Serie

Skribent

MovieZine

30 mars 2023 | 09:31

"Helikopterrånet" blir Netflix-serie i regi av Daniél Espinosa

Ronnie Sandahl skriver manus: "Jag vill berätta en episk rånarsaga om stora drömmar och ännu större risker."
För ett år sen kunde vi först läsa om svenska tv-serien "Helikopterrånet". Ronnie Sandahl ("Borg") har skrivit manus baserat på det omskrivna kuppen i Västberga 2009.
 
Nu står det klart att Netflix producerar serien, och att ingen mindre än Daniél Espinosa ("Snabba Cash", "Morbius") står för regin. Detta blir hans första tv-serie:
 
- Jag har följt och fascinerats av den här historien sen det hände. När möjligheten kom att få göra den på ett sätt som gör den rättvisa, med Ronnie och Netflix och hela gänget bakom var det ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till.
 
Netflix beskriver "Helikopterrånet" som en "karaktärsdriven spänningsserie i åtta delar om det hemliga dramat bakom ett av de mest spektakulära rånen genom tiderna". Miniserien bygger på Jonas Bonniers roman med samma namn.
 

Dramat som ligger till grund för "Helikopterrånet"

 
En tidig septembermorgon 2009 riktas alla världens blickar mot en liten Stockholmsförort. En helikopter har landat på taket till landets säkraste värdedepå och polisen kan bara se på när rånarna försvinner med flera miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas.
 
"Helikopterrånet" är en febrig och absurd berättelse om svek och upprättelse, om rädsla och faderskap. Men kanske framför allt: en storslagen och intensiv Ikaros-saga om att vinna eller förlora allt.
 
- Jag vill berätta en episk rånarsaga om stora drömmar och ännu större risker. En febrig karaktärsdriven heistserie om vänskap, adrenalin och hybris. Jag kan inte föreställa mig en mer perfekt regissör för serien än Daniél Espinosa, och jag är väldigt glad att han nu valt att kliva ombord, säger skaparen Ronnie Sandahl.
| 30 mars 2023 09:31 |