Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

8 juni 2021 | 08:30

Crazy Pictures nya långfilm blir storfilms-äventyret "UFO Sweden"

MovieZine besökte filmkollektivet bakom "Den blomstertid nu kommer", för att ta reda på allt om deras nya långfilm - som får biopremiär i december 2022.
Filmkollektivet Crazy Pictures ("Den blomstertid nu kommer") avslöjar idag med ett pressmeddelande att deras nästa långfilm har titeln "UFO Sweden". Handlingen lyder:
 
"När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av ufon, tar hon hjälp av en UFO-förening för att ta reda på sanningen."
 
Men redan innan dagens avslöjande har MovieZine varit på besök hos Crazy Pictures för en långt mer omfattande beskrivning av den kommande äventyrsfilmen "UFO Sweden". En maxad storfilm, som utspelar sig i Norrköping 1996 - med vibbar av allt från "Stranger Things", "True Detective", "Arkiv X" och "Interstellar" för att bara nämna några.
 

Det här är långfilmen "UFO Sweden"

 
Large 13fd28c8f6889600ddd041ca29d85b30 ufo 20sweden 203
 
Under vårt besök hos Crazy Pictures är filmkollektivet redan i full gång med förberedelserna, den sista versionen av manuset är klart, inspelningsplatser har valts ut och nu återstår bara att få ordning på allt det praktiska innan inspelningarna kan dra igång.
 
Olle Tholén, en av filmkollektivets originalmedlemmar, visar mig först runt i deras lokaler - innan det är dags för en längre dragning av vad den nya långfilmen kommer att handla om:
 
- Filmen kommer att utspela sig under året 1996, så det blir lite av en nostalgitripp. Det är precis när internet är nytt och årets julklapp. Folk skickar inte fler SMS än man måste, eftersom det kostar en krona. Det är även väldigt stora skillnader mellan alla som är före i den tekniska utvecklingen och alla andra som inte riktigt hänger med i början. Några har redan börjat chatta på internet, medan andra fortfarande sitter med sina gamla skrivmaskiner.
 
- Vi kommer in i vår berättelse från en ung tjejs perspektiv, en tonårsrebell som åker runt på sin trimmade moped och inte känner sig hemma någonstans sedan hennes pappa försvann spårlöst 8 år tidigare. Men en sen kväll förändras allt - en bil som är identisk med hennes pappas kraschar genom taket på en lada. Enligt henne själv så råder det ingen tvekan om att det är pappas bil - men ingen vill tro henne, ingen förutom källarlokalsföreningen UFO Sweden.
 
- Kombinationen av det vardagliga och spektakulära, mänskliga och fantastiska, är den plattform vi sökt efter för vår nästa film. Vi vill skapa ett spännande mysterium, lika spektakulärt som mänskligt, som får tittaren att om vartannat dra på smilbanden och nagla fingrarna i biofåtöljen.
 

Inspirationen bygger på en verklig UFO-förening

 
Large 13fd28c8f6889600ddd041ca29d85b30 ufo 20sweden2
Crazy Pictures har byggt upp en egen version av UFO-Sveriges huvudkontor i sin studio, inspirerat av äkta varan.
 
Det är kanske värt att påpeka att filmen givetvis är en fiktiv och påhittad version av vår verklighet. Crazy Pictures gör med andra ord inte en gestaltning av den verkliga föreningen UFO-Sverige, men har tryckt in det spännande gänget i filmens värld. Filmen är inte baserad på verkliga händelser, men inspirerad av faktiska observationer.
 
Olle berättar hur Crazy Pictures kom i kontakt med UFO-föreningen och hur det sedan fick idén till filmen att växa fram:
 
- I samma veva som vi hade premiär för vår tidigare långfilm så fick vi höra talas om att det tydligen skulle finnas en UFO-förening i Norrköping som heter UFO Sverige, som arbetar med att utreda och forska kring oförklarliga fenomen. Vi tog kontakt med dem och blev varmt mottagna i deras föreningslokal. Ganska snabbt övergick nyfikenheten från vår sida till en fascination. En fascination av dels föreningen, men också av en värld fylld av ufo-expeditioner, mystiska fenomen och gigantiska arkiv som de lockade in oss i. En tanke som såklart inte gick att slå bort hos oss var ”tänk om de skulle hitta något, som inte gick att förklara?”.
 
- Riktiga UFO-Sverige är inte en grupp av hokuspokus-folk, utan de vill granska och bevisa vad det är för något "oförklarligt" som folk har stött på. Det finns en jourtelefon som folk från hela Sverige kan ringa, om man har stött på något mystiskt eller oförklarligt... och så ser det här gänget till att hitta en vetenskaplig förklaring på vad det är du har sett. Man kan faktiskt utbilda sig till fältundersökare själv - vilket vi givetvis har gjort!
 
- Kort och gott, en ordentlig inspirationsbomb gick av där och blev början på vårt arbete med den här nya filmen.
 

"Maxat på alla sätt" - och biopremiär redan julen 2022

 

Filmkollektivet Crazy Pictures (med Olle Tholén längst till vänster). 
 
Under produktionen av Crazy Pictures första långfilm, "Den blomstertid nu kommer", hade filmkollektivet svårt att övertyga den svenska filmbranschen om att det skulle gå att göra den typ av film man ville - utan en gigantisk budget. Få aktörer vågade satsa på ett gäng ungdomar som aldrig hade gjort en långfilm tidigare.
 
Den här gången här gången har det av förklarliga skäl gått avsevärt lättare att sälja in sin vision - och få tillräckligt med stöd för att kunna leverera något vi aldrig har fått se i svensk film tidigare. Olle lovar att man inte kommer att hålla tillbaka på något:
 
- Vi tar i från tårna den här gången. Det här kommer att bli maxat på alla sätt! SF Studios, Film i Väst, SVT och Norrköpings filmfond är alla med och bidrar till budgeten den här gången. Vi ser själva på filmen som en äventyrsfilm, för vuxna. "Stranger Things" drar väl lite mer åt ungdomshållet kanske, men vi rör oss i lite samma område. Om allt går som planerat så kommer filmen att få biopremiär under julen 2022.
 

Läs också: ”Den blomstertid nu kommer” släpps i USA

 
Kommer du att ge "UFO Sweden" en chans på bio under julen 2022? Kommentera gärna nedan!
| 8 juni 2021 08:30 |