirra eller skrämma bort publik. Eller krångliga kontrakt och PR-team som förbjuder. Det finns många anledningar till att en skådespelares namn inte är med i en films rollista, trots framträdande roll. Här är elva olika filmstjärnor som dök upp utan att stå med i eftertexterna – och varför.
 
 

1. Kenneth Branagh i ”Swing Kids”

 
Den flerfaldigt Oscarsnominerade irländaren spelade en SS-officer i det verklighetsinspirerade andra världskriget-dramat. Men som ett mer etablerat namn än de unga huvudrollsinnehavarna Christian Bale och Robert Sean Leonard så valde han att uteslutas från rollistan för att inte stjäla uppmärksamheten.
 
 

2. Don Cheadle i ”Ocean's Eleven”

 
Den Oscarsnominerade skådespelaren var hett villebråd i Hollywood efter Steven Soderberghs ”Traffic”. Hans team tyckte därför att det var lämpligt att hans namn skulle finnas med ovanför titeln i samma regissörs stjärnspäckade kuppfilm men produktionsbolaget tyckte annorlunda och han bad då helt enkelt att få sitt namn borttaget.
 
 

3. Matt Damon i ”Interstellar”

 
Christopher Nolans sci-fi var redan en stjärnspäckad historia men ändå lyckades man hålla Oscarvinnarens medverkan en hemlighet för att överraska publiken. Nolan liknade Damons roll som astronaut vid Kurtz i Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta” – en karaktär som man hör om men inte är helt säker på att man kommer möta.
 
 

4. Whoopi Goldberg i ”Star Trek: Generations” och ”Nemesis”

 
Komikern växte upp med science fiction-seriens afro-amerikanska skådespelare Nichelle Nicols som förebild. Hon spelade gladeligen bartendern Guinan i ”The Next Generation”-serien och återvände till två filmer. Men när hon väntade sig möta Nicols blev hon besviken och det ryktas att det var en anledning att hon tog bort sitt namn.
 
 

5. Jon Hamm i “Bridesmaids”

 
Han vann både Emmy och Golden Globe för sin dramatiska roll som Don Draper i hyllade TV-serien ”Mad Men”. När han spelade Kristen Wiigs egoistiska älskare i den populära komedin så valde han att inte stå med i rollistan för att publiken, van vid att se honom i seriösa roller, kunde missta filmen för en dramatisk sådan.
 
 

6. Rob Lowe i ”Tommy Boy”

 
Den gamle 80-talshunken spelade styvbrodern till titelkaraktären i den här komedin som en tjänst till vännen och huvudrollsinnehavaren Chris Farley. Lowe hade ett kontrakt med miniserien ”Pestens tid” som förbjöd honom att ta andra roller under denna period men löste det sonika med att inte nämnas i rollistan.
 
 

7. Bill Murray i ”Tootsie”

 
Dustin Hoffman ville att Murray skulle spela huvudkaraktärens bästa vän men regissören Sydney Pollack höll inte med. Hoffman fick som han ville och Murray improviserade sin dialog. Han var dock känd från ”Klantskallarna” och ”Tom i bollen” och valde att inte ha med sitt namn så att publiken inte skulle tro att det var en liknande film.
 
 

8. Gary Oldman i ”Hannibal”

 
Uppföljaren till ”När lammen tystnar” var den efterlängtade finalen i Hannibal Lecter och Clarice Starlings historia. Därför nobbade producenterna Oscarvinnarens önskan om att få ha sitt namn ovanför titeln, och han valde sonika att inte stå med alls. Han har själv sagt att beslutet i kombination med tung makeup gav rollen mer anonymitet och honom möjligheten att experimentera med den.
 
 

9. Elizabeth Taylor i ”Winter Kills”

 
Den legendariska Oscarvinnaren dök upp som hastigast i rollen som sexarbetare i Vita Huset i den här konspirationsthrillern. Enligt ett kontrakt förbjöds filmskaparna att använda hennes namn i filmen eller marknadsföringen. Hon fick 100 000 dollar för en veckas arbete och återvände till MGM:s studios för första gången sedan 1940-talet.
 
 

10. Robin Williams i ”Baron Münchausens äventyr”

 
Sean Connery skulle ursprungligen spelat Månkungen i Terry Gilliams problemfyllda äventyr innan han hoppade av på grund av att den krympta budgeten ändrade scenens struktur. Williams, vän till Gilliams Monty Python-kollega Eric Idle, tog rollen men hans manager ville inte ha hans namn i filmen med oro att Gilliam skulle försöka sälja filmen med stjärnans närvaro.
 
 

11. Henry Winkler i ”Scream”

 
Han blev känd som Fonzie i kultserien ”Gänget och jag” och det var också anledningen till att han dök upp oanmäld som barsk rektor i Wes Cravens skräcksuccé. Producenterna trodde helt enkelt att en åldrad Fonz kunde avskräcka den yngre publiken och lät hans medverkan istället fungera som en kul, populärkulturell överraskning.
 
Vilka skådespelare har du sett på film men inte i rollistan?
| 14 juni 2020 12:00 |