Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 oktober 2022 | 09:15

Nej, Bruce Willis har inte sålt sitt ansikte till deepfake-företag

En av veckans mest omtalade nyheter får en rättelse av skådespelarens team.
Uppdatering 2 oktober: Bruce Willis representanter förnekar att skådespelaren har sålt rättigheterna till sitt ansikte. ”Det finns inget sådant avtal med Deepcake”, säger de till Hollywood Reporter.
 
Företaget Deepcake själva menar att de enbart jobbade ihop på en enda reklamfilm, utan planer på nya projekt. Nyheten som startade hos The Telegraph och spreds av flera stora medier påstås vara felaktig.
 
Originalnyheten från 30 september nedan:
 
Actionstjärnan Bruce Willis har lagt skådespeleriet på hyllan, men det betyder inte att filmvärlden är färdig med Bruce Willis.
 
Hans ansikte kan dyka upp i framtida filmprojekt sedan skådespelaren sålt rättigheterna till ett deepfake-företag, Deepcake. De har möjligheten att skapa en "digital tvilling" som ser ut och låter som Willis, och kan anlitas för diverse projekt till en bråkdel av priset.
 
Deepfake-tekniken har redan använts i en rad Star Wars-filmer och serier, och kan användas för att "återuppliva" döda skådespelare eller föryngra karaktärer, skriver The Telegraph.
 
Willis meddelade förra året att han på grund av sjukdomen afasi inte längre kommer att agera.
 
 
Han har dock redan provat på det här med deepfake i en rysk reklamfilm förra året, och låter nöjd och imponerad över resultatet:
 
- Jag gillar precisionen i hur min karaktär blev. Det är en minifilm i min vanliga genre, en actionkomedi. För mig blev det en möjlighet att gå tillbaka i tiden. Tack vare modern teknologi kunde jag delta på inspelningen fastän jag var på en annan kontinent. Det är en väldigt ny och intressant upplevelse och jag vill tacka hela teamet.
| 2 oktober 2022 09:15 |