Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 december 2023 | 06:00

Dagens TV-tips: Se den svenska kultkomedin - innan remaken kommer

1988 trodde få att folkkära Björn Skifs skulle funka som stjärnan i en actionkomedi. Men ”Strul” blev en riktig kultrulle som snart får en remake. Se originalet på TV idag.
Många kopplar nog än idag ikoniska Björn Skifs till schlagerdängor som ”Hooked on a Feeling” och ”Michelangelo”. Men han hade även kortvarig filmkarriär som kulminerade med actionkomedi ”Strul” (1988).
 
Där spelar han kemiläraren Conny som oskyldig hamnar i fängelse för ett narkotikabrott. I fängelset möter han ett gäng kriminella och via en hemlig gång tar de sig till utsidan där Conny tvingas delta i planeringen av ett rån. Samtidigt träffar han och blir intresserad av en polis (Gunnel Fred).
 
Det är 80-talssvensk kultfilm på hög nivå med ambitiös action, fåniga one-liners, överdrivna dialekter och synthig musik av Bengt Palmers (som även skrev manus med Skifs). Skifs må kanske inte vara någon Marlon Brando men han har charm och glimt i ögat så det räcker och blir över. I biroller ser vi välbekanta ansikten som Johan Ulveson, Stefan Sauk, Allan Svensson och Thorsten Flinck.
 
Har du inte sett denna skamligt underhållande pärla är det dags - innan remaken kommer. Vi har tidigare rapporterat om hur Netflix är igång med en nyinspelning med Filip Berg i huvudrollen och åtminstone Palmers har godkänt det nya manuset.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Strul”:
 
Idag på TV4 12.00
Streama på Tele2 Play
Streama på TV4 Play
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 28 december 2023 06:00 |