Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 november 2015 | 08:25

Därför blir det inget mer "Star Wars" för George Lucas

"Det är inte kul längre", säger filmskaparen som hellre vill jobba med experimentella filmer "som ingen kommer att se".
Med ”Stjärnornas krig” år 1977 satte George Lucas mallen för den moderna blockbustern. Och ändå sedan originalfilmerna har han haft en plan för totalt tre trilogier: den andra skulle berätta historien fram till Episod IV, den tredje skulle följa Luke och Leia vidare efter ”Jedins återkomst”. 

Lucas regisserade själv de tre prequelfilmerna mellan 1999-2005, men som vi alla vet har han nu valt att överlämna sagan i helt nya händer. I en intervju med Vanity Fair klargör filmskaparen varför han inte är intresserad av att spela med i Hollywoods spel längre:

- Man får göra en film och allt man får är kritik. Sen försöker folk bestämma vad du ska göra innan du gör det. Det är inte så kul. Och man får inte experimentera, man får inte göra någonting. Man ”måste” göra saker på ett visst sätt. Det gillar jag inte, har aldrig gjort - jag började med experimentella filmer och jag vill återvända till dem. Men ingen vill såklart se experimentella filmer. 

Så vad ska han göra härnäst? 

- Jag kommer att regissera film, men inget som kommer att visas någonstans.

George Lucas har valt att hålla sig helt borta från kommande ”Star Wars: The Force Awakens”, och har tidigare sagt att han ser fram emot att se filmen på bio som ett fan. Han har dock ett sista råd att ge till J.J. Abrams och de andra regissörerna som tar sagan vidare: 

- Visa att ”Star Wars” handlar om mer än rymdskepp.

Vilka är George Lucas bästa filmer enligt er?
| 19 november 2015 08:25 |