Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 december 2014 | 19:00

Därför är Jennifer Lawrence 2014 års största stjärna

Den 24-åriga Oscarvinnarens karriär går spikrakt uppåt och det är inte svårt att förstå varför. Här de främsta anledningarna varför världen älskar Jennifer Lawrence.
2010 kom hon från ingenstans och förtrollade oss med sin Oscarsnominerade insats i dramat ”Winter’s Bone”. Sedan blev hon både Mystique och Katniss med hela världen, samtidigt som hon skämt bort oss med sin talang och utstrålning i smalare dramafilmer. JLa, som bara i år sågs på bio i tre olika filmer, är årets filmstjärna – här är varför.

Hon är mänsklig


I fjol snubblade hon på väg upp för att ta emot sin Oscar. I år snubblade hon redan vid röda mattan, på en kon av alla saker. Självklart blev det nyhetsstoff i det stela Hollywood och många andra stjärnor skulle nog skämts upp till öronen. Men Lawrence är fullt medveten att hon trots allt bara är människa, mer än någon odödlig filmstjärna, och vägrar skämmas. Härlig attityd i en industri som ofta strävar efter perfektion.


Hon är cool

Scenen där hon städar köket och rockar till Paul McCartneys Bond-låt “Live and Let Die” i ”American Hustle” säger allt. Kul kuriosa: Lawrences besatthet av Dorito-chips gjorde att kostymavdelningen fick göra dubletter av hennes klänningar då konstant fettades ner…


Hon sparkar röv

Mystique är en av X-mens coolaste karaktärer och när man skulle göra en prequel var castingen A och O. Vem trodde att den spröda blondinen från ”Winter’s Bone” skulle anamma den blåa, kurviga mutanten till perfektion? Hon var grym i ”X-Men: First Class” och rentav dödlig i ”Days of Future Past”.


Hon är rolig

Lawrence drar sig inte för att berätta pinsamma rövarhistorier i TV. Där andra kändisar håller tillbaka och gör intervjuer urtrista med inställsamt dösnack så berättar Lawrence om hur spydde ner en kändisfest på fyllan, precis som om man satt hemma i soffan.


Hon gör galor roliga


Röda mattan-sekvensen från galor är vanligtvis perfekt för toapaus om man inte finner närbilder på klänningar upphetsande. Plötsligt har dock Lawrence gjort det roligt igen! Hon kamerabombar, avbryter intervjuer för att hälsa på folk, snackar fyllehistorier med Usher, pratar om ”armhålevaginor” och säger det vi vet att alla kvinnliga skådespelar i snygga klänningar tänker – att hon är hungrig!


Hon är en grym skådis


Om någon tvivlade innan så är det som bortblåst nu. Lawrence ÄR Katniss Everdeen i ”Hunger Games”-filmerna. Sällan har vi sett en sådan cool, smart och sympatisk filmhjältinna som har både skinn på näsan och ett hjärta av guld. Lawrence tar till sig samtliga delar av hennes personlighet med bravur.


Hon stjäl showen


Det är inte många som kan komma in och stjäla showen från självaste Woody Harrelson under öppningsmonologen i ”Saturday Night Live”. Det spelar ingen roll att hon sjabblar bort sina repliker och får alla att tappa masken. Vi älskar henne ändå!


| 14 december 2014 19:00 |